Dresinky, dipy a jiné studené omáčky
BBQ omáčka
- 1 kečup
- 1/2 lahvičky sojové omáčky
- 1 lžička tabasca
- 2 lžičky grilovacího koření
- 2 lžičky cukru
- 1 lžička oregana
- 1 lžíce švestkových povidel
—————
Bílá česneková omáčka
1 porce 128 kcal/ 538 kJ
4 porce
- 3 - 4 stroužky utřeného česneku
- 200 ml bílého jogurtu
- 200 ml zakysané smetany
- sůl a pepř
Přísady dobře promícháme a necháme v lednici odpočívat nejméně jednu hodinu.
TIP: uberte 1 stroužek česneku a přidejte nadrobno nasekanou pažitku
—————
Bílá pažitková omáčka
1 porce 160 kcal/ 670 kJ
2 porce
- 200 - 250 ml kysané smetany
- najemno nakrájená pažitka
- citronová šťáva
- sůl a pepř
Pažitku vmícháme do smetany, osolíme a opepříme. Podle chuti přidáme citronovou šťávu. Hodí se k rybám a k zelenině.
TIP: přidejte lžičku dijonské nebo plnotučné hořčice
—————
Chilli omáčka
1 porce 98 kcal / 412 kJ
1 porce
- 1 lžíce olivového oleje
- 5 lžic jemného kečupu
- 1 lžíce čerstvých bylinek
- 1/2 lžičky chilli koření
- utřený stroužek česneku
- sůl
V misce vše smícháme na hladkou omáčku.
—————
Dietní dip k čerstvé zelenině
- 1 plechovka sterilovaného zeleného hrášku bez nálevu
- 1/4 hrnku netučného jogurtu
- 1/2 hrnku drobně nasekaného koriandru nebo listové petrželky
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce vody
Hrášek rozmixujeme s jogurtem, vodou a citronovou šťávou, přidáme prolisovaný česnek, podle chuti osolíme a vmícháme nasekaný koriandr.
—————
Dresink Caesar
- 3 lžíce plnotučné hořčice
- 150 ml olivového oleje
- 1 lžíce rozemletých ančoviček
- 1 lžíce vegety
- pepř
- 1 žloutek
Hořčici, olej a žloutek dobře promícháme, ochutíme vegetou, pepřem a přidáme rozemleté ančovičky.
—————
Dresink tisíc ostrovů
- 1 sklenička majonézy
- 1/2 skleničky kečupu
- 1 nakrájená cibule
- 1 lžička tabasca
- 5 sterilovaných nastrouhaných okurek
- sůl, bílý pepř
—————
Kari omáčka
- 10 dkg majonézy
- 10 dkg bílého jogurtu
- 1 lžička kari koření
- 1 lžička worcesteru
- 1 malá až střední najemno nasekaná cibule
- špetka cukru
- sůl
- bílý pepř
—————
Nivový dresink
- 1 bílý jogurt
- 1 zakysaná smetana
- 2 lžíce mléka
- vegeta
- stroužek česneku
- niva
Česnek prolisujeme, nivu najemno nastrouháme. Jogurt, smetanu a mléko smícháme, přidáme česnek, nivu a okoření vegetou.
—————
Omáčka z jablek na kari
- 1/8 l vývaru
- nakrájené či nastrouhané jablko
- med
- citronová šťáva
- kayenský pepř
- kari
- 2 lžíce smetany
Povaříme vývar s citronovou šťávou. Přidáme jablko, které v omáčce rozvaříme. Ochutíme medem, citronovou šťávou, kayenským pepřem a kari. Omáčku zjemníme smetanou.
—————