Bezmasá nebo zeleninová jídla

Banány se šunkou v sýrové omáčce

 

  • 4 větší banány
  • 150 g pražské šunky
  • lžíce másla

 

Na omáčku:

  • 60 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 1/4 l mléka
  • 2 žloutky
  • špetka muškátového oříšku
  • 100 g čedaru
  • zelená petrželka nebo pažitka

 

V rendlíku rozehřejeme máslo, vsypeme mouku, za stálého míchání orestujeme na bledou jíšku, zalijeme ji mlékem a za prošlehávání povaříme na hladkou  omáčku. Sejmeme ji z ohně, vmícháme nastrouhaný čedar a žloutky.

Banány oloupeme a opečeme na másle. Zabalíme je do plátků šunky, dáme je do vymaštěné zapékací mísy a zalijeme sýrovou omáčkou. Vložíme do předehřáté trouby a zapečeme, až povrch zezlátne. Pokrm posypeme nasekanou petrželkou nebo pažitkou. Podáváme s pečivem nebo s tmavým chlebem.

—————

Expresní lečo

4 porce

 

  • 1,2 kg sterilovaných rajčat
  • 6 slovenských paprik
  • 2 oloupané cibule
  • 2 vejce
  • 3 lžíce olivového oleje
  • mletý černý pepř
  • sůl

 

Cibule nakrájíme nadrobno. Papriky očistíme a nakrájíme na nudličky. Rajčata scedíme. Nálev si necháme. V kastrolu rozehřejeme olej a orestujeme na něm cibule s paprikami. Zeleninu osolíme, opepříme, zalijeme rajskou šťávou a 5 minut povaříme.

Do kastrolu přidáme na menší kousky pokrájená rajčata a necháme je prohřát. Pak vmícháme rozšlehaná vejce. Když se srazí, kastrol odstavíme. Lečo podáváme s pečivem, polentou nebo vařenými brambory.

—————

Jarní chřest s česnekovou omáčkou

 

  • 1 kg nových brambor
  • sůl a pepř
  • 2 kg bílého chřestu
  • trocha cukru
  • 2 lžíce másla
  • 1 palička česneku
  • 300 ml zakysané smetany
  • 4 lžíce světlé instantní jíšky
  • 500 ml vývaru z chřestu
  • zelená petrželka

Brambory dobře omyjeme a dáme je vařit ve slupce. Chřest omyjeme, oloupeme a odřízneme konce stonků. Ve větším hrnci přivedeme k varu vodu, do které dáme sůl a špetku cukru. Chřest vložíme do vařící vody a vaříme 15 - 20 minut. Uvařené brambory slijeme, necháme trochu vychladnout, oloupeme slupky, přikryjeme poklicí a udržujeme teplé.

Uvařený chřest slijeme, 500 ml vývaru zachytíme. Chřest rovněž přikryjeme poklicí. V kastrůlku přivedeme k varu vývar z chřestu, vmícháme instantní jíšku, 2 lžíce másla a za stálého míchání chvíli povaříme. Vmícháme hořčici, zakysanou smetanu, prolisovaný česnek, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Po přidání česneku ihned odstavíme z plotny. Nakonec do omáčky vmícháme omytou a nasekanou zelenou petrželku. Na talíře rozdělíme vařený chřest s bramborami a přelijeme pikantní česnekovou omáčkou.

—————

Letní zelenina v kukuřičném kabátku

 

4 porce

  • 2 kedlubny
  • 1 květák (asi 500 g)
  • 400 g malých mrkví s natí (asi na prst silných)
  • 8 žampionů
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • 100 g kukuřičných lupínků
  • 50 g strouhanky
  • 50 g kukuřičné krupice
  • 100 g mouky
  • 3 vejce
  • olej na pečení
  • šťáva z 1/2 citronu

Kedlubny ve slupce 20 minut ve slané vodě předvaříme, pak oloupeme a  nakrájíme na silné plátky. Květák rozdělíme na růžičky a v lehce osolené vroucí vodě 5 minut spaříme, ochladíme a necháme okapat. Mrkev šetrně oloupeme, necháme na ní malý kousek natě. Pak je 3 minuty v lehce osolené vroucí vodě spaříme, ochladíme a necháme okapat. Žampiony očistíme, nohy odkrojíme. Zeleninu osušíme utěrkou a okořeníme solí, pepřem a muškátovým oříškem.

Kukuřičné lupínky rozdrtíme a smícháme se strouhankou a kukuřičnou krupicí. Připravíme si 3 misky nebo hluboké talíře: do první přijde mouka, do druhé rozšlehaná vejce a do třetí strouhanková směs. Postupujeme stejně jako  při obalování řízků a kousky zeleniny nejprve obalíme v mouce, pak vejci a nakonec ve strouhance. Pak smažíme na pánvi s dostatečným množstvím oleje z každé strany 3 - 4 minuty na středním ohni dozlatova. Vždy smažíme jen několik kousků zeleniny, aby teplota byla stále stejná. Necháme okapat na papírové utěrce. Hotové kousky udržujeme do podávání v troubě při 100 °C. Dle chuti pokapeme citronovou šťávou.

Smažená zelenina se dobře hodí k pečené rybě, krevetám, kuřeti nebo ke křupavému čerstvému salátu.

—————

Marinovaná pečená zelenina - dietní

1 porce 1 330 kJ

4 porce

  • 2 lilky
  • 1 cuketa
  • 4 červené papriky
  • 12 menších cibulek
  • svazek bazalky
  • 1 lžička soli

Marináda:

  • 100 ml olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžičky octa balsamico

Troubu předehřejeme na 180 °C. Lilek nakrájíme na asi 2 cm silná kolečka, dáme v několika vrstvách do cedníku a každou vrstvu prosolíme. Na lilek pak položíme talíř a důkladně zatížíme. Necháme 20 minut odstát, pak lilek osušíme čistou utěrkou. Cibulky oloupeme, cukety nakrájíme na šikmá kolečka, papriky rozkrojíme na poloviny a odstraníme jadérka. Na dno plechu nebo zapékací mísy nalijeme olivový olej, všechnu zeleninu naskládáme dovnitř a několikrát promícháme.

Pečeme asi 1 hodinu. Po vytažení z trouby zeleninu přendáme do mísy a do zbylého oleje přidáme ocet a česnek. Marinádu přelijeme přes zeleninu a přidáme na kousky natrhanou bazalku.

—————

Mrkev po indicku

Doba přípravy: 40 minut

4 porce

  • 600 g mrkve
  • vrchovatá lžíce kari
  • kousek čerstvého zázvoru (asi 3 cm)
  • 50 g másla
  • sůl

Mrkev očistíme a nakrájíme na hranolky. Čerstvý zázvor oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Plech vymažeme máslem, poklademe na něj větší hranolky mrkve, rovnoměrně posypeme solí, kari, zázvorem a vločkami zbylého másla.

Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C, dokud hranolky nezezlátnou a nejsou křupavé, občas promícháme. Mrkev podáváme samostatně, nebo jako přílohu. Vylepšit ji můžeme přidáním bílého jogurtu s bylinkami a česnekem. Vynikající přílohou je vařená bílá rýže nebo opečená bageta. Ozdobíme petrželkou.

—————

Patisonový guláš

 

 

  • 600 g  patisonů
  • 1 velká zelená paprika
  • 250 g rajčat
  • 2 cibule
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • vývar
  • 1 lžička sladké papriky
  • špetka pálivé papriky
  • hrst petrželové natě
  • 2 lžíce oleje
  • pepř, sůl

 

Patisony zbavíme semen a měkké dužiny. Tuhou část dužiny nakrájíme na kostičky. Pokrájenou cibuli podusíme na oleji, přidáme na proužky nakrájené papriky a společně s cibulí necháme dusit. Po chvilce vmícháme patison, spařená, oloupaná a pokrájená rajčata, rajčatový protlak, nepatrně osolíme, opepříme a dusíme pod pokličkou dál doměkka. Podle potřeby podléváme občas vývarem. Než stáhneme z ohně, vmícháme papriku a nasekanou petrželku. Podáváme s chlebem.

—————

Pečený fenykl s rajčaty - dietní ***

4 osoby 

  • 4 větší fenykly
  • 4 větší rajčata
  • 1 citron
  • 100 ml polosuchého bílého vína
  • 10 - 12 lístků bazalky
  • 2 stroužky česneku
  • 6 větších kaparů
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 - 2 lžíce cukru krystal nebo krupice
  • drcený pepř
  • sůl

 

Fenykl zbavte listů a poškozených částí, omyjte pod vodou a podélně nakrájejte na čtvrtky. Na pekáč vyložený pečícím papírem naskládejte fenykl, pokapejte olivovým olejem, přidejte citron rozkrojený na půlky, celé stroužky česneku a posolte. Pekáč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 20 minut.

Mezitím spařte rajčata, a to tak, že je příčně naříznete a vložíte na minutu do vařící vody. Pak je vyjměte, oloupejte slupku a nakrájejte na čtvrtky. Vyndejte pekáč z trouby a rajčata přidejte k fenyklu, ochuťte drceným pepřem, zalijte bílým vínem a přidejte kapari a případně dosolte.

Ochutnejte vypečenou šťávu. Pokud se vám zdá příliš kyselá, dochuťte ji cukrem. Pečte dalších asi 30 minut. Před podáváním ozdobte lístky čestvé bazalky.

—————

Ratatouille

 

4 porce

 

 

  • 500 g brambor
  • 3 rajčata
  • 3 červené papriky
  • 2 lilky
  • 3 sterilované okurky
  • 2 stroužky česneku
  • 400 g cibule
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • 200 g rajčatového protlaku
  • sůl, pepř
  • 1 Lučina
  • balkánský sýr na posypání

 

Brambory si předem uvaříme, rajčata nařízneme do kříže a asi na 15 minut ponoříme do vařící vody, pak je ochladíme studenou vodou a sloupneme.

Papriky a lilky omyjeme a nakrájíme na malé kostičky.Česnek a cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Olivový olej rozehřejeme a necháme na něm cibuli a česnek zesklovatět. Pak přidáme oregano a rajčatový protlak.

Přisypeme nadrobno nakrájenou zeleninu a dusíme na středním ohni asi 30 minut. Důkladně okořeníme pepřem a solí. Nakonec vmícháme lučinu. Podáváme třeba se zeleninovou oblohou a černým chlebem, posypané balkánským sýrem. Výborně chutná také na topinkách.

—————

Ratattouille s bramborovou kaší

Doba přípravy: zhruba 60 minut

1 porce asi 2 310 kJ/ 550 kcal

4 porce

  • 1 kg brambor
  • 1/4 l mléka
  • 100 g ovčího sýra
  • 150 g kysané smetany
  • 2 malé cukety
  • 1 lilek
  • 2 rajčata
  • 10 černých oliv
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 100 g tvrdého sýra
  • bílý mletý pepř
  • sůl
  • petrželka na ozdobu

Brambory oloupeme, nakrájíme na malé kostky a v osolené vodě uvaříme doměkka. Vodu slijeme, přidáme vlažné mléko a elektrickým šlehačem vyšleháme brambory na hladkou kaši. Připravenou kaši opepříme bílým mletým pepřem a zamícháme do ní nastrouhaný nebo najemno rozdrobený ovčí sýre, utřený česnek a kysanou smetanu. Nízký pekáček nebo zapékací misku dobře vymastíme a na dno rozetřeme připravenou kaši.

Omyjeme cukety a rajčata. Lilek sloupneme a vše nakrájíme na plátky. Cukety a lilek po částech osmažíme na oleji. Nakonec krátce osmahneme i na plátky nakrájená rajčata. Všechnu zeleninu rozložíme na bramborovou kaši, na ni dáme olivy a ještě pokrm mírně osolíme.

Pekáček vložíme do vyhřáté trouby a při přibližně 200 °C zapékáme asi 25 - 30 minut. Před koncem pečení posypeme celý povrch nastrouhaným tvrdým sýrem a necháme ho v troubě několik minut roztavit. Ratattouille podáváme teplé se sterilovanými okurkami, ozdobené čerstvou petrželkou.

—————