Omáčky
Krůta na smetaně s hráškem
4 porce
- 4 porce krůty
- 6 dkg másla
- 1 malá cibule
- 1,5 dl smetany ke šlehání
- hladká mouka
- 30 dkg sterilovaného hrášku
- mletý pepř, sůl
Očištěné porce krůty osolíme, opepříme, poprášíme moukou a zlehka opečeme po všech stranách na drobně pokrájené, na másle zpěněné cibuli. Podlijeme je vodou a dusíme pod pokličkou. Při dušení porce masa obracíme, přeléváme mastnou šťávou a podléváme vodou. Ke konci dušení krůtu podlijeme smetanou, osolíme a nakonec vmícháme okapaný hrášek, který v omáčce prohřejeme. Podáváme s dušenou rýží.
—————
Krůtí maso na selský způsob
4 porce
- 500 g krůtích prsních řízků
- 3 cibule
- 4 - 5 stroužků česneku
- 250 ml šlehačkové smetany
- 300 ml masového vývaru z bujonové kostky
- 3 lžíce oleje
- 1 malá plechovka rajčatového protlaku
- 3 lžíce světlé instantní jíšky
- sůl a pepř
- trocha mleté sladké papriky
- zelená petrželka
Krůtí prsní řízky omyjeme, osušíme, nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme, okořeníme paprikou a dobře promícháme. Maso za občasného promíchání ze všech stran dokřupava opečeme ve větší hlubší pánvi s rozehřátým olejem. Cibuli a česnek oloupeme, nadrobno posekáme a přidáme k masu. Znovu za stálého míchání opečeme. Přilijeme smetanu, vývar a rajčatový protlak, vmícháme instantní jíšku a chvíli za občasného promíchání povaříme mírným varem. Nakonec maso s omáčkou podle chuti osolíme a opepříme a vmícháme omytou a nasekanou zelenou petrželku. Podáváme s rýží nebo těstovinami.
—————
Krůtí nudličky v pivní omáčce
4 porce
- 500 g krůtích prsíček
- 2 cibule
- 3 rajčata
- 400 g mražených fazolových lusků
- 100 g anglické slaniny
- 50 g másla
- sůl a pepř
- 2 lžíce polohrubé mouky
- 200 ml světlého piva
- 300 ml masového vývaru z bujonové kostky
- 200 ml zakysané smetany
Krůtí prsíčka omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky. Cibuli oloupeme a nasekáme na kostičky. Rajčata spaříme vroucí vodou, oloupeme slupky a nakrájíme na kolečka. Fazolové lusky povaříme asi 5 minut v mírně osolené vodě, prolijeme studenou vodou a necháme okapat.
Slaninu zbavíme kůže, nakrájíme na kostičky a rozškvaříme na rozehřátém másle. Přidáme maso a za občasného obracení chvíli opékáme. Lehce opečené maso osolíme, opepříme a poprášíme moukou. Za stálého míchání opékáme další 2 minuty.
Přilijeme pivo a vývar, přidáme fazolové lusky a chvíli pozvolna za občasného promíchání povaříme mírným varem. Přidáme kousky rajčat a kysanou smeatnu a ještě velmi krátce necháme přejít varem. Podle chuti osolíme a opepříme. Podáváme s rýží nebo s těstovinami.
—————
Krůtí plátky s nivovou omáčkou
4 porce
- 600 g krůtích prsou
- 200 ml drůbežího vývaru
- 150 g nivy
- 100 ml 12 % smetany
- 100 ml zakysané smetany
- 40 g másla
- 40 g hladké mouky
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce rajského protlaku
- sůl
- čerstvá petržel na ozdobu
Maso nakrájíme na tenké plátky, osolíme a na rozpáleném oleji zprudka opečeme.
V kastrůlku na rozpuštěném másle opražíme mouku dozlatova. Přilijeme studený vývar. Mouku rozkvedláme a necháme přijít k varu.
Nivu nastrouháme nahrubo, asi 3/4 vmícháme do vývaru spolu s protlakem i oběma druhy smetany a kráce provaříme. Podle chuti osolíme. Do omáčky vložíme opečené plátky a prohřejeme je. Zdobíme zbylou nivou a petrželí. Podáváme s těstovinami.
—————
Krůtí prsa na hříbkách
- 500 g krůtích prsou
- 250 g čerstvých hříbků
- 2 lžíce rostlinného oleje nebo másla
- 2 cibule
- sůl
- pepř
- 1 kelímek zakysané smetany
Krůtí maso nakrájíme na silné plátky a ty překrojíme na hranolky. Maso prudce opečeme na polovině oleje nebo másla, pak přidáme druhou polovinu tuku a drobně nakrájenou cibuli. Když cibule zrůžoví, přidáme očištěné nakrájené hříbky, osolíme a opepříme je a vše dusíme doměkka. Nakonec vmícháme smetanu a jenom prohřejeme. Podáváme s různými přílohami - houskovými knedlíky, jemnými noky nebo s vařenými brambory.
TIP: hotový pokrm můžeme posypat nasekanými bylinkami - petrželkou, pažitkou nebo jemnými kroužky pórku
—————