Guláše

Bramborový guláš na 2 způsoby

 

  • 1 kg brambor
  • 40 g oleje/tuku
  • 1 cibule
  • 20 g hladké mouky
  • 100 g salámu
  • chléb/pečivo
  • sůl
  • kmín
  • mletá sladká paprika

Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Cibuli osmažíme na oleji, přidáme mletou papriku a necháme zpěnit. Jen chvilku, aby paprika nezhořkla. Na cibulku přidáme nakrájený salám, chvilku restujeme a nakonec přidáme brambory.

Směs osolíme, okmínujeme a zalijeme vařící vodou. Zamícháme a dusíme doměkka. Poté zahustíme hladkou moukou a ještě chvíli povaříme. Guláš podle chuti dosolíme. Podáváme s chlebem nebo pečivem.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

(obrázek)

Doba přípravy: přibližně 60 minut

1 porce asi 1 455 kJ/ 347 kcal

4 porce

  • 400 g brambor
  • 250 g měkkého salámu (kabanosu)
  • 1 lžíce sladké mleté papriky
  • 2 větší cibule
  • 3 lžíce oleje
  • sůl
  • několik kuliček celého pepře
  • 6 lístků bobkového listu
  • 40 g hladké mouky
  • 40 g sádla
  • pepř

Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Nasypeme ji na rozehřátý olej a lehce orestujeme. Kabanos oloupeme a nakrájíme na menší kousky. K cibuli přisypeme mletou papriku, krátce ji zpěníme a přidáme nakrájený salám. Dobře promícháme, zalijeme vlažnou vodou a osolíme.

Přivedeme k varu a přidáme celý pepř a bobkový list. Brambory oloupeme, dobře omyjeme a nakrájíme na větší kostky. Přisypeme je do vroucího guláše a uvaříme doměkka.

Na rozpuštěné sádlo nasypeme hladkou mouku a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku, kterou zahustíme poloměkké brambory a vše dobře promícháme. Guláš dochutíme podle potřeby solí a pepřem a ještě několik minut prováříme. Před podáváním z guláše vyndáme bobkové listy. Rozdělíme ho do misek a ozdobíme několika lístky celerové nati, čerstvou nasekanou petrželkou a cibulkou.

—————

Bramborový guláš s cuketou

 

  • 2 menší cukety
  • 2 cibule
  • 1/2 kg brambor
  • 3 rajčata
  • 2 zelené papriky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 4 lžíce oleje
  • 1 bobkový list
  • 3 kuličky nového koření
  • sůl
  • pepř
  • lžička červené papriky

 

Na oleji osmažíme na hranolky pokrájené cukety, přidáme nakrájenou papriku, rajčata, brambory nakrájené na kostičky a koření. Zalijeme 1/2 litrem vody nebo vývarem a vaříme doměkka. Zahustíme jíškou, kterou si uděláme ze zbytku oleje, nadrobno nasekané cibulky, mouky a červené papriky.

—————

Bramborový guláš s párky

Bramborový guláš s párky
  • 600 g oloupaných brambor
  • 2 párky
  • 2 větší cibule
  • olej
  • mletá sladká paprika
  • kmín
  • 2 lžíce hladké mouky
  • česnek
  • sůl
  • kousek bujonové kostky
  • mletý pepř
  • majoránka

Hrubě nakrájené cibule osmahneme dozlatova na oleji, vmícháme mletou papriku a kmín, po zpěnění zalijeme trochou vody a přivedeme k varu. Přidáme brambory nakrájené na kostky, sůl, pepř a dusíme pod poklicí do poloměkka. Zahustíme je světlou jíškou z oleje a mouky, podlijeme trochou vody, vše dobře rozmícháme a dusíme. Po chvilce přidáme párky nakrájené na kolečka, rozetřený česnek, bujonovou kostku a dusíme.

Před dohotovením guláš okořeníme majoránkou a necháme přejít varem. Podáváme s pečivem.

—————

Bramborový guláš se zeleninou

 

4 porce 

  • 600 g oloupaných brambor
  • 3 oloupané cibule
  • 100 g očištěné mrkve
  • 100 g brokolice
  • 50 g růžičkové kapusty
  • 3 lžíce sádla
  • 1 lžíce sladké mleté papriky
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 100 g mražených fazolek
  • 50 g hrášku
  • 20 g hladké mouky
  • 20 g oleje
  • sůl

 

Na rozehřátém sádle osmahneme kostičky cibule. Zaprášíme ji paprikou a zasmahneme. Vmícháme protlak, zalijeme vodou, osolíme a přivedeme k varu.

Do vroucího základu přidáme malé kostičky brambor, kolečka mrkve, růžičky brokolice, kapustu a fazolky. Zvolna necháme vařit. Z oleje a mouky připravíme jíšku.

Když jsou brambory i zelenina téměř měkké, zahustíme guláš jíškou a 15 minut povaříme. Nakonec vmícháme hrášek a necháme ho prohřát.

—————

Rychlý bramborový guláš

 

Na lžičce olivového oleje zpěním jednu pokrájenou cibulku, pak přidám kmín a mletou červenou papriku. Zaliji vodou, osolím a přidám pokrájené brambory. Vařím tak dlouho, až jsou brambory měkké.

Potom pár brambor vyjmu z hrnce a zbytek vařím ještě asi 20 minut nebo pokud nemám čas, rozšťouchám je - tím se zahustí polévka. Vrátím vyjmuté brambory, ochutím majoránkou, česnekem a bylinkami, které mám ráda. Pokud chci obměnu, přidám kysané zelí, pak ale nedávám česnek.

—————