Hovězí játra

Hovězí játra po sicilsku

 

4 porce 

  • 600 g hovězích jater
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce oleje
  • 3 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 dl vývaru ( i z kostky)
  • 3 dl jablečného nebo červeného vína
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžíce rybízového džemu
  • 1/2 lžičky strouhané citrónové kůry
  • 2 až 3 lžíce zelených oliv bez pecek

 

Játra odblaníme a nakrájíme na plátky. Plátky obalíme v hladké mouce a z obou stran je prudce osmahneme na oleji. Játra vyjmeme a opečeme dorůžova cibuli nakrájenou na kroužky a také plátky česneku. Vše zalijeme vývarem a vínem, přivedeme do varu, osolíme, opepříme, přidáme rybízový džem a citrónovou kůru. Do rendlíku vrátíme opečená játra a velmi zvolna je zakrytá poklicí dusíme asi jeden a  půl hodiny. Podle  potřeby podléváme. Nakonec přidáme olivy. Podáváme s těstovinami nebo s rýží.

—————