Rybí
Tuňákové burgry
- 1 lžíce vinného octa
- špetka cukru
- 4 lžíce panenského olivového oleje
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 400 g tuňáka ve vlastní šťávě
- 2 zelené cibulky
- 1 lžička citronové kůry
- sojová omáčka
- 1 lžička sezamového oleje
- trochu strouhanky na zahuštění
- olej na opékání
- majonéza wasabi
- salátové listy
- rajčata
- hamburgrové žemle
Majonéza wasabi:
- 1 vejce
- 2 lžičky vinného octa
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička limetové šťávy
- asi 3 cm čerstvého zázvoru
- 1 lžíce křenové pasty wasabi
- půl lžičky sojové omáčky
- 3/4 hrnku oleje
- sůl
Ocet, cukr, olej, sůl a pepř prošleháme na dresink. Tuňáka scedíme, rozmačkáme, přidáme nasekané cibulky, citronovou kůru, sezamový olej a sojovou omáčku, promícháme, zahustíme trochu podle potřeby strouhankou a rukama tvoříme burgry. Opečeme je na oleji 2 až 3 minuty po každé straně. Salátové listy ochutíme prošlehaným dresinkem, dáme do rozkrojených žemlí s majonézou wasabi, přidáme opečené burgry a ihned podáváme.
Majonéza wasabi: V mixéru zpracujeme vejce s nastrouhaným zázvorem a ostatními přísadami a pomalu přiléváme olej, až se vytvoří hladká emulze. Osolíme podle chuti.
TIP: čerstvý zázvor nejlépe oloupeme čajovou lžičkou
—————
Tuňákový sendvič
- 1 tuňák ve vlastní šťávě
- rama
- bílý toustový chléb
- římský salát
- 2 plátky eidamu
Tuňáka vyždímáte a utřete s ramou, do které přidáte najemno nakrájený eidam. Dle chuti přisolíte. Namažte na toastový chléb a proložíte listy římského salátu.
—————