Halibut

Halibut se salsou

 

Doba přípravy: 60 minut

1 porce asi 1 532 kJ/ 366 kcal

4 porce

  • 70 g sušených hub
  • 600 g filetů z halibuta
  • sůl
  • mletý pepř
  • 2 stroužky česneku
  • 4 lžíce olivového oleje

Rajčatová salsa:

  • 150 g rajčat
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 10 g čerstvého zázvoru
  • 1 lžíce olje
  • 100 ml červeného vína
  • 1 lžíce limetkové šťávy
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžičky solamylu
  • 6 lístků bazalky

Zeleninová příloha:

  • 150 g rajčat
  • 100 g cukrového hrášku
  • 1 malý pórek
  • 50 g másla

Sušené houby rozmixujeme na jemnou houbovou moučku. Rybu nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme a posypeme houbovou moučkou. Česnek nakrájíme na plátky. Tymián nasekáme.

Na pánev nalijeme olej, necháme ho rozpálit a plátky ryby na něm opečeme společně s česnekem a tymiánem. Opékáme přibližně tři minuty po obou stranách dozlatova.

Rajčata spaříme ve vroucí vodě a nasekáme nadrobno. Cibulku a česnek nakrájíme a orestujeme na oleji. Přidáme nastrouhaný zázvor, rajčata a zalijeme červeným vínem.

Rajčata, cukrový hrášek a pórek nakrájíme na kousky a krátce zpěníme na másle. Osolíme a podáváme jako přílohu k rybě, společně s rajčatovou salsou. Zdobíme čerstvými bylinkami.

—————

Halibut se zeleninou - výborné

 

4 porce 

  • 800 g halibuta
  • 200 g zelených fazolek (čerstvých nebo mražených)
  • 150 g rajčátek
  • 50 g parmazánu
  • 200 ml bílého suchého vína (veltlín, sauvignon)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 4 menší cibulky
  • 4 lžíce naklíčené cizrny
  • 1 citron
  • kapary
  • několik větviček čerstvého tymiánu

 

Tři až čtyři dny předem dejte naklíčit cizrnu. Semínka namočte do vlažné vody a nechte je tak přes noc. Ráno je sceďte přes cedník s většími otvory, dejte do misky a přikryjte utěrkou. Večer, a pak i následující ráno, je zalijte teplou vodou, po 5 minutách ji slijte a nechte přes noc, respektive přes den v cedníku zakrytém utěrkou. Postup opakujte 3 - 4 dny.

Rajčata a fazolky omyjte a osušte. Cibuli oloupejte a rozpulte. Naklíčenou cizrnu přelijte vroucí vodou a nechte v cedníku okapat. Ryby osolte a zakapejte citronovou šťávou.

V rendlíku rozehřejte máslo a krátce v něm opečte cibuli, rajčata, fazolky. Zeleninu zalijte vínem a duste asi 7 - 10 minut.

Na pánvi zahřejte olej, přidejte ryby, tymián a kapary a pečte je 3 - 5 minut po každé straně. Posypte cizrnou a parmazánem a okamžitě podávejte.

—————