Plněné taštičky

Bramborové kraple se špenátem

 

4 porce

  • 300 g brambor uvařených ve slupce (nebo bramborové těsto v prášku)
  • 2 vejce
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g listového špenátu
  • 30 g cibule
  • 15 g česneku
  • 100 g másla
  • 100 g eidamu
  • sůl a pepř

Z brambor, vajec a hladké mouky uděláme těsto. Půlku másla zvolna rozpustíme, orestujeme na něm listový špenát, pokrájenou cibulku i česnek, osolíme a opepříme. Bramborové těsto rozválíme na tenký plát, z něhož vykrájíme kulatým tvořítkem kolečka. Půlku z nich naplníme špenátovou směsí, pak je překryjeme zbylými kolečky, stiskneme a malým kulatým tvořítkem vypichujeme bochánky, které vaříme 10 minut v osolené vodě. Kraple podáváme polité rozpuštěným máslem a posypané strouhaným sýrem.    

—————

Bramborové zelníky

 

  • 1 kg brambor
  • 1 vejce
  • 150 g hrubé mouky
  • 200 g kysaného zelí
  • 100 g slaniny nebo sádla
  • 2 lžíce strouhanky
  • 1 bílek
  • sůl

Brambory si uvaříme, oloupeme a nastrouháme. Přidáme vejce a tolik hrubé mouky, aby těsto bylo vláčné jako na buchty. Z těsta rozválíme silnější placku, vykrájíme větší čtverečky a plníme je zelím, které jsme podusili na slanině nebo sádle, osolili a osladili.

Cípy těsta potřeme bílkem, spojíme je jako do šátečku a pevně přitiskneme. Povaříme asi 15 minut v osolené vodě a podáváme sypané osmaženou strouhankou a omaštěné sádlem.

—————

Plněné bramborové tašky

 

Doba přípravy: 40 minut

1 porce 2 930 kJ/ 700 kcal

4 porce

  • 400 g směsi na bramborové těsto v prášku
  • 250 ml studené vody
  • 2 vejce

Náplň:

  • 200 g čerstvých nebo mražených hub
  • 100 g vařeného uzeného masa
  • 2 plátky veky
  • 1 vejce
  • 2 lžíce mléka
  • mletý pepř
  • sůl
  • 2 lžíce sádla
  • polohrubá mouka na vál
  • 50 g slaniny
  • plátky čerstvé okurky
  • snítky zelené petrželky na ozdobení

Do mísy nalijeme 250 ml studené vody, rozšleháme v ní dvě vejce, vsypeme bramborovou směs a promícháme. Husté těsto vyklopíme na vál, rukama prohněteme a necháme asi 15 minut stát.

Připravíme náplň: v misce rozšleháme vejce s mlékem, přidáme na kostičky nakrájenou veku, nadrobno nakrájené vařené uzené maso a houby, mletý pepř, sůl a potom vše důkladně promícháme.

Slaninu nakrájíme na nudličky a rozškvaříme. Na vále posypaném moukou vyválíme z těsta plát, který rozkrájíme na čtverce asi 8x8 cm velké, doprostřed položíme připravenou náplň, překlopíme do trojůhelníku a okraje dobře přitiskneme. Vložíme je do vroucí osolené vody a vaříme asi 7 minut.

Horké potřeme sádlem a podáváme ozdobené  rozškvařenou slaninou, petrželkou a plátky čerstvé okurky.

 

—————

Tvarohové tašky plněné špenátem

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 250 g hrubé mouky
  • 200 g vařených brambor
  • 2 vejce
  • sůl
  • mouka na vál

 

Náplň:

  • lžíce másla
  • 300 g špenátových listů
  • 1 vejce
  • 100 g strouhaného sýra

 

K podávání:

  • cibulka smažená na sádle
  • škvarky nebo máslo na omaštění
  • sypeme strouhaným tvarohem

 

Špenát spaříme vroucí vodou a hned zchladíme. Pak krátce podusíme na másle, zahustíme vejcem a strouhaným sýrem.

Vařené brambory nastrouháme, přidáme tvaroh, vejce, hrubou mouku a sůl a zpracujeme těsto. Hned je rozválíme na pomoučeném válu, vykrájíme kolečka, do středu dáme lžičku zchladlé náplně, přeložíme, přitiskneme okraje vidličkou a zaváříme tašky do vroucí osolené vody. Po 6 minutách tašky vyjmeme, na talířích je sypeme škvarky a osmaženou cibulkou a zdobíme podle chuti, třeba strouhaným tvarohem.

—————