Knedlíky
Brynzové knedlíčky
4 porce
- 250 g brynzy
- 250 g hrubé mouky
- 1 vejce
- 2 lžíce mléka
- 150 g slaniny
Na vál nasypeme mouku, přimícháme brynzu, vejce, sůl, mléko a vypracujeme středně tuhé nelepivé těsto. Z těsta utvoříme malé kulaté knedlíčky. Vkládáme je do vařící vody a vaříme asi 5 minut. Knedlíčky na talíři posypeme slaninou. Vhodnou přílohou je salát nebo brokolice.
—————
Chlebové knedlíky ke zvěřině
- 680 g starého chleba bez kůrky
- 6 dcl mléka
- 5 vajec
- 20 g soli
- 2 g perníkového koření
- 110 g hrubé mouky
- 80 g sušených švestek
- 80 g sušených meruněk
- 80 g rozinek
- 4 cl rumu nebo Amaretta
Sušené ovoce nakrájejte na malé kousky a společně s rozinkami nechte prosáknout dávkou alkoholu. Střídku staršího chleba nakrájejte na kostky a pokropte částí mléka, aby se vsáklo. Vejce rozmíchejte se zbylým mlékem, perníkovým kořením, prosátou moukou a solí. Vzniklým řídkým těstíčkem zalijte kostky chleba a přidejte macerované sušené ovoce a směs lehce promíchejte.
Ze vzniklého těsta tvarujte koule, které dobře zmáčkněte, aby držely pohromadě (jako když děláte koule ze sněhu) a v lehce osolené vodě vařte asi 15 minut.
—————
Nadýchané knedlíky s houbami
4 porce
- 6 včerejších rohlíků
- 250 ml mléka
- 1 vejce
- 50 g hrubé mouky
- 80 g másla
- sůl
- 10 g jemně sekané petrželové nati
- 20 ml oleje
- 60 g mražených hub (nejlépe plátky hříbků)
- 200 g uzeného masa
Uzené maso nakrájíme na kostičky a opečeme na rozpuštěném másle. Pak přidáme rozmražené houby, krátce orestujeme a necháme vychladnout. Tvrdší rohlíky pokrájíme na kostičky, pokropíme částí mléka a necháme vsáknout. U vajec pečlivě oddělíme bílky a žloutky. Žloutky rozšleháme se zbylým mlékem, mírně osolíme, přisypeme mouku, navlhčené rohlíky, uzené s houbami a petrželovou nať. Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně promícháme se směsí. Z těsta pak utvoříme šišku, zabalíme ji do utěrky navlhčené tukem, upevníme nití a vložíme do vroucí vody. Knedlík vaříme asi 20 minut a během varu jej jednou obrátíme. Hotový vybalíme a nakrájíme na plátky.
—————
Perníkové knedlíky
4 porce
- 150 g perníku na strouhání
- 300 g polohrubé mouky
- 150 g hrubé mouky
- 300 ml mléka
- 2 vejce
- lžička kakaa
- 12 g droždí
- 60 g másla
- sůl
- 20 g cukru
Rozdrobené droždí smícháme s cukrem a zalijeme trochou vlažného mléka a kvásek necháme na teple kynout. Perník nastrouháme a pečlivě promícháme s hrubou moukou, solí, kakaem, 1 vejcem, polovinou kvásku i půlkou zbylého vlažného mléka. Máslo rozpustíme a část přidáme do směsi. Pak vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme kynout. V druhé misce promícháme polohrubou mouku, vejce, špetku soli, zbylé vlažné mléko, kvásek i druhou část rozpuštěného másla. Vypracujeme hladké nelepivé těsto a dáme je kynout. Z obou potom lžící vytvarujeme kuličky tak, aby měly barevnou mozaiku a necháme je vykynout. Knedlíky pak vložíme do vařící osolené vody a vaříme 10 minut, přičemž je obracíme. Hotové propíchneme špejlí nebo vidličkou, aby se nesrazily.
—————
Podkrkonošské kynuté knedlíky
4 porce
- 300 g hrubé mouky
- 150 ml mléka
- 1 vejce
- 10 g droždí
- sůl
- 1 menší cibule
- 50 g sádla
- stroužek česneku
- 20 g cukru
Cibulku jemně pokrájíme a dozlatova ji orestujeme na sádle. Když je už skoro hotová, přidáme prolisovaný česnek, krátce osmažíme a necháme vychladnout. Z droždí, cukru a části vlažného mléka připravíme kvásek.
Z mouky, kvásku, vejce a špetky soli a zbytku vlažného mléka vpracujeme vláčné nelepivé těsto, jež dáme vykynout na teplé místo. Pak do něj zapracujeme cibulku s česnekem a vytvarujeme knedlík, který necháme dál vykynout. Poté jej vhodníme do vroucí osolené vody a vaříme asi 20 minut (po 10 ti minutách obrátíme). Hotový knedlík propícháme špejlí aby se nesrazil.
—————
Špekové knedlíky
Doba přípravy: asi 1,5 hodiny
1 porce 3 855 kJ/ 920 kcal
4 porce
- 350 g vařeného vepřového bůčku
- 80 g slaniny
- 600 g žemle
- 200 g hrubé mouky
- 4 dl mléka
- sůl
- 2 vejce
- pepř mletý
- muškátový květ mletý
- lžíce rozsekané petrželky
- 30 g pórku
Příloha:
- 1 hlávka červeného zelí (1 kg)
- sůl
- 1 cibule
- 2 lžíce sádla
- 1 lžička kmínu
- 1/2 lžičky bílého mletého pepře
- 80 ml vinného octa
- 2 lžíce cukru
- 1 lžíce hladké mouky
Vychladlý vykostěný bůček se slaninou nakrájíme na malé kostičky, vložíme na pekáček a necháme osmahnout. Přidáme na kostičky nakrájenou žemli a za občasného promíchání opražíme dozlatova. Z mouky, vajec, mléka, soli a koření vyšleháme těstíčko a přidáme spolu s petrželkou k opražené housce se špekem. Necháme chvíli odpočinout a tvarujeme kulaté knedlíky, které vaříme v mírně osolené vodě 10 - 15 minut. Po vyjmutí knedlíky propíchneme, aby se nesrazily. Nakrájíme je na 1/4, posypeme omytým, na kolečka nakrájeným pórkem a podáváme s dušeným červeným zelím.
To připravíme tak, že hlávku rozčtvrtíme, zbavíme košťálu a nakrouháme. Cibuli nadrobno nakrájíme, dáme osmahnout do sádla, na ni vložíme zelí, podusíme, zalijeme octem, osolíme, okořením, osladíme, podlijeme asi 3 dl vody, uvedeme do varu a zakryté za občasného zamíchání dusíme asi hodinu. Podle potřeby před koncem přípravy zaprášíme moukou, promícháme a za častého míchání ještě asi 8 minut provaříme.
—————
Špekové knedlíky s houbami
4 porce
- 8 housek z předchozího dne (nakrájených na kostičky)
- 1 větší cibule
- 60 g vepřového sádla
- 200 g čerstvých lesních hub (tvrdších, např. hříbků nebo lišek)
- 160 g anglické slaniny
- masový vývar podle potřeby
- 100 ml mléka
- 2 vejce
- 60 g hrubé mouky
- 2 lžíce nasekané pažitky
- sůl
- mletý černý pepř
- podle potřeby strouhanka
Dohotovení:
- na sádle opečená kolečka cibule
- čerstvý tymián
Na sádle zesklovatíme nakrájenou cibuli. Přisypeme housky a opečeme je dozlatova. Kostičky slaniny na pánvi lehce vyškvaříme, přisypeme plátky hub a podusíme doměkka, event. podlijeme vývarem. V mléce rozšleháme vejce, přimícháme mouku, pažitku, sůl a pepř.
Houstičky smícháme s vychladlou houbovou i vaječnou směsí. Dle potřeby zahustíme strouhankou. Tvoříme knedlíčky, které ve vroucí osolené vodě vaříme asi 15 minut. Po vyjmutí je propíchneme a ozdobíme.
—————
Sýrové knedlíčky s česnekem
Doba přípravy: asi 20 minut
4 porce
- 200 g chleba bez kůrky (z předešlého dne)
- 250 ml mléka
- 2 uvařené brambory
- 1 hrst medvědího česneku
- 2 vejce
- 3 lžíce hladké mouky
- 200 g nahrubo nastrouhaného sýra
- 500 ml tuku k fritování
Chléb nakrájíme na kostičky. Mléko zahřejeme a zalijeme jím chléb. Necháme asi 10 minut odstát, až se mléko vsákne. Brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Medvědí česnek očistíme, opereme a vodu otřepeme. Několik stonků odložíme stranou na zdobení, zbytek nahrubo posekáme.
Nastrouhané brambory, medvědí česnek, vejce a mouku smícháme s chlebovou hmotou. Poté vmícháme strouhaný sýr. Tuk na fritování rozehřejeme na 175 °C. Navlhčenýma rukama tvarujeme menší knedlíčky, které postupně vkládáme do horkého tuku a fritujeme dokřupava asi 1 - 2 minuty. Dbáme na to, aby se knedlíčky nepřilepily na dno pánve či hrnce. Knedlíčky necháme okapat na kuchyňském papíře a ihned podáváme. Dozdobíme je zbylým medvědím česnekem.
—————