Karbanátky a krokety

Bramborové karbanátky s houbami

 

Několik vařených brambor rozstrouháme, osolíme a přidáme k nim na másle a cibulce udušené hříbky, jednu lžíci vepřových škvarků, trochu pepře a asi 2 lžíce mouky. Těsto zaděláváme jedním vejcem. Uděláme karbanátky, obalíme je ve strouhance a osmažíme na sádle.

—————

Bramborové krokety plněné párkem

 

  • 200 g vařených oloupaných brambor
  • 200 g měkkého tvarohu
  • 1 vejce
  • 240 g hrubé mouky
  • sůl
  • 400 g drůbežích párků
  • 40 g hrubé mouky na tvarování

 

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a necháme vychladnout. Pak je nastrouháme, přidáme tvaroh, rozšlehané vejce, sůl, prosátou mouku a rychle zpracujeme v těsto.

Rozdělíme na 16 dílů, každý roztlačíme na placičku, zabalíme do ní po čtvrtce párku a hned vložíme do vroucí osolené vody. Vaříme asi 6 minut, pak scedíme. Dávka tuku na omaštění se řídí podle vás. Podáváme se zelím nebo se špenátem.

—————

Bramborové krokety se sýrem a uzeným masem

 

  • 400 g oloupaných brambor
  • 1 vejce
  • 1 cibule
  • 100 g tvrdého sýra
  • sůl, mletý pepř nebo grilovací koření
  • 1 lžíce oleje
  • 100 g vařeného libového uzeného masa (nebo pečené libové vepřové)

 

Brambory uvaříme doměkka, horké prolisujeme a necháme trochu vychladnout. Přidáme sůl, rozšlehané vejce, drobně nakrájenou cibuli, koření, jemně nastrouhaný sýr a krátce propracujeme v těsto.

Uděláme váleček, nakrájíme jej na kolečka a utváříme tenké krokety. Hned je opečeme na obou stranách na oleji na teflonové pánvi a horké posypeme teplým masem nakrájeným na nudličky. Podáváme s kečupem nebo se špenátem či zeleninovým salátem.

—————