Jehněčí a skopové
Dušené jehněčí kolínko s bylinkovou polentou
Na dušené maso:
- 4 jehněčí kolínka
- 200 g mrkve
- 150 g celeru
- 50 g cibule
- 20 g česneku
- 10 g rozmarýnu a tymiánu
- 0,5 l vína
- 0,5 l vývaru
- 500 g rajčatového protlaku
- 100 ml olivového oleje
- sůl
- cukr
Polenta:
- 200 g kukuřičné mouky (polenta)
- 200 ml kuřecího vývaru
- 200 ml mléka
- 50 g másla
- 50 g strouhaného parmazánu
- 50 g nasekaných bylinek - kerblík, petržel, pažitka
Zelenina na pečení:
- 200 g paprik (zelená a červená)
- 100 g cukety
- 100 g cherry rajčátek
- 50 ml olivového oleje
- sůl
- špetka cukru
Do pekáče, který budeme moci uzavřít pokličkou, dáme olej, na kterém orestujeme veškerou zeleninu určenou k přípravě dušeného masa.
Přidáme jehněčí kolínka, která také trochu osmažíme, pak do pekáče vlijeme víno a vývar společně s kořením, bylinkami a protlakem. Kastrol uzavřeme poklicí a vložíme do trouby.
Celý pokrm dusíme při teplotě 140 - 150 °C asi 4 hodiny.
Polentu připravíme tak, že smícháme kukuřičnou mouku s mlékem a vývarem a vaříme celkem 20 minut. Pak přidáme ostatní ingredience a vše promícháme.
Zeleninu nakrájíme na větší kusy a opečeme na olivovém oleji asi 3 minuty.
—————
Dušené maso se zeleninou
- 600 g syrového masa (jehněčího, skopového nebo hovězího)
- 600 g brambor
- 200 g mrkve
- 200 g cibule
- 6 šálků masového vývaru
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce oleje
- česnek
- snítka tymiánu
- sůl
- pepř
- sekaná petrželka
- lze přidat i šálek piva Guiness nebo červeného vína, případně oboje
Maso pokrájíme na různě veliké kusy, někdo může upřednosnit pravidelné kostky. Oloupané brambory (malé ponecháme celé, mrkev a cibuli nakrájíme na kolečka. Ve velkém hrnci na rozpáleném oleji osmahneme nakrájené maso (asi 5 minut), přidáme česnek a ještě asi minutu smažíme.
Poté přilijeme vývar (případně pivo nebo víno), podle chuti sůl a tymián. Zakryjeme a na mírném ohni dusíme asi hodinu. Zatím v druhém hrnci rozpustíme máslo, přidáme brambory, cibuli a mrkev a dozlatova opékáme (asi 20 minut). V průběhu přidáme pepř. Nakonec vsypeme opečenou zeleninu do hrnce s masem a nadále dusíme, až je maso pěkně měkké (asi dalších 40 minut). Před podáváním případně dochutíme (sůl, pepř) a na talíři posypeme nasekanou petrželkou. Nejlepší je však tento pokrm až druhý den, když se dobře proleží.
—————
Guláš tety z Vídně
Doba přípravy: 60 - 80 minut
1 porce asi 3 915 kJ/ 935 kcal
4 porce
- 1 kg směsi masa (hovězí, vepřové, skopové)
- 2 mladé cibulky
- 80 g jemně strouhaného celeru
- 3 lžíce oleje
- 1 lžička mleté papriky
- špetka majoránky
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce hladké mouky
- černý mletý pepř
- sůl
- 1 feferonka a zelená naťová cibulová nať na ozdobu
Masa opláchneme a nakrájíme na stejně velké kostky. Cibuli oloupeme, nakrájíme, vložíme do kastrolu, ve kterém jsme nechali rozehřát olej, přidáme nastrouhaný celer a na mírném ohni vše usmažíme do světlehněda. Vmícháme lžičku papriky, přidáme pouze hovězí maso, podlijeme, osolíme a necháme asi 20 minut dusit. Přidáme ostatní nakrájené maso a za občasného podlévání dusíme doměkka. Potom pokličku odklopíme, šťávu necháme trochu vysmahnout, zaprášíme hladkou moukou, podlijeme vodou, přidáme rozetřený stroužek česneku, drcenou majoránku, opepříme a za stálého míchání ještě krátce povaříme.
Můžeme podávat s brambory, knedlíky nebo chlebem. Zvláště chutný bude s pikantními bramboráčky. Jednotlivé porce ozdobíme nakrájenou feferonkou a cibulovou natí a servírujeme.
—————
Jehněčí na bylinkách a slanině
4 - 6 porcí
- 1,5 kg jehněčí kýty
- 1 palička česneku
- 2 cibule
- 200 g anglické slaniny
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- 1 lžička sušené šalvěje
- sůl a pepř
- 100 g másla
- instantní masový vývar
- 5 lžic tmavé instantní jíšky
Troubu předehřejeme na 220 °C. Slaninu zbavíme kůže a spolu se stroužky oloupaného česneku pomeleme. Směs osolíme, opepříme a promícháme se sušenou šalvějí a rozmarýnem. Jehněčí kýtu očistíme, odblaníme, dobře omyjeme, osušíme a potřeme pastou ze slaniny a česneku a bylinek. Cibuli oloupeme, nasekáme na kostičky a osmahneme na rozehřátém másle. Orestovanou cibuli vložíme do pekáče, položíme na ni maso a vložíme do předehřáté trouby.
Maso zprudka opečeme, obrátíme, podlijeme částí vývaru, teplotu trouby snížíme na 180 °C a pečeme asi 90 minut. Během pečení maso několikrát obrátíme, přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme dalším vývarem. Měkké maso ostrým nožem nakrájíme na plátky. Do sťávy vmícháme instantní jíšku a několik minut za občasného promíchání povaříme. Do šťávy můžeme podle chuti vmíchat několik lžic bílého vína.
Nakrájené maso přelijeme zahuštěnou šťávou a podáváme s vařenými nebo opékanými bramborami, případně s rýží a se zeleninovým salátem nebo ovocným kompotem.
—————
Jehněčí karbanátky
4 porce
- 500 g mletého jehněčího masa
- 1 cibule
- 8 stroužků česneku
- špetka sušeného oregana
- špetka sušené majoránky
- 2 vejce
- sůl a pepř
- 4 lžíce strouhanky
- olej na smažení
Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nasekáme na drobné kostičky. Mleté jehněčí maso promícháme v míse s cibulí a prolisovaným česnekem, ochutíme solí, pepřem, špetkou oregana a majoránky, přidáme vejce a strouhanku. Vše důkladně promícháme.
V teflonové pánvi rozehřejeme olivový olej, ze směsi naděláme karbanátky a po obou stranách je dozlatova usmažíme. Podáváme s vařenými bramborami nebo bramborovou kaší a zeleninovým salátem, případně s bramborovým salátem.
—————
Jehněčí kari
4 porce
- 8 plátků masa z jehněčí kýty
- kousek zázvorového kořene
- sůl a pepř
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 lžička sušené mleté citronové kůry
- 4 stroužky česneku
- 3 lžíce másla
- 2 cibule
- 2 lžíce kari koření
- 100 ml bílého vína
- 200 ml masového vývaru z bujonové kostky
- 200 ml sladké smetany
- 2 lžíce světlé instantní jíšky
- 4 různobarevné papriky
- pažitka nebo zelená petrželka
Kousek zázvoru oloupeme, omyjeme a jemně nastrouháme. Maso omyjeme, odblaníme, osušíme, nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme, okořeníme kmínem, citronovou kůrou a zázvorem, přidáme prolisovaný česnek a vše dobře promícháme. Ve velké hluboké teflonové pánvi rozehřejeme máslo a maso v něm za stálého míchání asi 10 minut ze všech stran opékáme. Opečené maso vyndáme z pánve.
Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka, vložíme do vypečené šťávy a osmahneme. Přidáme kari koření, přilijeme víno a 100 ml vývaru, přivedeme k varu a asi 10 minut povaříme. Pak vmícháme smetanu a instantní jíšku, znovu krátce za stálého míchání povaříme, přidáme opečené maso, přilijeme zbývající vývar a znovu necháme krátce přejít varem. Podle chuti ještě přisolíme a opepříme. Papriky očistíme, odstraníme semeníky, opláchneme, nakrájíme na velké kousky, přidáme k masu s omáčkou a jen velmi krátce necháme přejít varem.
Pokrm odstavíme z plotny a nakonec vmícháme omytou a nasekanou pažitku nebo zelenou petrželku. Podáváme s rýží.
—————
Jehněčí kotlety s bylinkami
4 porce
- 8 jehněčích kotletek
- 4 - 5 lžic olivového oleje
- špetka sušené mleté citronové kůry
- 8 stroužků česneku
- po špetce sušeného rozmarýnu, oregana, saturejky a tymiánu
- 4 - 5 rajčat
- 100 g másla
- 1 lžička citronové šťávy
- kousek másla nebo trochu olivového oleje na vymaštění pekáčku
Kotlety omyjeme, osušíme a odblaníme. V misce promícháme olivový olej s prolisovaným česnekem, citronovou kůrou a sušenými bylinkami. Maso osolíme, opepříme, obalíme v marinádě a několik hodin necháme v ledničce marinovat. Změklé máslo promícháme se zbývajícími bylinkami, osolíme, opepříme, přidáme citronovou šťávu a znovu dobře umícháme.Ochucené máslíčko zformujeme do tvaru válečku, zabalíme do alobalu a necháme v ledničce ztuhnout.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Rajčata spaříme vařící vodou, oloupeme slupky a nasekáme na kostičky. Pekáček potřeme trochou oleje nebo másla, vložíme do něj marinované kotlety, přidáme zbylou marinádu a nakrájená rajčata, podlijeme několika lžícemi vřelé vody nebo vývaru a pečeme v předehřáté troubě doměkka. Během pečení maso několikrát obrátíme, přeléváme vypečenou šťávou a průběžně podle potřeby znovu několikrát podlijeme několika lžícemi vřelé vdoy nebo vývarem. Upečené jehněčí kotletky podáváme s plátkem bylinkového másla. Vhodnou přílohou jsou vařené nebo opékané brambory, případně rýže.
—————
Jehněčí kotlety s dijonskou krustou
Doba přípravy: 45 minut
1 porce asi 2 935 kJ/700 kcal
4 porce
- 600 g jehněčích kotlet
- 100 ml červeného vína
- 100 g strouhanky
- 4 lžíce másla
- 2 stroužky česneku
- 4 lžíce dijonské hořčice
- provensálské koření
- sůl
- pepř
- olivový olej
- 100 g mrkve
- 100 g kapustiček
- 2 lžíce másla
Jehněčí kotlety opláchneme pod tekoucí vodou. Paličkou je lehce naklepeme, po obou stranách osolíme a opepříme. Změklé máslo utřeme s dijonskou hořčicí. Přisypeme strouhanku, prolisované stroužky česneku a provensálské koření. Vše důkladně promícháme.
Kotletky opečeme zprudka na olivovém oleji z obou stran. Zalijeme je červeným vínem a chvíli podusíme. Na kotletky naneseme vytvořenou směs ze strouhanky a zapečeme v troubě dozlatova.
Očištěné kapustičky a mrkev (můžeme použít mraženou zeleninu) krátce povaříme v osolené vodě. Vodu slijeme, zeleninu nasypeme na rozpuštěné máslo, podle potřeby podlijeme, osolíme a podusíme doměkka. Dušenou mrkev a kapustičky podáváme jako přílohu k jehněčím kotletkám.
—————
Jehněčí kotlety s krustou
4 porce
- 8 jehněčích kotletek
- 8 - 10 stroužků česneku
- 50 ml oleje
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 6 - 8 plátků světlého toastového chleba
- 100 g másla
- pažitka a zelená petrželka
- sůl a pepř
Jehněčí kotletky omyjeme, osušíme a odblaníme. Česnek oloupeme a nadrobno posekáme. Máslo rozehřejeme a promícháme s česnekem, rozmarýnem, tymiánem. Kotlety potřeme bylinkovou směsí s česnekem a chvíli necháme odležet. Toastový chléb rozdrobíme. Pažitku a petrželku omyjeme, nadrobno posekáme, promícháme s rozdrobeným pečivem, osolíme a opepříme. Troubu předehřejeme na 180 °C.
Kotlety zprudka opečeme ze všech stran v teflonové pánvi. Opečené kotletky rozložíme na pekáč, navrstvíme na ně rozdrobené pečivo s bylinkami a dobře je na maso přitiskneme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 15 minut, až vznikne kůrčička. Podáváme s vařenými nebo opékanými bramborami, případně s rýží, vždy ale se zeleninovým salátem.
—————
Jehněčí kotlety se zeleninou
4 porce
- 500 g jehněčích kotlet
- sůl a pepř
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 6 stroužků česneku
- 1 brokolice
- 100 g klíčků mungo
- 500 ml masového nebo zeleninového vývaru z kostky
Kotlety omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme a zprudka opečeme ze všech stran dozlatova ve velké hlubší pánvi s rozehřátým olejem. Cibuli a česnek oloupeme, nadrobno posekáme a přidáme do pánve. Vše za občasného míchání osmahneme, podlijeme zeleninovým vývarem a zvolna dusíme.
Brokolici očistíme, rozebereme na růžičky, pěknější části košťálu oloupeme a nakrájíme na plátky. Klíčky mungo propláchneme na cedníku studenou vodou a necháme dobře okapat. Papriky očistíme, vykrojíme semeníky, opláchneme a nakrájíme na nudličky. Do sťávy ke kotletám přidáme brokolici, papriku a klíčky a nejvýše 10 minut ještě společně podusíme.
Podáváme s rýží, s vařenými nebo opékanými bramborami apod.
—————