Svíčková

Hovězí steaky s kari a italským špenátovým salátem

 

Doba přípravy: přibližně 30 minut

1 porce asi 1 070 kJ/ 255 kcal

4 porce

  • 600 g svíčkové
  • 4 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce kari
  • 2 lžíce medu
  • 1/2 lžičky cukru
  • pepř
  • olej na opečení
  • řeřicha

Italský špenátový salát:

  • 300 g čerstvých špenátových lístků
  • 1 svazek ředkviček
  • 1 malá tykev
  • sůl
  • 1/8 l zakysané smetany
  • cukr
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • zelená petrželka
  • 40 g jader vlašských ořechů
  • bílý pepř

Na dvou lžících oleje krátce zpěníme kari, zalijeme ho sojovou omáčkou, přidáme med, cukr a trochu pepře. Omáčku zahřejeme a potom necháme vychladnout.

Maso omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme utěrkou. Nakrájíme ho na jednotlivé plátky. Ty potom rukou lehce naklepeme a naložíme je do připravené zálivky. Necháme je 20 - 25 minut  v chladu marinovat. Během této doby je v marinádě několikrát obrátíme.

Na velké pánvi rozpálíme olej, vložíme do něj připravené steaky a po obou stranách je zprudka asi 3 - 4 minuty opékáme. Maso uvnitř by však mělo zůstat růžové. Řeřichu dobře opereme pod tekoucí vodou a nahrubo ji natrháme. Pak hotové steaky osolíme, naskládáme je na talíř a ozdobíme natrhanou řeřichou. Podáváme s vařenými či jinak upravenými bramborami a italským špenátovým salátem.

Salát: Špenátové listy opereme a necháme okapat. Očistíme ředkvičky a nakrájíme je na plátky. Tykev nakrájíme nadrobno. Osolíme smetanu, mírně ji přisladíme a přidáme do ní citronovou šťávu a nasekanou petrželku. Vlašské ořechy nasekáme a zamícháme do ochucené smetany, kterou nakonec dochutíme trochou bílého pepře. Špenát zbavíme řapíků a nadrobno ho natrháme, dáme do misek a zalijeme ochucenou smetanovou omáčkou. Tento salát můžeme podávat také samostatně.

—————

Odlehčená svíčková

 

Doba přípravy: 120 minut

1 porce asi 2 170 kJ/ 518 kcal

4 porce 

  • 800 g hovězí svíčkové
  • 80 g slaniny
  • 3 mrkve
  • 1/4 celeru
  • 2 menší petržele
  • 2 cibule
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1/2 lžičky octa
  • 3 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček celého pepře
  • 3 lžíce oleje
  • sůl
  • 1 citron
  • 250 ml zakysané smetany
  • 4 lžíce brusinkového kompotu

 

Hovězí maso podélně prošpikujeme špalíčky slaniny (abychom si usnadnili práci, můžeme je předtím nechat ztuhnout v mrazáku). V kastrolu rozpálíme olej a prošpikované maso na něm opečeme ze všech stran.

Ve výpeku z masa nejdříve orestujeme kořenovou zeleninu, pak přidáme jemně nakrájenou cibuli, a když zesklovatí, přisypeme cukr. Restujeme dál, až cukr zkaramelizuje, a nakonec vmícháme hořčici a ocet.

Tento základ omáčky trochu rozředíme vodou, vložíme do něj zpátky maso, přidáme koření a dusíme tak dlouho, až maso změkne. Měkké maso opět vyndáme, ze základu vydusíme nadbytečnou tekutinu a poté rozmixujeme.

Vrátíme zpět do kastrolu na sporák, přidáme zakysanou smetanu a provaříme. Příliš hustou omáčku dle potřeby rozředíme vodou. Dochutíme solí a citronovou šťávou. Maso  nakrájíme a podáváme s houskovým knedlíkem, omáčkou, plátkem citronu a lžičkou brusinek.

—————

Pašticada

 

  • kvalitní svíčková (špalík)
  • slanina
  • česnek
  • cibule
  • celer
  • vinný ocet
  • vývar
  • muškátový oříšek
  • hřebíček
  • 1 dcl červeného vína
  • 1 lžička moučkového cukru
  • trocha rajského protlaku

 

Maso prošpikujeme slaninou, stroužky česneku a hřebíčky, zalijeme trochou vinného octa a necháme 24 hodin v chladu odležet. Maso pak osušíme (otřeme od octové marinády), osolíme, opepříme, a okořeníme muškátovým oříškem. Nadrobno nakrájíme celer a cibuli, zpěníme v kastrolu, maso zprudka opečeme a pak dusíme zalité oslazeným červeným vínem. Přivedeme k varu, zalijeme vývarem, aby bylo maso ponořené a necháme probublávat 3 až 4 hodiny (podle velikosti masového špalíku). Pak maso nakrájíme na plátky a vložíme zpátky do omáčky na 20 minut dodusit. Pokud je zapotřebí, omáčku zahustíme strouhankou a dochutíme rajským protlakem.

Podáváme s bramborovými noky.

—————

Steak barbecue s rozpečeným chlebem

 

4 porce

  • 800 g hovězí svíčkové
  • 4 g drceného barevného pepře
  • 4 g soli
  • 200 g čerstvých žampionů
  • 4 g provensálského koření
  • 80 g rostlinného oleje
  • 1/2 bochníku chleba Šumava
  • 100 g kečupu Hellmann´s Bavaria

 

Maso nakrájíme na porce a z obou stran opepříme a osolíme. Žampiony přepůlíme, okořeníme provensálským kořením a společně se steaky orestujte na pánvi s olejem. Žampiony odložíme stranou, steaky podložíme plátky chleba a dopečeme v troubě při 160 °C. Rozpečený chléb (nasáklý šťávou z masa) a steaky podáváme s orestovanými žampiony a kečupem.

—————

Steaky na medu -dietní

 

Doba přípravy: 30 minut

1 porce asi 273 kcal/ 1 144 kJ

4 porce 

  • 4 plátky hovězí svíčkové (600 g)
  • sůl
  • mletá sladká paprika
  • drcený barevný pepř nebo 2 lžíce steakového koření
  • 100 g hlívy ústřičné
  • 100 g žampionů
  • 2 chilli papričky
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce chilli pasty
  • 2 lžíce medu
  • 1/2 citronu
  • 100 ml vývaru
  • špetka pepře

 

Na ozdobení:

  • čerstvé bylinky

 

Očištěné plátky masa osolíme, posypeme mletou červenou paprikou a drceným pepřem nebo do nich vetřeme steakové koření. Necháme je v chladu krátce odležet.

Na pánvi rozehřejeme olej a plátky masa po obou stranách opečeme. Vyjmeme je a uchováme v teple. Chceme-li mít steaky více propečené, dáme je do rozehřáté trouby nebo pod gril.

Hlívu a žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Chilli papričky rozpůlíme, odstraníme semínka a papričky nakrájíme nadrobno. Na pánvi rozpustíme máslo a houby na něm krátce orestujeme.

K houbám přidáme nakrájené papričky, chilli pastu, med a šťávu z půlky citronu. Promícháme a zalijeme vývarem. Směs na mírném ohni prohřejeme asi 5 minut. Podle chuti opepříme. Medovou omáčkou přelijeme steaky a ozdobíme je bylinkami. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory.

—————