Dresinky, dipy a jiné studené omáčky

BBQ omáčka

  • 1 kečup
  • 1/2 lahvičky sojové omáčky
  • 1 lžička tabasca
  • 2 lžičky grilovacího koření
  • 2 lžičky cukru
  • 1 lžička oregana
  • 1 lžíce švestkových povidel

—————

Bílá česneková omáčka

 

1 porce 128 kcal/ 538 kJ

4 porce

 

  • 3 - 4 stroužky utřeného česneku
  • 200 ml bílého jogurtu
  • 200 ml zakysané smetany
  • sůl a pepř

 

Přísady dobře promícháme a necháme v lednici odpočívat nejméně jednu hodinu.

 

TIP: uberte 1 stroužek česneku a přidejte nadrobno nasekanou pažitku

—————

Bílá pažitková omáčka

 

1 porce 160 kcal/ 670 kJ

2 porce

 

  • 200 - 250 ml kysané smetany
  • najemno nakrájená pažitka
  • citronová šťáva
  • sůl a pepř

 

Pažitku vmícháme do smetany, osolíme a opepříme. Podle chuti přidáme citronovou šťávu. Hodí se k rybám a k zelenině.

 

TIP: přidejte lžičku dijonské nebo plnotučné hořčice

—————

Chilli omáčka

 

1 porce 98 kcal / 412 kJ

1 porce

 

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 5 lžic jemného kečupu
  • 1 lžíce čerstvých bylinek
  • 1/2 lžičky chilli koření
  • utřený stroužek česneku
  • sůl

 

V misce vše smícháme na hladkou omáčku.

—————

Dietní dip k čerstvé zelenině

 

  • 1 plechovka sterilovaného zeleného hrášku bez nálevu
  • 1/4 hrnku netučného  jogurtu
  • 1/2 hrnku drobně nasekaného koriandru nebo listové petrželky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce vody

 

Hrášek rozmixujeme s jogurtem, vodou a citronovou šťávou, přidáme prolisovaný česnek, podle chuti osolíme a vmícháme nasekaný koriandr.

—————

Dresink Caesar

 

  • 3 lžíce plnotučné hořčice
  • 150 ml olivového oleje
  • 1 lžíce rozemletých ančoviček
  • 1 lžíce vegety
  • pepř
  • 1 žloutek

Hořčici, olej a žloutek dobře promícháme, ochutíme vegetou, pepřem a přidáme rozemleté ančovičky.

—————

Dresink tisíc ostrovů

 

 

  • 1 sklenička majonézy
  • 1/2 skleničky kečupu
  • 1 nakrájená cibule
  • 1 lžička tabasca
  • 5 sterilovaných nastrouhaných okurek
  • sůl, bílý pepř

—————

Kari omáčka

  • 10 dkg majonézy
  • 10 dkg bílého jogurtu
  • 1 lžička kari koření
  • 1 lžička worcesteru
  • 1 malá až střední najemno nasekaná cibule
  • špetka cukru
  • sůl
  • bílý pepř

—————

Nivový dresink

  • 1 bílý jogurt
  • 1 zakysaná smetana
  • 2 lžíce mléka
  • vegeta
  • stroužek česneku
  • niva

Česnek prolisujeme, nivu najemno nastrouháme. Jogurt, smetanu a mléko smícháme, přidáme česnek, nivu a okoření vegetou.

—————

Omáčka z jablek na kari

 

  • 1/8 l  vývaru
  • nakrájené či nastrouhané jablko
  • med
  • citronová šťáva
  • kayenský pepř
  • kari
  • 2 lžíce smetany

 

Povaříme vývar s citronovou šťávou. Přidáme jablko, které v omáčce rozvaříme. Ochutíme medem, citronovou šťávou, kayenským pepřem a kari. Omáčku zjemníme smetanou.

—————