Závitky a roládky
Bavorské závitky
4 porce
- 4 hovězí plátky (zadní maso, asi po 150 g)
- 100 g tuku
- 1 cibule
- 50 g uzeného masa nebo šunky
- 1 brambor
- 2 vejce
- zelená petrželka
- sůl
- pepř
- hladká mouka na zahuštění šťávy
Příprava náplně: polovinu tuku rozehřejeme, osmahneme nakrájené uzené maso a na drobné kostičky nakrájený brambor, osolíme, opepříme, zalijeme vejci a necháme vše zhoustnout, nakonec vmícháme nasekanou zelenou petrželku a necháme vychladnout.
Hovězí plátky naklepeme, osolíme a naplníme, svineme do závitků a sepneme jehlami. Na druhé polovině tuku osmahneme nakrájenou cibuli, opečeme ze všech stran závitky, trochu je podlijeme vodou a pod poklicí dusíme doměkka. Pak závitky vyjmeme, šťávu vysmahneme, zaprášíme hladkou moukou, osmahneme ji, zalijeme vodou a provaříme alespoň 10 minut. Závitky vložíme zpět a prohřejeme je.
—————
Bylinkové závitky z hovězí roštěné
4 porce
- 4 větší plátky hovězího masa
- 100 g slaniny
- 30 g sušených hříbků
- 1,5 dl bílého vína
- 1,2 dl smetany ke šlehání
- cibule
- zelená petrželka
- bazalka
- lžíce nakládaných kaparů
- lžíce ostré hořčice
- olej
- mletý pepř
- sůl
Houby namočíme do studené vody a po změknutí nakrájíme. Bylinky spolu s kapary nasekáme nadrobno, cibuli a slaninu nakrájíme na kostičky. Vše dohromady smícháme. Masové plátky mírně naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Rozdělíme na ně připravenou nádivku, zarolujeme je a spíchneme párátkem. Na rozpáleném oleji závitky ze všech stran opečeme. Podlijeme vínem a vodou z hub a dusíme pod pokličkou doměkka. Potom do šťávy k závitkům vmícháme smetanu, dochutíme solí a pepřem. Závitky podáváme přelité omáčkou s houskovými knedlíky.
—————
Drátenická kapsa
- 1 kg roštěnek
- 150 g slaniny
- 100 g oleje
- 150 g žampionů
- 250 g cibule
- 50 g kečupu
- worcester
- sůl
- mletý pepř
- 25 g feferonek
- hladká mouka
- vývar
- červená mletá paprika
- červené víno
- plnotučná hořčice
Roštěnku naklepeme jako řízky. Osolíme, okořeníme, potřeme hořčicí, naplníme pokrájenou slaninou, cibulí, žampiony a feferonkami. Trochu posypeme paprikou a zavineme. Obalíme v mouce a po obou stranách na oleji osmažíme dorůžova. Do výpeku přidáme zbylou cibuli, žampiony, slaninu, trochu vývaru a podusíme. Dochutíme worcesterem, kečupem a vínem.
—————
Hovězí kapsy s jablky a celerem
4 porce
- 600 g hovězího zadního masa
- 300 g celeru
- 200 ml masového vývaru
- 150 ml zakysané smetany
- 2 jablka
- 1 cibule
- 3 lžíce oleje
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 vrchovatá lžíce kari
- 1 lžíce nasekané petrželky
- hladká mouka na obalení
- mletý černý pepř
- sůl
Hovězí očistíme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na 4 dvojplátky: jedním řezem maso hluboce nakrojíme, druhým dvojplátek oddělíme. Řízky rozložíme, naklepeme, osolíme a posypeme kari.
Jablka omyjeme, osušíme, zbavíme jádřince. Celer oloupeme. Oboje nakrájíme na malé kostičky a rozdělíme spolu s petrželkou doprostřed naklepaných řízků. Maso přeložíme přes náplň, okraje opatrně rozklepneme, spíchneme párátkem. Kapsy obalíme v mouce.
Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Na pánvi rozehřejeme olej, na kterém cibuli necháme lehce zezlátnout. Pak přidáme kapsy a z obou stran je pomalu opečeme. Vše podlijeme částí vývaru, dusíme doměkka.
Hotové kapsy vyjmeme, do základu přilijeme smetanu s moukou a zbylý vývar. Omáčku osolíme, opepříme. Povaříme asi 15 minut. Před koncem do ní vložíme kapsy a prohřejeme je. Podáváme s vařenou rýží.
—————
Hovězí roláda
- asi 400 g zadního hovězího masa ukrojeného na plát
- 200 g mletého míchaného masa (vepřové, hovězí, krůtí)
- 1 debrecínský párek
- sůl
- pepř
- mletá sladká paprika
- 2 lžíce oleje
- případně 1 lžíce hladké mouky
Plát hovězího masa rozklepeme, osolíme, opepříme a opaprikujeme. Naplníme osoleným a opepřeným mletým masem, debrecínským párkem. Roládu svineme, upevníme ji motouzem nebo jehlami a na oleji opečeme. Podlijeme vodou a pod poklicí dusíme doměkka. Štávu můžeme zahustit tak, že ji vysmahneme, zaprášíme moukou, orestujeme a zalijeme vodou. Dobře povaříme.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
—————
Hovězí závitky s drůbežím párkem
4 porce
- 4 hovězí plátky
- sůl
- 1 drůbeží párek
- malý kousek mrkve a kedlubny
- 20 g hladké mouky
- 20 g másla nebo margarinu
- petrželka
Hovězí plátky rozklepeme do šířky, mírně osolíme, poklademe kousky párku a stočíme v závitky. Upevníme je jehlami, opečeme po všech stranách nasucho, podlijeme trochou vody a dusíme. K téměř měkkému masu přidáme zeleninu nakrájenou na nudličky, do šťávy přidáme mouku rozmíchanou v trošce vody a dohotovíme. Omáčku dochutíme máslem a usekanou petrželkou.
—————
Moravské hovězí závitky
Doba přípravy: 90 minut
1 porce asi 1 830 kJ/ 435 kcal
4 porce
- 4 hovězí plátky (asi 800 g)
- 4 plátky ementálu
- 1 větší cibule
- 1 dl vývaru z masoxu
- 4 kompotované broskve
- 2 lžíce oleje
- 3 lžíce červeného vína
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžička mletého zázvoru
- mletý pepř
- sůl
- 1 malá chilli paprička a petrželka na ozdobu
Hovězí plátky otřeme vlhkou utěrkou a na okraji 3 x nařízneme, aby se maso při dušení nekroutilo. Potom je naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme zázvorem a na rozehřátém oleji po obou stranách rychle opečeme.
Opečené plátky vyjmeme a do nepřepáleného tuku vložíme oloupanou a na drobné kostičky nakrájenou cibuli. Zlehka ji osmahneme, zaprášíme trochou mouky, znovu krátce osmahneme a podlijeme masoxovým vývarem nebo vodou.
Povaříme a do šťávy vložíme opečené plátky masa, přidáme víno, sůl a přikryté pokličkou pomalu dusíme doměkka. Během vaření několikrát zamícháme, aby se maso nepřichytlo ke dnu, a podlijeme šťávou z kompotu. Broskve rozkrájíme na čtvrtky a před dokončením je vložíme do šťávy prohřát.
Pokud připravujeme roštěnky v tlakovém hrnci, dusíme opečené plátky ve 2 dl šťávy asi 35 minut. Na každou roštěnku položíme plátek ementálu a podáváme s vařenou rýží, posypané čerstvou nasekanou petrželkou a ozdobené chilli papričkou.
—————
Roštěnky plněné hermelínem
4 porce
- 600 g hovězího roštěné
- 120 g hermelínu
- 1 lžička hořčičných semínek
- 1 lžíce hladké mouky
- 50 g másla
- grilovací koření
- olej na smažení
- sůl
- pepř
Maso omyjeme, osušíme a přes vlákno rozdělíme na 4 části. Jednotlivé kousky rozklepeme na tenké plátky a přepůlíme. Hermelín rozdělíme na 8 kousků.
Plátky masa osolíme, opepříme a posypeme grilovacím kořením. Doprostřed masa položíme sýr a přeložíme. Okraje sklepneme paličkou a upevníme párátky.
Roštěnky na oleji opečeme. Poté je vyjmeme, ve výpeku osmahneme semínka, zaprášíme moukou, zředíme vodou a 5 minut povaříme. Nakonec zjemníme máslem.
—————
Smetanoví ptáčci
Pro 4 osoby
- 4 plátky zadního hovězího
- 100 g anglické slaniny (plátky)
- 100 g měkkého salámu (plátky)
- 4 středně velké sladkokyselé okurky
- 2 páry pikantních párků (debrecínské nebo spišské) nebo paprikové klobásy
- 4 lžičky plnotučné hořčice
- 2 vejce vařená natvrdo
- 50 g uzeného špeku
- 1 velká cibule
- 200 ml smetany ke šlehání
- 60 g másla
- hovězí vývar
- sůl, pepř
- mletá sladká paprika
- petrželka (i na zdobení)
- hladká mouka
Plátky masa omyjeme, osušíme a tence rozklepeme. Osolíme, opepříme a po jedné straně potřeme hořčicí. Poklademe anglickou slaninou, salámem a doprostřed dáme okurku (podle velikosti podélně pokrájenou), párek nebo klobásu a dvě čtvrtky vařených vajec.
Pečlivě stočíme a zajistíme párátky, nebo lépe ovážeme nití. Obalíme v mouce. Na másle ropustíme drobně nakrájený špek a opečeme závitky a cibulí. Podlijeme vývarem a dusíme, až je maso měkké. Poté ptáčky vyjmeme a uložíme do tepla.
Šťávu vydusíme, zaprášíme moukou a mletou paprikou a zasmahneme. Podlijeme vývarem a provaříme. Přecedíme, ochutíme solí, pepřem, petrželkou a mimo oheň všleháme smetanu. Zdobíme petrželkou.
—————
Svíčkové závitky s bazalkou
- 800 g hovězí svíčkové
- 200 g celeru
- 100 g anglické slaniny
- 2 žloutky
- 2 cibule
- bazalka
- meduňka
- 3 dl masového vývaru
- 2,5 dl zakysané smetany
- sůl
K nasekané bazalce s meduňkou přidáme žloutky a najemno nastrouhaný celer. Slaninu nakrájenou na kostičky opečeme a tuk slijeme a uchováme. Maso nakrájíme na 4 plátky, lehce je osolíme, na každý rozložíme část celerové směsi, přidáme opečenou slaninu, plátky zavineme a prudce opečeme na tuku ze slaniny. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, podlijeme vývarem a dusíme asi hodinu pod pokličkou.
Když je maso měkké, šťávu slijeme, přidáme smetanu a povaříme do zhoustnutí. Závitky přelité omáčkou podáváme např. s bramborovou kaší.
—————