Kachna
Andaluská kachní prsíčka
4 porce
- 4 omytá, osušená, osolená a opepřená kachní prsa (po 200 g)
- 240 g hrachu
- 400 g přepůlených cherry rajčátek nakrájené nadrobno
- 2 oloupané cibule nakrájené nadrobno
- 2 oloupané stroužky česneku nakrájené nadrobno
- 1 chilli paprička nakrájená nadrobno
- 3 snítky tymiánu
- 4 lžíce bílého vína
- olej na smažení
Hrách namočíme na noc do studené vody. Druhý den ho v čerstvé vodě uvaříme doměkka. Těsně před koncem vaření ho osolíme. Měkký hrách scedíme.
Prsíčka na oleji opečeme. I s výpekem je přendáme do pekáčku, zakryjeme alobalem a při 170 °C pečeme asi 60 minut. Prsíčka vyjmeme a výpek přelijeme na pánev.
Cibuli, česnek a papričku orestujeme na výpeku. Vmícháme rajčátka, tymián a hrách. Směs v pekáčku podlijeme vínem, navrch rozložíme maso a při 190 °C zapékáme 10 minut.
—————
Delikátní kachní prsa - dietní
1 porce 1 574 kJ
6 porcí
- 2 kachní prsa (dva 400 g kusy)
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Troubu nastavíme na 80 °C. Kůži na prsou nařízneme křížem do mřížky. Zářezy mohou být hlubší, ale ne až do masa. Maso osolíme a opepříme a necháme chvíli působit. Rozpálíme pánev a prsa na ní zprudka opečeme, nejdříve stranou s kůží. Z každé strany asi 3 až 5 minut. Maso dáme do trouby a půl až třičtvrtě hodiny necháme péct.
Při 80 °C prsíčka dojdou a uvnitř budou křehká a šťavnatá. Podáváme s dušenými špenátovými listy ochucenými česnekem.
—————
Dušená kachna ve dvou krocích
- 1 kachna
- 2 mrkve nakrájené na tlustší kolečka
- 2 žluté cibule nakrájené na tlustší kolečka
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1/4 šálku koňaku nebo brandy
- 1 šálek suchého červeného vína
- větvičky rozmarýnu
- 2 větvičky tymiánu
- 2 větvičky šalvěje
- 1 bobkový list
- 2 lžíce strouhanky
Kachnu naporcujte a z jednotlivých kousků odstraňte přebytečný tuk. Naporcované kusy položte na pekáč a obložte mrkví a cibulí. Pečte 30 minut. Pak maso otočte, zamíchejte zeleninu a pečte dalších 20 až 30 minut. Všechny části kachny přendejte do hrnce nebo pečící pánve. Z pekáče lžící seberte co nejvíc tuku. Přidejte rajčatový protlak a míchejte na plotýnce minutu až dvě. Přilijte koňak a vařte, dokud se nevypaří. Přidejte víno a uveďte do varu. Míchejte. Směs přendejte do hrnce s kachnou. Kachnu ponořte do vody. Přidejte rozmarýn, tymián, šalvěj, bobkový list. Uveďte do varu, vařte 2 minuty a odeberte pěnu a tuk z povrchu. Vařte 40 minut. Vyndejte kusy masa, odstraňte páteř, krk, droby a konce křídel. Ostatní maso a vývar nechte vychladnout. Poté odděleně uložte do chladničky, alespoň na 6 hodin, aby tuk vystoupil na povrch a ztuhl.
Následně odeberte ztuhlý tuk z povrchu omáčky a omáčku uveďte na silném plameni do varu. Pak ji vařte na slabším plameni. Zamíchejte strouhanku a pokračujte ve vaření, dokud se omáčka neodpaří zhruba na polovinu a nezhoustne. Vraťte maso do omáčky a povařte, dvakrát nebo třikrát ho jemně otočte, než se prohřeje. Každou porci zalijte trochou omáčky.
—————
Kachna na červeném víně
4 porce
- 4 porce kachny
- 2 lžíce oleje
- 1 sklenka čeveného vína
- kousek slaniny
- 8 malých cibulek
- 2 lžíce kečupu
- 100 g žampionů
- 1 stroužek česneku
- petrželka
- mletý pepř, sůl
Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme na oleji, přidáme rozetřený česnek, dvě drobně nakrájené cibulky a usekanou petrželku a osmahneme je. Do pekáče rozložíme několik špejlí, přidáme porce kachny, cibulovou směs, víno, zbylé cibulky a půl šálku vody. Kachní porce osolíme, okořeníme a dusíme na malém plameni. Ke konci dušení přidáme kečup a žampiny nakrájené na plátky. Podáváme s rýží.
—————
Kachna na pomerančích
- 1 kachna
- sůl
- 4 pomeranče
- 4 malá jablka
- 2 lžíce rybízové marmelády
- sklenka vody
Kachnu osolíme a do břišní dutiny vložíme dvě na kousky nakrájená jablka a jeden pomeranč rozdělený na dílky. Vložíme na pekáč, podlijeme a pečeme. Na konci pečení kachnu obložíme zbylými jablky nakrájenými na dílky a dopečeme. Mezitím si připravíme omáčku: do 1 dcl vody nastrouháme kůru z dobře omytého pomeranče, přidáme šťávu ze dvou pomerančů a rybízovou marmeládu rozmícháme s vodou. Můžeme trochu přisladit. Krátce povaříme. Upečeme kachnu, naporcujeme. Jednotlivé porce přeléváme omáčkou a obkládáme rozpečenými jablky a dílky pomeranče. Podáváme s brambory.
—————
Kachna po moravsku
4 porce
- 1 kachna (asi 1,8 kg)
- 2 malé mrkve
- 1 petržel
- 1 malý celer
- 1 jablko
- 100 g anglické slaniny
- 4 listy kapusty
- sůl
- kmín
Kachnu očistíme od zbytků peří a nečistot. Dobře ji opláchneem, osušíme a odřízneme od ní křídla.
Kořenovou zeleninu očistíme. Jablko omyjeme, osušíme a zbavíme jádřince. Zeleninu s jablky a slaninu pokrájíme přibližně na stejně velké kousky. Listy kapusty opláchneme, necháme okapat a rozložíme je na dno pekáčku.
Kachnu zevnitř dobře osolíme a naplníme ji pokrájenou zeleninou, jablky a slaninou. Sešijeme ji, aby náplň nevypadávala, a spolu s křídly ji položíme do pekáčku na kapustu.
Kachnu osolíme, okmínujeme a v troubě ji při 190 °C za občasného přelévání výpekem necháme péct. Asi po 90 minutách ji rozporcujeme a společně s nádivkou vrátíme do pekáčku a dopečeme.
Ideální přílohou ke kachně jsou bramborové nebo houskové knedlíky a červené zelí.
—————
Kachna s jablky
- 1 kachna
- 8 malých jablek
- 8 celých pepřů
- sůl
- brusinky
Vykuchanou kachnu očistíme a osolíme. Dovnitř vložíme 3 jablíčka, z nichž jsme vybrali jádřinec a místo něj jsme dali brusinkový kompot a po jednom zrnku pepře. Zbývající stejně upravená jablka dáme péci asi v polovině pečení vedle kachny, čímž získáme výbornou šťávu.
—————
Kachna s medem, jablky a ořechy
4 porce
- 1 očištěná kachna
- 1 lžička celého kmínu
- 2 jablka zbavená jádřinců a pokrájená na plátky
- 150 ml jablečného džusu
- 60 ml medu
- hrst jader vlašských ořechů
- 1 svitek nalámané skořice
- sůl
Kachnu zevnitř i zvenku osolíme. Vložíme ji do pekáčku hrudí nahoru, posypeme kmínem (nepodléváme, pustí dostatek šťávy), přiklopíme a pečeme při 150 °C asi 2 hodiny. Maso přeléváme vypečenou šťávou.
Poklicí odklopíme a při 190 °C pečeme ještě asi 20 minut. Kachnu přelijeme džusem, potřeme medem, obložíme jablky, ořechy, skořicí a při stejné teplotě dopečeme.
Kachnu vyjmeme z trouby, opět přiklopíme a necháme asi 15 minut odpočinout.
—————
Kachna se zeleninou
Doba přípravy: 60 minut
1 porce asi 411 kcal/ 1 723 kJ
4 porce
- 1 červená cibule
- 1 mrkev
- 100 g cukety
- 250 g lilku
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 600 g kachních prsou
- sůl
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžíce oleje
- 1 lžička kmínu
- 1 snítka saturejky
Cibuli nakrájíme na tenké proužky. Zbylou opláchneme a osušíme. Mrkev nakrájíme na kolečka, cuketu a lilek na menší kostky, celer na plátky. Vše dáme do mísy a promícháme.
Kachní prsa omyjeme, dobře osušíme čistou utěrkou a kůži nařízneme ostrým nožem křížem tak, že vznikne mřížka. Maso osolíme a posypeme mletou paprikou.
Na rozpáleném oleji opékáme maso z obou stran asi 10 minut. Do pánve můžeme přidat snítku saturejky. Zeleninovou směs nasypeme do pekáčku, na ni položíme opečená kachní prsa a pokmínujeme je.
V předehřáté troubě dopékáme při 175 °C asi 10 - 15 minut, až jsou zelenina i maso měkké. Kachní prsa s pečenou zeleninou ozdobíme saturejkou. Jako příloha je vhodné pečivo nebo brambory.
—————
Kachna trochu jinak
- 1 kachna
- malá hlávka bílého zelí
- 2 středně velká jablka
- 1 velký brambor
- 1 středně velká cibule
- kmín
- sůl
- ocet
Očištěnou kachnu rozsekáme na porce, osolíme, okmínujeme a vložíme do pekáče na drobně nakrájenou cibuli. Podlijeme ji trochou vody a upečeme téměř doměkka. Zelí nakrájíme, promícháme s oloupanými a nastrouhanými jablky a bramborem a touto směsí kachnu pokryjeme. Ochutíme vše octem, přelijeme vypečenou šťávou a dopečeme doměkka. Podáváme s bramborovým knedlíkem.
—————