Masové směsi

Chalupářská směs

 

 

  • 400 g vepřové kýty
  • 100 g anglické slaniny
  • 100 g párků
  • 1 cibule
  • 2 rajčata
  • 2 papriky
  • 100 g oleje
  • mletá sladká paprika
  • mletý pepř
  • kysaná smetana
  • hladká mouka
  • petrželka
  • sůl

 

Vepřové maso nakrájíme na plátky a naklepeme paličkou. Naklepané plátky rozkrájíme na široké  nudle, okořeníme, osolíme, poprášíme moukou, zprudka opečeme na oleji a odstavíme. Na jiné  pánvi rozškvaříme nakrájenou slaninu, opečeme kolečka párků, přidáme kolečka cibule, nudličky paprik a plátky rajčat. Přidáme předem opečené maso, vše společně rychle podusíme a podáváme s dušenou rýží. Na každou porci masa dáme dvě lžíce kysané smetany a posypeme sekanou petrželkou.

—————

Čínská směs na 2 způsoby

 

  • 300 g vepřové kýty
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce maggi
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce škrobové moučky
  • 1 lžíce worcesteru
  • 4 feferonky
  • 1/2 lžíce kari
  • půl lžíce cukru

 

Maso nakrájíme na tenké nudličky nebo na malé kousky. Osolíme, opepříme a se všemi přísadami necháme 24 hodin odležet v lednici. Pečeme na rozpáleném oleji.

---------------------------------------------------------------------------------------

 

4 porce (obrázek)

  • 800 g vepřového masa
  • 3 lžíce margarínu
  • 1 lžíce medu
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1/4 l vývaru z kostky
  • 4 lžíce bílého vína

 

Rýže:

  • 200 g rýže
  • sůl
  • 3/4 l vody
  • 1 g šafránu
  • 1 lžíce másla

 

  • 50 g kousků mandlí

 

Maso nakrájíme na tenké plátky. V hrnci rozehřejeme tuk, přidáme med. Maso na něm necháme opéct. Maso ochutíme sójovou omáčkou, česnekem a paprikou. Zalijeme vývarem. V uzavřeném hrnci dusíme 30 minut.

Rýži vaříme asi 18 minut v osolené vodě. Šafrán smícháme s máslem a promícháme s rýží. Mandle osmahneme na suché pánvi, maso jimi ozdobíme.

—————

Čínský drak

 

 

  • 300 g vepřového masa (plec nebo kýta), pokrájeného na nudličky
  • 2 střední cibule na plátky
  • kousek pórku
  • kousek papriky

Nálev: 

  • 1 vejce se špetkou soli a špetkou solamylu
  • na špičku nože chilli koření
  • 1 dl sojové omáčky

 

Nálev smícháme s masem, zakryjeme pokličkou a dáme do ledničky přes noc. Na pánvi rozpálíme 5 lžic oleje a přidáme cibuli, papriku, pórek a podusíme doměkka. Pak přidáme naložené maso s nálevem a restujeme, až změkne. Podáváme s rýží nebo s hranolky.

—————

Krakonošova směs

4 porce

  • 600 g krkovičky
  • 2 větší cibule
  • 3 lžíce sojové omáčky
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce hořčice
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • 300 g žampionů
  • 1 větší pórek
  • olej

Z masa nakrájíme nudličky, smícháme s kostičkami cibule, sojovou omáčkou, hořčicí, česnekem i paprikou a necháme 30 minut odležet. Na oleji opečeme plátky žampionů, přidáme maso a restujeme ve vlastní šťávě do změknutí. Nakonec přisypeme krájený pórek. Podáváme s rýží.

 

—————

Nové zelí po čínsku

4 porce

  • 1 menší hlávka zelí
  • 1/2 kg bůčku
  • 5 stroužků česneku
  • 2 lžíce solamylu
  • sojová omáčka
  • sůl

Zelí nakrájíme na nudličky. Maso také nakrájíme na nudličky a česnek na plátky. Přidáme ho k masu, osolíme, zakápneme trochou vody (asi 2 lžíce) a necháme dvě hodiny uležet. Zelí zalijeme vařící vodou a necháme také odstát.

Zelí scedíme a maso restujeme tak dlouho, až se vyškvaří sádlo (je-li maso libové, přidáme sádlo nebo olej). Pak přimícháme solamyl, scezené zelí a necháme 10 minut pod poklicí dusit. Nakonec dochutíme sojovou omáčkou. Podáváme s chlebem.

—————

Satanův bok

 

4 porce 

  • 400 g libovějšího vepřového boku bez kosti
  • 80 g maďarské klobásy
  • 80 g cibule
  • 40 g sádla
  • sůl
  • černý mletý pepř
  • 120 g červených a zelených paprik
  • 40 g pórku
  • 12 g feferonek
  • 8 g česneku
  • 160 g vody
  • strouhaný křen na posypání

 

Omytý bůček nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme a na sádle opečeme společně s kolečky klobásy. Pak maso vyjmeme. Cibuli, česnek, papriky a feferonky drobně pokrájíme, zlehka orestujeme ve výpeku, vrátíme maso, podlijeme horkou vodou a vše udusíme doměkka. Hotový pokrm posypeme strouhaným křenem.

—————

Slezský bigus

 

4 porce

  • 200 g hlávkového zelí
  • 200 g kysaného zelí
  • 1 dl červeného vína
  • 100 g slaniny
  • 100 g cibule
  • 150 g vepřové plece
  • 150 g uzeného masa
  • 70 g sušených hub (žampionů)
  • 50 g sušených švestek
  • 30 g rajčatového protlaku
  • bobkový list
  • mletý pepř
  • sůl

Jemně krájené hlávkové zelí spaříme horkou vodou, necháme okapat a přidáme kysané. Zalijeme vodou tak, aby neplavalo, a osolíme. Mírně vaříme 10 minut a odstavíme. Slaninu pokrájenou na kostičky zvolna rozpustíme, přidáme drobně sekanou cibuli a zpěníme. Pak na ní orestujeme vepřové i uzené maso nakrájené na kostky, přidáme rajčatový protlak, krátce opečeme. Zalijeme červeným vínem a udusíme doměkka. Směs vmícháme do zelí, osolíme  a opepříme. Pokrm podáváme s chlebem, špeclemi či bramborovým knedlíkem.

—————

Slovácká šalba

 

 

  • 350 g vepřových jater
  • 400 g vepřové kýty
  • 100 g oleje
  • 250 g cibule
  • sůl
  • pepř
  • 15 g feferonů
  • 10 g hladké mouky
  • mletá paprika

 

Na osmahnuté cibulce opékáme na kostky krájená játra, vepřovou kýtu spolu s kořením a sekanými feferony. Poloopečené maso zaprášíme moukou, přidáme mletou papriku a směs zalijeme vodou. Necháme přejít varem, dochutíme a ihned podáváme.

—————

Svei-ču-žou

 

 

  • 400 g vepřové kýty
  • 1 vejce
  • 2 lžíce solamylu
  • sádlo na blanšírování
  • 100 g hlávkového zelí
  • 100 g pórku
  • 50 g sojových klíčků
  • listy špenátu
  • šálek vývaru
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce čínského vína
  • drcené chilli papričky
  • špetka tlučeného pepře
  • cukr

 

Očištěnou kýtu nakrájíme na tenké plátky (3 cm široké a 5 cm dlouhé). Zamícháme s vejcem a solamylem. Na větším množství sádla blanšírujeme, pak scedíme a necháme okapat. Na pánvi rozpálíme lžíci sádla a přidáme zeleninu: zelí, pórek, špenát, sojové klíčky, přidáme maso. Zalijeme zálivkou z vývaru, sojové omáčky, vína, soli a špetky cukru. Asi po dvou minutách zahustíme máčeným solamylem. Dáme na porcelánovou mísu a přelijeme na sádle rozehřátým chilli s pepřem.

—————

Tvarůžková čína

 

 

  • 4 plátky vepřového masa
  • 1 olomoucké tvarůžky
  • koření na čínu
  • sůl
  • pepř
  • sladký kečup
  • sojovou omáčku
  • olej

 

Vepřové nakrájíme na proužky, ochutíme kořením na čínu, solí a pepřem, orestujeme, potom přidáme sojovku a kečup, ještě chvilku mícháme a na konec přidáme na kostičky nakrájené olomoucké tvarůžky a hned podáváme.
 

Výborná je s rýží na cibulce.

—————