Závitky a roládky

Bavorské závitky

 

4 porce 

  • 4 hovězí plátky (zadní maso, asi po 150 g)
  • 100 g tuku
  • 1 cibule
  • 50 g uzeného masa nebo šunky
  • 1 brambor
  • 2 vejce
  • zelená petrželka
  • sůl
  • pepř
  • hladká mouka na zahuštění šťávy

 

Příprava náplně: polovinu tuku rozehřejeme, osmahneme nakrájené uzené maso a na drobné kostičky nakrájený brambor, osolíme, opepříme, zalijeme vejci a necháme vše zhoustnout, nakonec vmícháme nasekanou zelenou petrželku a necháme vychladnout.

Hovězí plátky naklepeme, osolíme a naplníme, svineme do závitků a sepneme jehlami. Na druhé polovině tuku osmahneme nakrájenou cibuli, opečeme ze všech stran závitky, trochu je podlijeme vodou a pod poklicí dusíme doměkka. Pak závitky vyjmeme, šťávu vysmahneme, zaprášíme hladkou moukou, osmahneme ji,  zalijeme vodou a provaříme alespoň 10 minut. Závitky vložíme zpět a prohřejeme je.

—————

Bylinkové závitky z hovězí roštěné

4 porce

  • 4 větší plátky hovězího masa
  • 100 g slaniny
  • 30 g sušených hříbků
  • 1,5 dl bílého vína
  • 1,2 dl smetany ke šlehání
  • cibule
  • zelená petrželka
  • bazalka
  • lžíce nakládaných kaparů
  • lžíce ostré hořčice
  • olej
  • mletý pepř
  • sůl

Houby namočíme do studené vody a po změknutí nakrájíme. Bylinky spolu s kapary nasekáme nadrobno, cibuli a slaninu nakrájíme na kostičky. Vše dohromady smícháme. Masové plátky mírně naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Rozdělíme na ně připravenou nádivku, zarolujeme je a spíchneme párátkem. Na rozpáleném oleji závitky ze všech stran opečeme. Podlijeme vínem a vodou z hub a dusíme pod pokličkou doměkka. Potom do šťávy k závitkům vmícháme smetanu, dochutíme solí a pepřem. Závitky podáváme přelité omáčkou s houskovými knedlíky.

—————

Drátenická kapsa

 

  • 1 kg roštěnek
  • 150 g slaniny
  • 100 g oleje
  • 150 g žampionů
  • 250 g cibule
  • 50 g kečupu
  • worcester
  • sůl
  • mletý pepř
  • 25 g feferonek
  • hladká mouka
  • vývar
  • červená mletá paprika
  • červené víno
  • plnotučná hořčice

 

Roštěnku naklepeme jako řízky. Osolíme, okořeníme, potřeme hořčicí, naplníme pokrájenou slaninou, cibulí, žampiony a feferonkami. Trochu posypeme paprikou a zavineme. Obalíme v mouce a po obou stranách na oleji osmažíme dorůžova. Do výpeku přidáme zbylou cibuli, žampiony, slaninu, trochu vývaru a podusíme. Dochutíme worcesterem, kečupem a vínem.

—————

Hovězí kapsy s jablky a celerem

 

4 porce 

  • 600 g hovězího zadního masa
  • 300 g celeru
  • 200 ml masového vývaru
  • 150 ml zakysané smetany
  • 2 jablka
  • 1 cibule
  • 3 lžíce oleje
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 vrchovatá lžíce kari
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • hladká mouka na obalení
  • mletý černý pepř
  • sůl

 

Hovězí očistíme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na 4 dvojplátky: jedním řezem maso hluboce nakrojíme, druhým dvojplátek oddělíme. Řízky rozložíme, naklepeme, osolíme a posypeme kari.

Jablka omyjeme, osušíme, zbavíme jádřince. Celer oloupeme. Oboje nakrájíme  na malé kostičky a rozdělíme spolu s petrželkou doprostřed naklepaných řízků. Maso přeložíme přes náplň, okraje opatrně rozklepneme, spíchneme párátkem. Kapsy obalíme v mouce.

Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Na pánvi rozehřejeme olej, na kterém cibuli necháme lehce zezlátnout. Pak přidáme kapsy a z obou stran je pomalu opečeme. Vše podlijeme částí vývaru, dusíme doměkka.

Hotové kapsy vyjmeme, do základu přilijeme smetanu s moukou a zbylý vývar. Omáčku osolíme, opepříme. Povaříme asi 15 minut. Před koncem do ní vložíme kapsy a prohřejeme je. Podáváme s vařenou rýží.

—————

Hovězí roláda

 

  • asi 400 g zadního hovězího masa ukrojeného na plát
  • 200 g mletého míchaného masa (vepřové, hovězí, krůtí)
  • 1 debrecínský párek
  • sůl
  • pepř
  • mletá sladká paprika
  • 2 lžíce oleje
  • případně 1 lžíce hladké mouky

 

Plát hovězího masa rozklepeme, osolíme, opepříme a opaprikujeme. Naplníme osoleným a opepřeným mletým masem, debrecínským párkem. Roládu svineme, upevníme ji motouzem nebo jehlami a na oleji opečeme. Podlijeme vodou a pod poklicí dusíme doměkka. Štávu můžeme zahustit tak, že ji vysmahneme, zaprášíme moukou, orestujeme a zalijeme vodou. Dobře povaříme.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

—————

Hovězí závitky s drůbežím párkem

4 porce

  • 4 hovězí plátky
  • sůl
  • 1 drůbeží párek
  • malý kousek mrkve a kedlubny
  • 20 g hladké mouky
  • 20 g másla nebo margarinu
  • petrželka

Hovězí plátky rozklepeme do šířky, mírně osolíme, poklademe kousky párku a stočíme v závitky. Upevníme je jehlami, opečeme po všech stranách nasucho, podlijeme trochou vody a dusíme. K téměř měkkému masu přidáme zeleninu nakrájenou na nudličky, do šťávy přidáme mouku rozmíchanou v trošce vody a dohotovíme. Omáčku dochutíme máslem a usekanou petrželkou.

—————

Moravské hovězí závitky

 

Doba přípravy: 90 minut

1 porce asi 1 830 kJ/ 435 kcal

4 porce

  • 4 hovězí plátky (asi 800 g)
  • 4 plátky ementálu
  • 1 větší cibule
  • 1 dl vývaru z masoxu
  • 4 kompotované broskve
  • 2 lžíce oleje
  • 3 lžíce červeného vína
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • mletý pepř
  • sůl
  • 1 malá chilli paprička a petrželka na ozdobu

Hovězí plátky otřeme vlhkou utěrkou a na okraji 3 x nařízneme, aby se maso při dušení nekroutilo. Potom je naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme zázvorem a na rozehřátém oleji po obou stranách rychle opečeme.

Opečené plátky vyjmeme a do nepřepáleného tuku vložíme oloupanou a na drobné kostičky nakrájenou cibuli. Zlehka ji osmahneme, zaprášíme trochou mouky, znovu krátce osmahneme a podlijeme masoxovým vývarem nebo vodou.

Povaříme a do šťávy vložíme opečené plátky masa, přidáme víno, sůl a přikryté pokličkou pomalu dusíme doměkka. Během vaření několikrát zamícháme, aby se maso nepřichytlo ke dnu, a podlijeme šťávou z kompotu. Broskve rozkrájíme na čtvrtky a před dokončením je vložíme do šťávy prohřát.

Pokud připravujeme roštěnky v tlakovém hrnci, dusíme opečené plátky ve 2 dl šťávy asi 35 minut. Na každou roštěnku položíme plátek ementálu a podáváme s vařenou rýží, posypané čerstvou nasekanou petrželkou a ozdobené chilli papričkou.

—————

Roštěnky plněné hermelínem

 

4 porce 

  • 600 g hovězího roštěné
  • 120 g hermelínu
  • 1 lžička hořčičných semínek
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 50 g másla
  • grilovací koření
  • olej na smažení
  • sůl
  • pepř

 

Maso omyjeme, osušíme a přes vlákno rozdělíme na 4 části. Jednotlivé kousky rozklepeme na tenké plátky a přepůlíme. Hermelín rozdělíme na 8 kousků.

Plátky masa osolíme, opepříme a posypeme grilovacím kořením. Doprostřed masa položíme sýr a přeložíme. Okraje sklepneme paličkou a upevníme párátky.

Roštěnky na oleji opečeme. Poté je vyjmeme, ve výpeku osmahneme semínka, zaprášíme moukou, zředíme vodou a 5 minut povaříme. Nakonec zjemníme máslem.

—————

Smetanoví ptáčci

 

Pro 4 osoby                                            

  • 4 plátky zadního hovězího
  • 100 g anglické slaniny (plátky)
  • 100 g měkkého salámu (plátky)
  • 4 středně velké sladkokyselé okurky
  • 2 páry pikantních párků (debrecínské nebo spišské) nebo paprikové klobásy
  • 4 lžičky plnotučné hořčice
  • 2 vejce vařená natvrdo
  • 50 g uzeného špeku
  • 1 velká cibule
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 60 g másla
  • hovězí vývar
  • sůl, pepř
  • mletá sladká paprika
  • petrželka (i na zdobení)
  • hladká mouka

 

 

Plátky masa omyjeme, osušíme a tence rozklepeme. Osolíme, opepříme a po jedné straně potřeme hořčicí. Poklademe anglickou slaninou, salámem a doprostřed dáme okurku (podle velikosti podélně pokrájenou), párek nebo klobásu a dvě čtvrtky vařených vajec.

Pečlivě stočíme a zajistíme párátky, nebo lépe ovážeme nití. Obalíme v mouce. Na másle ropustíme drobně nakrájený špek a opečeme závitky a cibulí. Podlijeme vývarem a dusíme, až je maso měkké. Poté ptáčky vyjmeme a uložíme do tepla.

Šťávu vydusíme, zaprášíme moukou a mletou paprikou a zasmahneme. Podlijeme vývarem a provaříme. Přecedíme, ochutíme solí, pepřem, petrželkou a mimo oheň všleháme smetanu. Zdobíme petrželkou.

—————

Svíčkové závitky s bazalkou

Svíčkové závitky s bazalkou
  • 800 g hovězí svíčkové
  • 200 g celeru
  • 100 g anglické slaniny
  • 2 žloutky
  • 2 cibule
  • bazalka
  • meduňka
  • 3 dl masového vývaru
  • 2,5 dl zakysané smetany
  • sůl

K nasekané bazalce s meduňkou přidáme žloutky a najemno nastrouhaný celer. Slaninu nakrájenou na kostičky opečeme a tuk slijeme a uchováme. Maso nakrájíme na 4 plátky, lehce je osolíme, na každý rozložíme část celerové směsi, přidáme opečenou slaninu, plátky zavineme a prudce opečeme na tuku ze slaniny. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, podlijeme vývarem a dusíme asi hodinu pod pokličkou.

Když je maso měkké, šťávu slijeme, přidáme smetanu a povaříme do zhoustnutí. Závitky přelité omáčkou podáváme např. s bramborovou kaší.

—————