Brambory
Bramborizza
2 porce
- 4 středně velké brambory
- 2 vejce
- 1 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule
- 1 rajče
- 1 menší paprika
- 100 g suchého salámu
- 50 g strouhaného sýra na posypání
- provensálské koření
- sůl
Oloupané brambory nastrouhejte na hrubším struhadle, vymačkejte z nich přebytečnou vodu (nejlépe přes cedník) a dejte do mísy. Přidejte k nim jedno celé vejce, hladkou mouku, osolte a dobře propracujte v těsto.
Na pánvi rozpalte olej, bramborovou hmotu rozprostřete po dně pánve a usmažte ji dozlatova. Placku obraťte na druhou stranu a naskládejte na ni kolečka salámu, na kolečka nakrájená rajčata, na kolečka nakrájenou papriku a cibuli. Zalijte jedním rozmíchaným vejcem, přikryjte poklicí a nechte ještě chvíli smažit.
Až bude bramborová placka zespodu upečená, posypte povrch strouhaným sýrem a dochuťte provensálským kořením. Ještě na chvíli přikryjte poklicí a nechte sýr 1 minutu zapéct.
TIP: Bramborovou placku můžete ozdobit i jinými surovinami, které zrovna budete mít doma
—————
Bramborová pánev
4 porce
- 600 g malých nových brambor
- 400 g zakysané smetany
- 100 g plátků slaniny
- 250 g malých, očištěných žampionů
- 250 g omytých cherry rajčátek
- 1 velká, oloupaná cibule
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce lístečků tymiánu
- mletý černý pepř
- sůl
Brambory očistíme kartáčkem. V osolené vodě je uvaříme do poloměkka. Pak je scedíme a překrájíme napůl.
Slaninu nakrájíme na širší proužky, cibuli na měsíčky, žampiony s rajčátky přepůlíme.
Na oleji orestujeme slaninu. Vyjmeme ji a ve výpeku opečeme brambory, žampiony a cibuli.
K orestované zelenině přidáme rajčátka a vrátíme slaninu. Osolíme, opepříme, posypeme tymiánem a společně prohřejeme. Podáváme se zakysanou smetanou.
—————
Bramborové špízy
4 porce
- 12 menších brambor
- 150 g anglické slaniny
- 2 červené papriky
- 1 oranžová paprika
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička provensálského koření
- 4 lžíce kečupu
- 2 lžíce oleje
- pepř
- sůl
- petrželka
- ledový salát
Brambory oloupeme a uvaříme do poloměkka v osolené vodě. Papriky nakrájíme na větší čtverečky. Cibuli rozčtvrtíme a rozebereme na plátky. Česnek prolisujeme se solí a potřeme jím plátky anglické slaniny. Brambory obalíme slaninovými plátky a napichujeme je na špejli střídavě s kousky paprik a cibule. Špízy položíme na olejem vymazaný plech a pečeme asi 15 minut. Zbylou červenou papriku krátce orestujeme na oleji tak, aby zůstala křupavá. Přidáme kečup, provensálské koření, pepř, sůl a prohřejeme. Špízy podáváme podlité paprikovou omáčkou. Před servírováním ozdobíme salátem a petrželkou.
—————
Bramborový hrnec se špekem
- 1 kg menších brambor
- 200 g prorostlého uzeného boku
- olej
- hrst listové petržele
- 1 bobkový list
- 3 cibule
- 2 stroužky česneku
- pepř a sůl
Důkladně omyté brambory uvaříme ve slané vodě ve slupce a nakrájíme na stejně velké kostky. Nakrájený uzený bok osmahneme v pánvi s olejem, přidáme nakrájenou cibuli a česnek, bobkový list a pomalu smažíme dosklovata. Brambory rozdělíme na porce, posypeme osmahnutou cibulí se špekem, osolíme, opepříme a před podáváním posypeme nasekanou petrželkou.
—————
Bramborový koláč
- 1 kg uvařených brambor nebo 2 balení instantní bramborové kaše
- 600 vařeného hovězího z polévky
- 2 cibule
- lžíce oleje
- sklenice vývaru
- 150 g rozinek
- 2 lžíce másla
- tymián
- sůl
- pepř
Nakrájíme cibuli a v plochém rendlíku ji osmahneme. Brambory prolisujeme nebo připravíme bramborovou kaši podle návodu na balení. Pomeleme maso, přidáme cibuli, rozinky, tymián, sůl a pepř, vše opečeme a zalijeme vývarem. Podusíme - mícháme 5 - 7 minut. V ohnivzdorné nádobě pak po vrstvách klademe: půlku prolisovaných brambor, maso a druhou půlku brambor. Vložíme do vyhřáté trouby na 40 minut.
—————
Bramborový nákyp
Doba přípravy: 1,5 hodiny
1 porce asi 1 895 kJ/450 kcal
4 porce
- 200 g brambor
- 200 g hladké mouky
- 2 lžíce másla
- 100 ml mléka
- 2 stroužky česneku
- 75 g pivního sýra
- 50 g hrášku
- sůl
- bílý pepř
Rajčatová omáčka:
- 4 rajčata
- 100 l smetany
- 2 lžíce olivového oleje
- provensálské koření
Brambory důkladně omyjeme, vložíme do vody a uvaříme ve slupce doměkka. Potom vodu slijeme a mírně vychladlé brambory oloupeme. Štouchadlem na brambory je dobře rozmačkáme a promícháme.
Na pánvi rozpustíme máslo, zasypeme je hladkou moukou a osmahneme. Za stálého míchání přilijeme mléko a necháme 10 minut povařit. Do vzniklého bešamelu přidáme prolisovaný česnek, na kousky nakrájený pivní sýr a hrášek. Dochutíme solí a bílým pepřem a znovu promícháme.
Potom bešamel vmícháme do bramborového pyré. Vhodné hrnečky vypláchneme studenou vodou a naplníme je bramborovou směsí. Naplněné hrnečky vložíme do vodní lázně a vaříme zhruba 10 minut.
Během vaření nákypu si připravíme rajčatovou omáčku: omytá rajčata nasekáme najemno, přilijeme smetanu, olivový olej, přisypeme provensálské koření a dochutíme solí. Dobře promícháme a servírujeme společně s hotovým nákypem.
—————
Bramborový řízek
- 4 velké brambory
- 2 vajíčka
- hladká mouka
- strouhanka
- koření dle fantazie
- čerstvé bylinky
- česnek
- strouhaný pikantní sýr
- sůl
- olej na smažení
Oloupané brambory nakrájíme na plátky asi 1 cm široké a pečlivě v utěrce osušíme. Do rozšlehaného vajíčka vmícháme sůl a koření nebo bylinky podle fantazie. Plátky brambor obalíme jako řízek a smažíme dorůžova. Velmi neobvyklá, ale vynikající příloha k dušené zelenině, pečené rybě nebo jen k zeleninovému salátu.
—————
Brambory a tvarohová omáčka s pažitkou
3 porce
- 250 g měkkého tvarohu
- 1 kelímek zakysané smetany
- 2 lžíce sladké smetany
- sůl
- pepř
- cukr
- pažitka
- 1 stroužek česneku
- brambory
Tvaroh, zakysanou smetanu (lze použít i bílý jogurt), cukr, sůl a pepř promícháme. Směs ještě lehce naředíme sladkou smetanou a vmícháme posekanou pažitku. Omyté brambory ve slupce rozpůlíme, upečeme na vymazaném plechu a před podáváním lehce přetřeme řeznou plochu česnekem. Podáváme spolu s omáčkou.
—————
Brambory plněné klobásou
Doba přípravy: 65 minut
4 porce
- 8 velkých brambor
- 2 nožičky klobásy
- 1 kelímek zakysané smetany
- 3 malé cibule
- 1/4 lžičky chilli papriček
- olej
- tymián na ozdobu
- sůl
Brambory omyjte, osušte a pečte ve slupce 40 minut v troubě předehřáté na 170 °C. Pak je vyndejte, nechte na chvíli vychladnout a podélně odřízněte vršky brambor. Vnitřek vydlabejte lžičkou (nechte asi 1 cm silnou stěnu). Vydlabané vnitřky brambor nakrájejte na kousky.
Cibulky oloupejte a nakrájejte na nudličky. Na pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a cibuli v něm nechte zesklovatět.
Klobásu nakrájejte na kolečka, přidejte k cibuli a asi 5 minut restujte. Pak přidejte bramborové kousky, lehce orestujte a touto směsí plňte vydlabané brambory.
Brambory rozložte na plech vyložený pečícím papírem a dejte je zapéct do trouby vyhřáté na 180 °C na asi 15 minut.
Smetanu smíchejte s 1/4 lžičkou papriček a přelijte s ní brambory. Brambory dozdobte snítkou tymiánu.
—————
Brambory s jogurtovým přelivem
- 5 brambor
- 1 paprika
- kousek pórku
- 1 rajče
- bílý jogurt
- česnek dle chuti
Brambory uvařené ve slupce oloupeme a pokrájené na kolečka rozložíme na talíř. Zeleninu pokrájíme, položíme na brambory, osolíme. Do jogurtu vmícháme utřený česnek, špetku soli a směsí přelijeme brambory se zeleninou.
—————