Guláše
Bramborový guláš na 2 způsoby
- 1 kg brambor
- 40 g oleje/tuku
- 1 cibule
- 20 g hladké mouky
- 100 g salámu
- chléb/pečivo
- sůl
- kmín
- mletá sladká paprika
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Cibuli osmažíme na oleji, přidáme mletou papriku a necháme zpěnit. Jen chvilku, aby paprika nezhořkla. Na cibulku přidáme nakrájený salám, chvilku restujeme a nakonec přidáme brambory.
Směs osolíme, okmínujeme a zalijeme vařící vodou. Zamícháme a dusíme doměkka. Poté zahustíme hladkou moukou a ještě chvíli povaříme. Guláš podle chuti dosolíme. Podáváme s chlebem nebo pečivem.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
(obrázek)
Doba přípravy: přibližně 60 minut
1 porce asi 1 455 kJ/ 347 kcal
4 porce
- 400 g brambor
- 250 g měkkého salámu (kabanosu)
- 1 lžíce sladké mleté papriky
- 2 větší cibule
- 3 lžíce oleje
- sůl
- několik kuliček celého pepře
- 6 lístků bobkového listu
- 40 g hladké mouky
- 40 g sádla
- pepř
Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Nasypeme ji na rozehřátý olej a lehce orestujeme. Kabanos oloupeme a nakrájíme na menší kousky. K cibuli přisypeme mletou papriku, krátce ji zpěníme a přidáme nakrájený salám. Dobře promícháme, zalijeme vlažnou vodou a osolíme.
Přivedeme k varu a přidáme celý pepř a bobkový list. Brambory oloupeme, dobře omyjeme a nakrájíme na větší kostky. Přisypeme je do vroucího guláše a uvaříme doměkka.
Na rozpuštěné sádlo nasypeme hladkou mouku a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku, kterou zahustíme poloměkké brambory a vše dobře promícháme. Guláš dochutíme podle potřeby solí a pepřem a ještě několik minut prováříme. Před podáváním z guláše vyndáme bobkové listy. Rozdělíme ho do misek a ozdobíme několika lístky celerové nati, čerstvou nasekanou petrželkou a cibulkou.
—————
Bramborový guláš s cuketou
- 2 menší cukety
- 2 cibule
- 1/2 kg brambor
- 3 rajčata
- 2 zelené papriky
- 2 lžíce hladké mouky
- 4 lžíce oleje
- 1 bobkový list
- 3 kuličky nového koření
- sůl
- pepř
- lžička červené papriky
Na oleji osmažíme na hranolky pokrájené cukety, přidáme nakrájenou papriku, rajčata, brambory nakrájené na kostičky a koření. Zalijeme 1/2 litrem vody nebo vývarem a vaříme doměkka. Zahustíme jíškou, kterou si uděláme ze zbytku oleje, nadrobno nasekané cibulky, mouky a červené papriky.
—————
Bramborový guláš s párky
- 600 g oloupaných brambor
- 2 párky
- 2 větší cibule
- olej
- mletá sladká paprika
- kmín
- 2 lžíce hladké mouky
- česnek
- sůl
- kousek bujonové kostky
- mletý pepř
- majoránka
Hrubě nakrájené cibule osmahneme dozlatova na oleji, vmícháme mletou papriku a kmín, po zpěnění zalijeme trochou vody a přivedeme k varu. Přidáme brambory nakrájené na kostky, sůl, pepř a dusíme pod poklicí do poloměkka. Zahustíme je světlou jíškou z oleje a mouky, podlijeme trochou vody, vše dobře rozmícháme a dusíme. Po chvilce přidáme párky nakrájené na kolečka, rozetřený česnek, bujonovou kostku a dusíme.
Před dohotovením guláš okořeníme majoránkou a necháme přejít varem. Podáváme s pečivem.
—————
Bramborový guláš se zeleninou
4 porce
- 600 g oloupaných brambor
- 3 oloupané cibule
- 100 g očištěné mrkve
- 100 g brokolice
- 50 g růžičkové kapusty
- 3 lžíce sádla
- 1 lžíce sladké mleté papriky
- 2 lžíce rajského protlaku
- 100 g mražených fazolek
- 50 g hrášku
- 20 g hladké mouky
- 20 g oleje
- sůl
Na rozehřátém sádle osmahneme kostičky cibule. Zaprášíme ji paprikou a zasmahneme. Vmícháme protlak, zalijeme vodou, osolíme a přivedeme k varu.
Do vroucího základu přidáme malé kostičky brambor, kolečka mrkve, růžičky brokolice, kapustu a fazolky. Zvolna necháme vařit. Z oleje a mouky připravíme jíšku.
Když jsou brambory i zelenina téměř měkké, zahustíme guláš jíškou a 15 minut povaříme. Nakonec vmícháme hrášek a necháme ho prohřát.
—————
Rychlý bramborový guláš
Na lžičce olivového oleje zpěním jednu pokrájenou cibulku, pak přidám kmín a mletou červenou papriku. Zaliji vodou, osolím a přidám pokrájené brambory. Vařím tak dlouho, až jsou brambory měkké.
Potom pár brambor vyjmu z hrnce a zbytek vařím ještě asi 20 minut nebo pokud nemám čas, rozšťouchám je - tím se zahustí polévka. Vrátím vyjmuté brambory, ochutím majoránkou, česnekem a bylinkami, které mám ráda. Pokud chci obměnu, přidám kysané zelí, pak ale nedávám česnek.
—————