Brambory
Bramboráčkové krokety
- 1 kg brambor
- 2 celá vejce
- sůl
- pepř
- majoránka
- polohrubá mouka
- prášek do pečiva
- olej na smažení
Jemně nastrouhané syrové brambory i ostatní suroviny vypracujeme v těsto, lžičkou vykrajujeme malé kousky a vhazujeme do horkého oleje.
—————
Bramborové krokety
- 800 g brambor
- 1 lžíce másla
- 1 vejce
- 150 g hrubé mouky
- 2 lžíce strouhanky
- sůl
- tuk na smažení
Brambory uvaříme ve slupce, horké oloupeme a necháme vychladnout. Nastrouháme je najemno, přidáme změklé máslo, prosátou mouku, strouhanku, sůl a rychle zpracujeme v těsto. Z těsta uděláme váleček, nakrájíme jej na kolečka silná asi 5 mm a usmažíme je po obou stranách na tuku.
—————
Brambory opečené s cibulí
Oloupané a vařené brambory nakrájíme na plátky, vložíme na nakrájenou a na oleji zpěněnou cibuli a za stálého míchání pečeme dorůžova.
—————
Brambory s balkánským sýrem
- 1 kg brambor vařených ve slupce
- 5 stroužků česneku
- bazalka
- pepř, sůl
- 50 g strouhaného balkánského sýra
- olivový olej
Na kolečka nakrájený česnek orestujeme, přidáme nadrobno nakrájené brambory, sůl, pepř, bazalku a na závěr sýr.
—————
Brambory s vejci
- 80 dkg brambor
- sůl
- 2 vejce uvařená natvrdo
- 4 dkg másla
Brambory oloupeme, rozkrojíme na kousky, vsypeme do vařící osolené vody a uvaříme doměkka. Scedíme je, rozšťoucháme, promícháme s jemně nakrájenými vejci a na talířích polijeme rozehřátým máslem.
—————
Brambory v papiňáku
- 2 kg brambor
- sůl
- česnek
- pórek
- máslo
Brambory oloupete a nakrájejte, jenže místo do hrnce s vodou je dejte do papiňáku, kde je na dně malinko vody. Na brambory dejte sůl, případně i polévkové bylinky nebo nakrájený pórek a silnější proužek másla. Pak papiňák zavřeme asi na 2 minuty. Když brambory vyndáme, jsou krásně propečené a voňavé.
—————
Klasické pečené brambory
- 1 kg brambor
- sádlo
- kmín
- sůl
Pekáč štědře vymastíme sádlem, posypeme kmínem a solí. Pokrájené syrové brambory (na kostky) klademe vedle sebe tak, aby se nám nespekly. Troubu předehřejeme na 250 °C a pečeme asi 20 minut.
—————
Klatovský báč
- 50 dkg hladké mouky
- 500 ml mléka
- 4 dkg droždí
- 1 vejce
- lžíce sádla
- 30 dkg brambor
- sůl
- majoránka
- mletý pepř
- česnek
Syrové oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle, potom je na cedníku necháme okapat. Z trošky mléka, mouky a droždí a špetky soli vytvoříme kvásek, který lépe na teple kyne, přidáme-li ještě lžičku cukru.
Z kvásku, brambor, mouky, mléka, koření a utřeného česneku vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teple vykynout. Pak těsto přelijeme na řádně vymaštěný plech a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 45 minut. Po 20 minutách pečení pomastíme povrch sádlem.
Hotový báč vyklopíme z pekáče a podáváme buď samotný, nebo jako přílohu např. k uzenému masu. Báč se jí nejlépe teplý.
—————
Pečené brambory v sýrové krustě
6 porcí
- 800 g nových brambor
- sůl
- 60 g másla
- 200 g strouhaného parmezánu
- 3 lžíce strouhanky
- 3 lžíce nasekané petrželky
- 3 vejce
Brambory pečlivě omyjte a uvařte i se slupkou v osolené vodě do poloměkka. Nechte je vychladnout a pak je nakrájejte na čtvrtky. V misce smíchejte rozdrobené máslo, sýr, strouhanku a nasekanou petrželku. Vejce rozmíchejte v druhé misce.
Nakrájené brambory namočte do rozšlehaných vajec a pak je obalte v sýrové směsi. Obalené brambory krátce zapečte v troubě vyhřáté na 200 °C (aby se vytvořila krusta), nebo je usmažte v rozpáleném oleji dozlatova a nechte okapat na papírovém ubrousku.
—————
Šafránové brambory
6 porcí
- 800 g nových brambor
- 1/2 lžičky soli
- špetka šafránu
- 150 g másla
- 150 ml pomerančové šťávy
Brambory oloupejte. V hrnci přiveďte k varu vodu. Osolte ji a přidejte několik snítek šafránu. Do vroucí vody vhoďte oloupané brambory a vařte je doměkka. Uvařené brambory sceďte. V kastrůlku rozpusťte máslo, přidejte zbytek šafránu a pomerančovou šťávu. Směs vařte tak dlouho, až se většina tekutiny vyvaří zůstane hustá šťáva. Pak do omáčky vložte uvařené brambory. Promíchejte je s omáčkou a podle chuti osolte.
—————