Houskové

Houskové knedlíky s petrželkou

 

 

  • 12 housek
  • 4 vejce
  • 180 ml mléka
  • sůl
  • špetka muškátového květu
  • 3 lžíce nasekané petrželky
  • asi 200 g hrubé mouky

 

Housky nakrájíme na kostky a dáme do mísy. Rozklepneme vejce a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky rozšleháme v mléce, dochutíme muškátovým květem, osolíme, vlijeme do mísy, přidáme petrželku a promícháme. Dle potřeby zahustíme moukou. Sníh z bílků vmícháme do směsi.

Houskovou hmotu rozdělíme do čistých utěrek, vytvarujeme šišky a utěrku převázeme provázkem, aby se při vaření nerozmotala a knedlík držel tvar. Vaříme v osolené vodě 15 - 20 minut. Vyjmeme a nakrájíme na plátky. Maso s omáčkou rozdělíme na talíře, přidáme knedlíky a můžeme ozdobit bylinkami.

—————

Hrníčkové knedlíky

 

  • 6 žemlí
  • 50 g másla
  • 2 vejce
  • 3 dl mléka
  • 100 g hrubé mouky
  • sůl
  • olej na vymaštění hrnečků

Žemle nakrájíme na drobné kostičky, zvlhčíme je mlékem, v němž jsme rozkvedlali vejce (nebo jen žloutky), sůl a rozehřáté máslo a necháme prosáknout, po chvíli je obrátíme. Do žemlí vmícháme mouku (nebo jen polovinu mouky, pak tuhý sníh z bílků a zbytek mouky).

Těsto rozdělíme do 4 1/4 l hrnečků, dobře vymaštěných olejem, vložíme je do hrnce s vařící vodou a přiklopíme je alobalem tak, aby pokryl zcela všechny hrníčky. Hrnec přiklopíme poklicí a knedlíky vaříme 35 minut.

—————

Jemně kořeněné houskové knedlíky

 

Doba přípravy: asi 30 minut

1 porce asi 1 070 kJ/ 255 kcal

4 porce

  • 6 starších rohlíků nebo housek
  • 120 ml vlažného mléka
  • 3 vejce
  • 1 svazek petrželky
  • 1 menší cibule
  • 20 g másla
  • sůl
  • pepř
  • 2 - 3 lžíce strouhanky

Rohlíky nakrájíme na větší kostky a nasypeme je do misky. Přilijeme mléko spolu s rozšlehaným vejce a počkáme, až se rohlíky dokonale nasáknou.

Zelenou petrželku vypereme a najemno nasekáme. Cibuli oloupeme a najemno nakrájíme.

Máslo rozehřejeme, přidáme nakrájenou cibuli, podusíme ji, přidáme nasekanou petrželku, vše dobře promícháme a necháme jen částečně vychladnout. Nakrájené rohlíky promícháme s cibulí a petrželkou, vše ještě jednou dobře promícháme a podle chuti osolíme a opepříme.

Vodu v hrnci přivedeme k varu, navlhčíme si ruce a z těsta tvoříme knedlíčky o velikosti tenisového míčku a postupně je vkládáme do vroucí vody.

Knedlíky vaříme přibližně 15 minut. Uvařené knedlíky podáváme ozdobené snítkou petrželky. Tyto knedlíky stojí za vyzkoušení, protože krásně zvýrazní chuť masa.

—————

Knedlíky

 

 

  • 10 g droždí
  • 90 g mouky
  • 425 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • 220 ml mléka
  • sůl
  • nakrájená houska

 

Smícháme mouku se solí, vejcem, mlékem a kváskem. Přimícháme nakrájenou housku, uděláme knedlíky. Vaříme 25 minut. Uvařené propícháme vidličkou, aby se nesrazily.

—————

Knedlíky kypřené sodovkou

 

Doba přípravy: asi 105 minut

4 - 6 porcí

  • 3 žemle
  • 600 g hrubé mouky
  • asi 600 ml sodovky
  • 2 žloutky
  • sůl

Mouku prosijeme do mísy, promícháme se solí, přidáme žloutky a přilijeme sodovku. Vymícháme tužší, vláčné těsto, které na povrchu pomoučíme. Žemle nakrájíme na malé kostičky. Těsto posypeme žemlemi. Zakryjeme čistou utěrkou a necháme asi 1 hodinu odpočinout.

Mezitím dáme do velkého hrnce vařit větší množství vody, kterou osolíme. Těsto po odpočinutí promícháme a připravíme z něj rukama namočenýma ve studené vodě dvě až tři šišky. Zaváříme jednu po druhé do vroucí vody. Vařečkou opatrně nadzvihneme ode dna. Hrnec zakryjeme poklicí. Uvedeme do varu a na mírném ohni vaříme asi 25 - 30 minut. Zhruba v polovině vaření knedlíky otočíme. Uvařené knedlíky vyjmeme opatrně z vroucí vody. Krájíme je na plátky kráječem, nožem nebo nití. Podáváme jako přílohu k pečenému masu nebo s různými druhy omáček.

Tip: výborně se hodí k žampionové omáčce (https://www.sedme-nebe.cz/products/zampionova-omacka/)

—————

Nadýchané knedlíky s houbami

 

4 porce

  • 6 včerejších rohlíků
  • 250 ml mléka
  • 1 vejce
  • 50 g hrubé mouky
  • 80 g másla
  • sůl
  • 10 g jemně sekané petrželové nati
  • 20 ml oleje
  • 60 g mražených hub (nejlépe plátky hříbků)
  • 200 g uzeného masa

 

Uzené maso nakrájíme na kostičky a opečeme na rozpuštěném másle. Pak přidáme rozmražené houby, krátce orestujeme a necháme vychladnout. Tvrdší rohlíky pokrájíme na kostičky, pokropíme částí mléka a necháme vsáknout. U vajec pečlivě oddělíme bílky a žloutky. Žloutky rozšleháme se zbylým mlékem, mírně osolíme, přisypeme mouku, navlhčené rohlíky, uzené s houbami a petrželovou nať. Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně promícháme se směsí. Z těsta pak utvoříme šišku, zabalíme ji do utěrky navlhčené tukem, upevníme nití a vložíme do vroucí vody. Knedlík vaříme asi 20 minut a během varu jej jednou obrátíme. Hotový vybalíme a nakrájíme na plátky.

—————