Bramborové saláty

Bramborový salát připravený v páře

  • 750 g brambor
  • 2 karotky
  • 1/2 celeru
  • 1 petržel
  • 3 vejce
  • 4 lžíce majonézy
  • 2 lžíce krémové zakysané smetany
  • sůl
  • mletý pepř
  • 2 okurky sterilované
  • 2 lžíce sterilovaného hrášku

Oloupané brambory a zeleninu nakrájíme na kostičky, trochu osolíme a dáme na pařák. Doprostřed položíme 3 omytá vejce a přiklopíme. Vaříme, až jsou zelenina a brambory měkké, což trvá asi 15 - 20 minut. Majonézu promícháme sse smetanou, ochutíme, přidáme nakrájené okurky a hrášek a vmícháme vychladlou směs brambor a zeleniny. Nakonec lehce vmícháme na kostičky nakrájená vejce.

Tip: kdo má rád v salátu hořčici a cibuli, může si přidat.

—————

Bramborový salát s avokádem

4 porce

 

  • 800 g brambor
  • 100 g salátových výhonků vojtěšky nebo řeřichy
  • 2 avokáda
  • 2 jarní cibulky
  • 1 citron
  • 8 lžic olivového oleje
  • sůl
  • pepř (čerstvě mletý)

 

Brambory uvařte ve slupce. Ještě teplé je rozkrájejte na stejně velké kousky, osolte, opepřete a zakapejte šťávou z 1 citronu a olejem. Cibulku  nasekejte na jemná kolečka a lehce promíchejte s bramborami. Nechte vychladnout, brambory tak krásně vstřebají všechny chutě.

Podélně rozkrájejte avokádo, vyjměte pecku, oloupejte ho a nakrájejte na plátky. '''Lehce vmíchejte do vychladlých brambor. Servírujte s vojtěškovými výhonky, zakápnuté ještě trochou panenského olivového oleje, poprášené čerstvě mletým pepřem.

 

Tip na krájení avokáda: Avokádo rozkrojte podélně na polovinu, pootočením od sebe půlky oddělte. Vyloupněte pecku. Malým nožíkem rozkrojte podélně dužinu tak, abyste neprořízli slupku. Pak nakrájejte napříč proužky asi půl centimetru, slupku se rovněž snažte neporušit. Potom slupku obraťte naruby. A odkrojte již nařezané plátky dužiny.

—————

Bramborový salát s červenou řepou

  • 700 g vařené červené řepy
  • 400 g vařených brambor
  • 200 g vařené mrkve
  • 1 středně velkého slanečka
  • 1-2 naložené sladkokyselé okurky
  • 2 jablka
  • 200 g pečeného vepřového nebo vařeného hovězího masa
  • 2-3 vejce uvařená natvrdo
  • 600 ml kysané smetany
  • sůl
  • 1 lžička hořčice
  • cukr
  • jarní cibulka na dozdobení

Vychladlou řepu i brambory oloupeme a oškrábeme slabou slupku z mrkve. Oloupeme také jablka. Slanečka nakrájíme na kousky - filety. Z filet odstraníme kůžičku a zbavíme je i těch nejmenších kostiček. Kromě vajec všechno, včetně masa i slanečka nakrájíme na zhruba stejné malé kostky. Připravíme zálivku smícháním kysané smetany s hořčicí, solí a cukrem. Se zálivkou promícháme všechny ostatní nakrájené suroviny a směs uložíme zakrytou do chladničky na jednu až dvě hodiny. Pokrm vyjmeme až před podáváním. Jednotlivé porce na talířích ozdobíme jemně nasekanými vejci a jarní cibulkou. 

—————

Bramborový salát s chilli

 

  • 400 g brambor
  • 16 ks chilli papriček
  • 1 velký bílý jogurt
  • sůl podle chuti

 

Uvařené oloupané brambory nakrájejte na kousky a dejte do mísy. Chilli papričky nakrájejte do menší misky, osolte a zalijte jogurtem a smíchejte. Takto připravený jogurt přimíchejte do nakrájených brambor. Salát promíchejte a nechte odležet.

—————

Bramborový salát s dýňovým olejem

 

  • 0,5 kg uvařených brambor
  • 1 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 1 vejce
  • 20 dkg rukoly nebo ledového salátu
  • sůl, pepř
  • 4 lžíce dýňového oleje
  • 2 mrkve

 

Brambory nakrájíme na kostičky, přidáme cibuli nakrájenou najemno, česnek utřeme, přidáme natvrdo uvařené vajíčko, rukolu natrhanou na kousky a olej. Dochutíme solí a pepřem. Podáváme vychlazené buď samostatně nebo jako přílohu. Ozdobíme nahrubo nastrouhanou mrkví.

—————

Bramborový salát s fazolkami a ananasem

 

  • 1 kg brambor
  • 300 g celeru
  • 400 g mrkve
  • 300 g fazolek
  • 2 jablka
  • 1 konzerva ananasu
  • 1 zakysaná smetana
  • 1 majonéza
  • 4 lžíce slunečnicového oleje
  • sůl a mletý pepř podle chuti
  • voda dle potřeby

 

Oloupané a omyté brambory nakrájejte, mírně povařte a opečte na oleji. Nechte z nich okapat olej a vychladlé je dejte do mísy. Přidejte uvařený, na kostky nakrájený celer, mrkev a fazolky. Dále přidejte na kostky nakrájená jablka a okapaný ananas. Vše důkladně smíchejte se smetanou a majonézou. Dochuťte solí a pepřem.

—————

Bramborový salát s houbami

 

  • 250 g vařených brambor
  • 150 g pečeného vepřového masa
  • 150 g naskládaných hub (bez nálevu)
  • 1 sterilovaná červená kapie
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • pár kapek worcesteru
  • 2 lžíce kečupu
  • 200 g majonézy

 

Brambory, libové pečené maso a houby nakrájíme na kostičky, kapii na nudličky. Osolíme opepříme a salát ochutíme worcesterem. Vše dobře promícháme s kečupem a majonézou. Salát necháme alespoň hodinu v chladu rozležet. Podáváme se slaným pečivem.

—————

Bramborový salát s jablky a vlašskými ořechy

4 porce

  • 400 g omytých nových brambor
  • 160 g balkánského sýra nakrájeného na kostičky
  • 80 g vlašských ořechů
  • 2 větší jablka
  • 160 g rukoly
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce vinného octa
  • 1 lžička fenyklových semínek
  • sůl

 

Brambory nakrájíme na plátky asi 3 mm silné. Vložíme je do osolené vroucí vody a asi 10 minut povaříme doměkka. Pak je scedíme a na sítku necháme vychladnout.

V misce rozšleháme olej s octem, medem a semínky fenyklu. Dle potřeby osolíme.

Jablka zbavíme jádřinců a nakrájíme na měsíčky. Rukolu propereme ve studené vodě a necháme okapat.

Do mísy vložíme brambory, jablka a rukolu. Přidáme dresink a vše zlehka promícháme. Zdobíme sýrem a ořechy.

—————

Bramborový salát s kozím sýrem

  • 500 g brambor
  • 1 červená paprika
  • 150 g kozího sýru
  • hrst vypeckovaných černých oliv
  • 2 vejce uvařená natvrdo
  • malá cibulka

 

Zálivka:

  • 2 stroužky česneku

 

—————

Bramborový salát s tofu a kysanou smetanou

4 porce

 

  • 500 g brambor
  • 150 g mrkve
  • 100 g zeleného sterilovaného hrášku
  • 100 g uzeného tofu
  • 1 řapíkatý celer
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 4 vejce
  • 400 g kysané smetany
  • 200 ml omáčky Dijonaise nebo 200 ml majonézy light smíchané s 1/2 lžičkou dijonské hořčice
  • šťáva z 1 citronu
  • olivový olej
  • sůl, pepř

 

Brambory uvařte ve slupce a vychladlé oloupejte. Nakrájejte je na kostičky nebo propasírujte přes kovové kolečko s mřížkou.

Sýr tofu nakrájejte na kostičky a orestujte na rozehřátém oleji. Vajíčka uvařte natvrdo, nechte vychladnout a oloupejte je; mrkev a celer uvařte ve vodě doměkka a nechte vychladnout.

Vajíčka i kořenovou zeleninu nakrájejte na kostičky, očištěnou jarní cibulku na kolečka. Vše pak spolu s hráškem a tofu přimíchejte k bramborám.

Podle chuti osolte a opepřete, přidejte šťávu z citronu. Přimíchejte kysanou smetanu a omáčku Dijonaise. Salát nechte odpočinout v chladu aspoň 2 hodiny, nejlépe však přes noc; teprve pak podávejte.

 

TIP - Do salátu můžete přidat nakládané,nadrobno nakrájené okurky a trochu láku. Máte-li rádi ovoce,přidejte nastrouhané jablko nebo křen. Salát odlehčíte, když místo majonézy použijete bílý jogurt.

—————