Jiné přílohy

Bombajské vějířky

  • 200 g hrubé mouky
  • 3 lžičky másla
  • sůl
  • 1/2 šálku vody
  • trochu kurkumy nebo zázvoru
  • 1/2 lžičky chilli
  • trochu  hladké mouky
  • olej

Z hrubé mouky, másla, soli, koření a vody vypracujeme tuhé těsto. Vyválíme z něj placičky, potřeme je olejem, poprášíme hladkou moukou a přehneme. Toto několikrát opakujeme a nakonec je rozválíme do tvaru vějířků a na teflonové pánvi nasucho opékáme. Pak na pánev nakapeme olej a vějířky dopečeme, až jsou zlaté a křupavé. Používáme jako přílohu v čínské a arabské kuchyni.

—————

Bramboroví šneci

4 porce 

  • 350 g doměkka uvařených brambor ve slupce
  • asi 120 g polohrubé mouky
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • hladká mouka na vál

 

Vychladlé brambory oloupeme a najemno nastrouháme. Brambory osolíme a zasypeme je moukou. Vypracujeme vláčné těsto.

Těsto rozválíme na pomoučněném válu na obdélník silný asi 1 cm. Plát opepříme a svineme do rolády. Váleček rozdělíme na asi 2 cm silná kolečka.

Šneky přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Ve vyhřáté troubě při 220 °C je pečeme dozlatova. Podáváme jako přílohu k hustým polévkám.

—————

Nekvašené placky

  • 500 g špaldové mouky
  • 500 g ovesné mouky (ovesných vloček)
  • voda podle potřeby

Všechny suroviny důkladně zpracujeme na hladké, pružné těsto a necháme 60 minut odležet na teplém místě. Pak je rozdělíme na bochánky (po 100 g) a dáme ještě na chvíli odpočinout. Vyválíme placky (průměr 17 cm) a pečeme po obou stranách na pánvi vytřené olivovým olejem, až na nich vyskočí hnědé skvrny a lehce se nafouknou. Podáváme teplé, naskládané na sobě.

Placky se nesolí ani nekoření, pro zjemnění je lze potřít olivovým olejem a proložit tenkými plátky česneku.

—————

Pečené kynuté šišky

6 porcí

  • 500 g hrubé mouky
  • asi 250 ml mléka
  • 10 g droždí
  • 1 vejce
  • špetka cukru
  • špetka soli

 

Do misky rozdrobíme droždí. Přidáme cukr, trochu vlahého mléka a mouky. Necháme vzejít kvásek. Hotový kvásek, zbylou mouku, vejce, sůl a mléko zpracujeme v hladké těsto.

Z vykynutého těsta vytvarujeme silnější copánky (asi o síle palce), rozdělíme je na špalíčky asi 8 cm dlouhé a přeneseme je na plech vyložený pečícím papírem.

Šišky lehce potřeme vodou a ještě asi 30 minut je necháme kynout. Poté je při 160 °C upečeme dozlatova. Můžeme je podávat třeba k pečenému masu a zelí.

—————

Pohankové smaženky

  • 120 g pohankové lámanky
  • 1/4 l vody
  • 2 vejce
  • 20 g másla
  • sůl
  • olej na smažení

 

Uvaříme pohankovou kaši, kterou zchladíme asi na 60 °C, přidáme rozšlehaná vejce a dobře promícháme. Rozhrneme na plech vymazaný tukem. Když kaše ztuhne, rozkrájíme ji na čtverce asi 5 x 5 cm, které z obou stran opékáme na oleji. Podáváme jako přílohu k masům.

—————

Přesňáky

4 porce

  • 760 g brambor
  • 100 g hrubé mouky
  • 100 g krupice
  • 1 vejce
  • sůl
  • sádlo

Brambory uvařené ve slupce jemně ustrouháme a smícháme s moukou, krupicí, solí i vejcem. Těsto musí být poddajné, aby se dobře válelo, ale nesmí se míchat dlouho, aby nezřídlo. Utvoříme bochánky, lehce vyválíme do velikosti palačinek a opékáme na sucho, až se začnou tvořit tmavší puchýře. Podáváme potřené sádlem a složené do šátečků jako přílohu k zelí.

—————

Sváteční cibule

  • 8 středně velkých bílých cibulí
  • 8 středně velkých červených cibulí
  • 2 lžíce rozinek
  • 2 lžíce dezertního vína
  • olivový olej
  • pepř
  • sůl

Troubu či remosku rozehřejeme. Rozinky naložíme do vína. Cibule oloupeme a naklademe těsně vedle sebe do remosky či pekáčku, přelijem olivovým olejem a posypeme solí. Pečeme půl hodiny a pak na cibule rozdělíme mokré rozinky i s vínem, které zbylo z namáčení. Pečeme ještě půlhodinku. Podáváme jako netradiční přílohu.

—————

Zapečená rajčata s hořčičnou krustou

Doba přípravy: 40 minut

  • 100 g másla
  • 100 g strouhanky
  • 70 g parmazánu
  • 3 lžičky dijonské hořčice
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • 1 kg menších rajčat
  • olivový olej

Změklé máslo smícháme v misce se strouhankou, nastrouhaným parmazánem, horčicí a špetkou soli a pepře. Směs vršíme na rozpůlená rajčata (z odkrojené strany) a klademe je do pekáčku lehce vymazaného olivovým olejem. Zapékáme v předehřáté troubě při 180 °C přibližně 20 minut, dokud rajčata nezměknou a nevytvoří se zlatavá kůrka.

Podáváme jako přílohu k drůbežímu masu.

—————