Kaše
Bezcholesterolová bramborová kaše
- 1 kg brambor
- 1 hrnek rozmixovaného tofu
- 1 hrnek vývaru z brambor
- 1 lžička soli
- 1 lžička olivového oleje
- mletý pepř
Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě doměkka, scedíme, rozmačkáme, přidáme tofu, vývar z brambor a olej. Osolíme, opepříme a vyšleháme dohladka.
—————
Bramborová kaše s bylinkami
4 - 6 porcí
- 1 kg brambor
- 1 lžíce másla
- 200 ml mléka
- sůl
- snítka zelených bylinek
Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě doměkka. Bylinky posekáme (pažitku, petrželku, estragon apod.). Brambory rozšťoucháme s horkým mlékem, ve kterém jsme rozpustili máslo. Nakonec vmícháme bylinky.
—————
Bramborová kaše s pečeným česnekem
- 1 kg brambor
- 1 palička česneku
- 1 lžička oleje
- asi 2,5 dl mléka
- 2 lžíce drobně nasekaných zelených bylinek (pažitka, petrželka, rozmarýn, tymián - podle chuti)
- lžíce másla
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Paličku česneku zbavíme tenkých vrchních slupek, pokapeme olejem a zabalenou do alobalu upečeme při 200 °C v troubě, trvá to asi půl hodiny. Oškrábané brambory uvaříme v osolené vodě doměkka. Scedíme je, rozmačkáme, přidáme vymačkaný pečený česnek, čerstvě mletý pepř a podle chuti dosolíme a s horkým mlékem vyšleháme na hladkou kaši. Nakonec zjemníme čerstvým máslem a posypeme bylinkami.
—————
Bramborovo-řepná kaše
4 porce
- 1 kg brambor
- 1 menší bulva červené řepy (150 g)
- 120 g másla
- asi 150 ml mléka
- sůl
Brambory a řepu oloupeme, nakrájíme a v osolené vodě je uvaříme doměkka. Poté scedíme. Řepu nastrouháme na jemné struhadle. Brambory rozšťoucháme, přidáme 3/4 másla, postupně také horké mléko - vyšleháme hladkou kaši. Nakonec do ní lehce vmícháme řepu.
—————
Celerová bramborová kaše
4 - 6 porcí
- 800 g brambor
- 200 g celeru
- 1 jablko
- 1 lžíce másla
- 200 ml mléka
- sůl
Oloupané brambory dáme vařit s očištěným celerem do osolené vody. Po 15 minutách přidáme oloupané a nakrájené jablko. Vodu z brambor slijeme, přidáme horké mléko s máslem a vše rozšťoucháme na jemnou kaši.
—————
Cibulová kaše
Doba přípravy: 45 minut
4 porce
- 5 cibulí
- 2 lžíce másla nebo margarínu
- 1/2 lžíce mouky
- 4 lžíce smetany do kávy
- sůl
- pepř
- plátky šunky
Cibuli oloupeme, nasekáme, lehce osmahneme na jedné lžíci tuku. Poté dusíme v uzavřeném hrnci 20 minut, občas zamícháme. Mouku smícháme se zbylým tukem, rozprostřeme na cibuli. Necháme 5 minut vařit a okořeníme. Můžeme podávat s teplou šunkou.
—————
Hrachová kaše
- 500 g hrachu
- 4 stroužky česneku
- sůl
- hrnek mléka
- 2 větší cibule
- vepřové sádlo
- sladkokyselé okurky
Hrách přebereme, propláchneme a namočíme, druhý den uvaříme doměkka a prolisujeme nebo rozmixujeme s trochou mléka a jednou cibulí nastrouhanou a zpěněnou na sádle. Druhou cibuli nakrájíme na kroužky, na sádle ji osmahneme dozlatova a hotové porce kaše posypeme. Kaši podáváme s uzeným masem a sladkokyselými okurkami.
—————
Lepenice
- 600 g brambor
- 250 g syrového zelí
- kmín
- 1 lžíce tekutého sádla
- 1 menší cibule
- sůl
Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě s přidáním kmínu doměkka. Přebytečnou vodu slijeme, brambory rozmačkáme na kaši. Přidáme rozkrájené zelí a nakrájenou cibuli osmahnutou na sádle dozlatova. Podáváme s opečenou sekanou nebo kabanosem.
—————
Ořechová bramborová kaše
- 1 kg brambor
- 2 dl mléka
- hrst sekaných ořechů
- 150 g eidamu
- 1-2 vejce
- sůl
- máslo na vymazání
V osolené vodě uvaříme brambory, slijeme z nich vodu a přilijeme horké mléko (chutnější je kondenzované).
Rozmačkáme na kaši, přidáme do ní vejce a nasekané vlašské ořechy, nakonec větší část strouhaného sýra. Vymažeme zapékací misky máslem a směs necháme v troubě zapéci.
Před dopečením ještě posypeme zbytkem sýra. Jako přílohu doporučuji zeleninu.
—————
Smetanová bramborová kaše
4 - 6 porcí
- 1 kg brambor
- 150 ml šlehačky
- 1 lžíce másla
- slepičí vývar (může být z kostky)
- sůl
Brambory oloupeme a uvaříme ve slepičím vývaru. Většinu vývaru slijeme, ale asi 1 dcl necháme v hrnci, přidáme šlehačku, máslo a vše rozšťoucháme dohladka a vyšleháme metlou. Podle chuti dosolíme.
—————