Husa
Husí stehna na žampionech
Doba přípravy: 110 minut
1 porce asi 816 kcal/ 3 416 kJ
4 porce
- 4 husí stehna
- sůl
- mletý černý pepř
- 3 lžíce husího sádla
- 1 velká cibule
- 4 - 6 stroužků česneku
- 400 ml vývaru
- 400 g žampionů
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 - 2 chilli papričky
Husí stehna dobře očistíme, omyjeme a osušíme. Osolíme je a opepříme. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. V pekáčku rozehřejeme sádlo a stehna ze všech stran zprudka opečeme.
K masu přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek a necháme zpěnit. Přilijeme část vývaru, přiklopíme a zvolna pečeme při 190 °C asi 60 minut. Během dušení maso obracíme a podle potřeby podléváme vývarem nebo vodou.
Měkká husí stehna vyjmeme a uchováme v teple. Šťávu vydusíme, přidáme očištěné, na tenké plátky nakrájené žampiony a dusíme je doměkka. Když se šťáva vydusí, přidáme hladkou mouku a osmahneme ji. Pak ji za stálého míchání zředíme zbylým vývarem a povaříme.
Husí stehna vložíme zpět do pekáčku. Můžeme přidat i chilli papričky. Krátce prohřejeme a podáváme. Vhodnou přílohou jsou různě upravené brambory.
—————
Pečená husa s červeným zelím
4 porce
- 2 kg husy
- sůl
- kmín
Zelí:
- 1 kg červeného hlávkového zelí
- 500 g jablek
- 150 g cibule
- kmín
- ocet
- sůl
- 5 lžic oleje
- 2 dl červeného vína
Husu osolíme, okmínujeme, podlijeme vodou a upečeme. Při tom ji otáčíme, tučnější části napíchneme (sádlo lépe odtéká) a přeléváme výpekem, aby se nevysušovalo. Husu vyjmeme, slijeme sádlo, do výpeku doplníme trochu horké vody, povaříme, procedíme a přidáme lehce husího sádla. Kostičky cibule zesklovatíme, přisypeme nudličky zelí, kmín, ocet a sůl, zalijeme vínem a dusíme doměkka. Na zahuštění použijeme jemně nastrouhaná jablka a krátce povaříme.
—————
Pečená husa s plackami
8 porcí
- 1 husa (asi 3,2 kg)
- 2 jablka
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 a 1/2 lžíce celého kmínu
- sůl
Placky:
- 700 g brambor
- 160 g hladké mouky
- 6 lžic husího sádla
- hladká mouka na vál
- sůl
Husu pečlivě očistíme, omyjeme a osušíme. Zevnitř i svrchu ji posolíme a pokmínujeme. Jablka omyjeme, rozčtvrtíme a zbavíme jádřinců. Vložíme je do husy a dutinu spíchneme jehlou. Maso dáme do pekáče a podlijeme vodou.
Husu vložíme do vyhřáté trouby a při 200 °C ji pečeme asi 150 minut doměkka. Během pečení ji přeléváme výpekem. Upečenou ji vyjmeme z pekáče. Sádlo slijeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme opraženou moukou, zalijeme vodou a provaříme.
Brambory pečlivě omyjeme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Pak je oloupeme a najemno nastrouháme. Smícháme je s moukou, osolíme a vypracujeme jemné, ale pevné těsto.
Z těsta uděláme knedlík, který nakrájíme na kolečka o šířce asi 3 cm. Na pomoučeném vále z nich rozválíme tenké placky, které na rozpáleném sádle osmažíme dozlatova. Na papírovém ubrousku je necháme okapat, poté svineme a podáváme s husou.
—————
Posvícenská husička
Doba přípravy: 180 minut
1 porce asi 3 810 kJ/ 910 kcal
6 porcí
- 1 husa (asi 3 kg)
- sůl
- kmín
- 4 jablka
- 2 pomeranče
- 200 g sušených švestek
- 100 g vlašských ořechů
- 1 malá hlávka červeného zelí
- 1 cibule
- 2 lžíce sádla
- 1 vařená brambora
- cukr
- ocet
Husu očistíme a omyjeme. Osušíme ji a dobře osolíme uvnitř i na povrchu. Necháme ji chvíli odležet, aby sůl pronikla do masa. Jablka nakrájíme na čtvrtky a odstraníme jádřince. Pomeranče oloupeme. Vložíme je společně se dvěma nakrájenými jablky a polovinou švestek a ořechů do husy. Potom otvor uzavřeme jehlou a překřížíme křídla, aby si husa během pečení udržela tvar.
Husu položíme do pekáče, posypeme kmínem, podlijeme vodou, přiklopíme a pečeme při 160 °C asi 2 hodiny. Během pečení ji přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme vodu nebo vývarem. Pokud je husa tučnější, sbíráme vypečené sádlo.
Po dvou hodinách přidáme zbylá nakrájená jablka, švestky a ořechy. Teplotu zvýšíme na 180 °C a odklopenou husu dopečeme doměkka. Než se husa dopeče, připravíme červené zelí.
Zelí (bez košťálu) nakrájíme na nudličky. Drobně nakrájenou cibuli osmahneme na sádle, přidáme kmín a zelí, které zalijeme asi 100 ml vody, přilijeme ocet, osladíme, osolíme, promícháme, přiklopíme pokličkou a dusíme doměkka. Během dušení zelí občas zamícháme a před koncem zahustíme jemnou strouhanou bramborou (i syrovou) a podle potřeby dochutíme. Hotovou husu podáváme s červeným zelím a bramborovými knedlíky.
—————
Svatomartinská husa pečená s jablky
- 1 mladá husa
- sůl
- kmín
- 5 kyselejších jablek
- 50 g sádla
- trochu vývaru
- citronová šťáva
Očištěnou , vykuchanou a omytou husu zbavíme křídel a krku. Osolíme ji zevnitř i zvenku a posypeme kmínem. Břišní dutinu naplníme neloupanými jablky a zašijeme ji nebo ji sepneme špejlemi. V pekáčku rozpálíme sádlo a husu položíme prsíčky dolů. Zvolna pečeme v horké troubě, podléváme vývarem a přeléváme vypečenou šťávou.
Když husa na hřbetě zčervená, otočíme ji a dopečeme ji už bez dalšího podlévání, aby kůrka byla křupavá. Doba pečení se odvíjí od velikosti husy, minimálně se však bude péct 2 hodiny. Pozor, šťávy nesmí být mnoho, protože pak se husa spíše vaří než peče a není tak chutná.
Z upečené husy pak vyjmeme jablka, prolisujeme je a pokapeme citronovou šťávou, nepatrně můžeme přisladit a podáváme k huse. Jako příloha se hodí knedlík a zelí.
—————
Tradiční Martinská husa
- 1 mladá husa (asi 3 kg)
- droby
- 3 rohlíky
- 350 g kysaného červeného zelí
- 350 g kysaného bílého zelí
- 400 g jablek
- 0,2 l Svatomartinského vína
- 100 g másla
- 100 g vlašských ořechů
- 50 g hladké mouky
- 3 vejce
- 3 cibule
- muškátový oříšek
- 1 lžička tymiánu
- 2 bobkové listy
- sůl
- kmín
Opečeme na másle nadrobno nakrájená jablka bez jádřinců a jemně pokrájenou cibuli. Polovinu dávky másla utřeme se 3 žloutky, osolíme, lehce okořeníme muškátovým oříškem. Přidáme droby, tymián, nadrobno nasekané ořechy a zahustíme natrhanými rohlíky zvlhčenými smetanou. Promícháním vytvoříme směs. Nádivkou naplníme husu a otvor zašijeme, nebo nádivku pečeme odděleně s husou na pekáči.
Husu prosolíme i prokořeníme zevnitř i zvenku a necháme několik hodin uležet. Vložíme do pekáče prsy nahoru. Podlijeme směsí 0,75 l teplé vody a 0,1 l vína, kdy v průběhu pečení průběžně dolíváme jeho zbytek. Po stranách husu obložíme bobkovými listy. Teplotu trouby nastavíme na 180 °C. Pečeme asi 60 minut a poté husu otočíme. V případě větší hmotnosti obracíme husu při pečení i na boky. Podáváme s oběma druhy zelí a knedlíky.
—————