Kapr
Dietní kapří perkelt
4 porce
- 4 porce kapra
- sůl
- citronová šťáva
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce rajčatového kečupu
- 2 dl zakysané smetany
Porce kapra pokapeme citronovou šťávou a necháme chvíli odležet. Podlijeme je trochou vody, osolíme, přidáme kečup a dusíme. Měkké porce vyjmeme, šťávu zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody a povaříme. Pak vmícháme smetanu, omáčku uvedeme do varu, přidáme porce kapra a prohřejeme je. Podáváme s rýží.
—————
Jihočeský kapr na rozmarýnu pečený v bramborách
Doba přípravy: 90 minut
1 porce 2 630 kJ/ 630 kcal
4 porce
- 1 kapr (čerstvý nebo zmrazený)
- červená mletá paprika
- 1/2 svazku čerstvého rozmarýnu
- sůl
Příloha:
- 2 lžíce oleje nebo sádla
- 1 kg brambor
- 30 g sádla
Na ozdobení:
- několik listů hlávkového salátu
- 1 rajče
- půlka papriky
Z čerstvého kapra odstraníme šupiny, vykucháme ho, odstraníme hlavu, ocas a rozpůlíme. Maso dobře omyjeme a ručníkem osušíme. Několik snítek rozmarýnu si schováme na ozdobení, zbytek otrháme, rozsekáme, promícháme s olejem a směsí potřeme osolené půlky kapra. Vnitřní strany posypeme mletou paprikou. Brambory oloupeme a narkájíme na plátky. Pekáč vymažeme olejem nebo sádlem a navrstvíme brambory. Na brambory položíme kapra. Pečeme v troubě rozehřáté asi na 180 °C přibližně 30 minut. Pokud chceme mít i pěkně opečené brambory, kapra vyndáme a pečeme ještě 10 minut při teplotě 200 °C. Na polovinu mísu naskládáme pečené brambory ozdobené petrželkou a salátem, na druhou poklademe pečeného kapra. Ozdobíme rozmarýnem, rajčaty, paprikou a citronem.
—————
Kapr a pstruh se zeleninou
4 porce
- 600 g filetů z kapra
- 600 g filetů ze pstruha
- sůl
- pepř
- olivový olej
- čerstvý nebo sušený tymián
- 1 česnek
- máslo
- 2 červené a 2 žluté papriky
- 1 větší cuketa
- 1 lilek
- 4 žampiony
- olivový olej
- rozmarýn
Omáčka:
- 200 ml bílého vína
- 100 ml bílého vinného octa
- 1 šalotka
- sůl
- pepř
- 4 žloutky
- máslo
- estragon
Na pánvi rozpálíme olivový olej a máslo. Česnek oloupeme a nasekáme nadrobno. Filety z kapra a pstruha omyjeme, osušíme, osolíme a dáme na pánev, přidáme tymián a část česneku. Rybu restujeme z obou stran tak, abychom ji nevysušili.
Červenou a žlutou papriku rozpůlíme, vyklepeme semínka a lusky nakrájíme na kousky. Cuketu, lilek a žampiony nakrájíme na plátky, ogrilujeme na olivovém oleji, smícháme s paprikou a tymiánem, rozmarýnem a česnekem a ještě grilujeme.
Šalotku oloupeme a nakrájíme. Víno a ocet svaříme s šalotkou na 1/3. Osolíme a opepříme. Vmícháme 4 žloutky. Zahříváme do 80 °C, pak vléváme rozpuštěné máslo tak, aby se omáčka nesrazila. Nakonec přidáme nasekaný estragon. Rybu rozdělíme na talíře, přidáme k ní grilovanou zeleninu a přelijeme omáčkou.
—————
Kapr na cibuli
- 1 kg kapra
- olej
- 30 g hladké mouky
- 3 cibule
- 30 g másla
- 1 lžíce octa
- 20 g cukru
- 4 hřebíčky
- 4 zrnka nového koření a pepře
- 3 bobkové listy
- 1 malá feferonka
- sůl
- hrstka petrželky
Vykuchaného a omytého kapra nakrájíme na porce, osušíme, osolíme, obalíme v mouce a po obou stranách na oleji opečeme. Cibuli nakrájíme na kolečka a polovinu osmažíme na másle. Pak přidáme koření a feferonku a nakrájenou na proužky, cukr, ocet a druhou polovinu cibule. Vše zalijeme asi 300 ml vody nebo rybího vývaru, vložíme kapra a ještě dusíme. Hotově posypeme sekanou petrželkou. Podáváme s opečenými brambory.
—————
Kapr na modro
Doba přípravy: 1 hodina
1 porce (100 g) asi 700 kJ
- 1 kg kapra
- 1 litr vody
- 5 lžic octa
- rovná lžíce soli
- větší cibule
- 100 g kořenové zeleniny
- pepř
- nové koření
- tymián
Očištěnou rybu vložíme do pekáče buď celou hřbetem nahoru, nebo v porcích, kůží nahoru. Poléváme ji vařícím octem, až kůže zmodrá. Přikryjeme ji a necháme chvíli stát. V hrnci povaříme osolenou vodu a zeleninu asi 10 minut, nalijeme ji na rybu a uvaříme. Vybranou rybu pokropíme rozpáleným máslem a servírujeme s vařeným bramborem.
—————
Kapr na pivu
4 porce
- 800 g masa z kapra
- šťáva z 1/2 citronu
- asi 150 g slaniny (plátky)
- 200 g mrkve
- 1 červená cibule
- 1 - 2 stonky řapíkatého celeru
- 2 lžíce oleje
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček černého pepře
- asi 500 ml piva
- perník na strouhání dle potřeby
- 50 g másla
- mletý černý pepř
- sůl
Maso z kapra očistíme a rozdělíme na filety. Osolíme je a pokapeme citronovou šťávou. Každou porci obalíme plátkem slaniny a připevníme provázkem. Necháme v chladu odležet.
Mrkev i cibuli oloupeme a stejně jako očištěný celer nakrájíme na malé kostičky. Na pánvi rozehřejeme olej a rybu ve slanině na něm z obou stran opečeme. Poté přisypeme pokrájenou zeleninu a také ji lehce orestujeme.
Přidáme koření a vše zalijeme pivem. Snížíme teplotu a necháme velmi zvolna vařit do změknutí. Poté kapra s částí zeleniny vyjmeme a udržujeme v teple.
Ke zbylé zelenině nastrouháme perník. Omáčku přivedeme k mírnému varu, a když je zelenina dostatečně měkká, propasírujeme ji. Omáčku zjemníme máslem a dle chuti osolíme a opepříme. Porce ryby se zeleninou rozdělíme na talíře a podlijeme omáčkou. Podáváme s opečenými brambory.
—————
Kapr na šalvěji
- asi 200 g kapra
- sůl
- čerstvá nebo sušená šalvěj
- olej
- 2 dl bílého vína
- 1 dl vody
Kapra osolte, posypte šalvějí, na pánvi po obou stranách opečte na oleji. Vložte do zapékací misky, do které jste nalili bílé víno a vodu. Nechte asi 15 minut zapékat. Hotového obložte šťouchanými bramborami.
—————
Kapr na šlehačce
4 porce
- 4 porce kapra
- 8 lžic šlehačky
- olej
- citrónová šťáva
Z alobalu utvoříme 4 misky, které vytřeme olejem, vložíme porce kapra, osolíme, potřeme olejem a přidáme dvě lžíce šlehačky. Misky dáme na plech a v předehřáté troubě pečeme 15 minut. Po upečení pokapeme citrónovou šťávou.
—————
Kapr načerno
4 porce
- 4 porce kapra asi 150 g
- lžíce povidel
- sůl
- 2 - 3 kuličky pepře
- 1 - 2 zrnka nového koření
- 1 bobkový list
- hladká mouka
- 1 lžíce másla
- 100 g tvrdého perníku
- 150 g sušeného ovoce a ořechů (švestky, jablka, rozinky, mandle, vlašské ořechy)
- 300 ml černého piva (10°)
Okořeného kapra upečeme v troubě na másle. Omáčku si připravíme tak, že na máslo přidáme ovoce, lžíci povidel, zpěníme a přidáme černé pivo. Lehce provaříme, dochutíme a zahustíme strouhaným perníkem.
—————
Kapr načerno II
4 porce
- 800 g kapřích filetů
- nové koření
- pepř
- bobkový list
- 300 g kořenové zeleniny
- 1 cibule
- 1 lžíce čerstvě vylisované šťávy z citronu
- cukr
- švestková povidla
- po lžíci mandlí, rozinek a strouhaného perníku
- tuk
- sůl
Ryby zatáhneme ve slané vroucí vodě s kořením a pak 10 minut vaříme na mírném ohni. Na tuku osmažíme nastrouhanou kořenovou zeleninu a cibuli, zakapeme šťávou z citronu, promícháme s cukrem, perníkem i švestkovými povidly, lehce podlijeme a 30 minut vaříme. Do omáčky přidáme krájené mandle i rozinky a zahustíme jíškou. Pak vložíme rybu a dovaříme. Podáváme s houskovým knedlíkem.
—————