Hrníčkové

Chlupaté knedlíky v hrnečku

 

  • 7 velkých syrových brambor
  • 21 lžic hrubé mouky
  • 1/4 l horkého mléka
  • 1 vejce
  • sůl
  • 3/4 kypřícího prášku do pečiva

 

Rozstrouháme brambory, přidáme hrubou mouku, horké mléko, vejce, sůl a prášek do pečiva. Do sádlem vymazaných čtvrtlitrových hrnků dáme těsto (asi do 3/4 hrnku). Když v kastrolu začne vařit voda, naskládáme tam hrnky a vaříme půl hodiny. Voda v kastrolu musí být 1 až 2 cm pod okraj hrnků.

—————

Hrníčkové knedlíky

  • 6 žemlí
  • 50 g másla
  • 2 vejce
  • 3 dl mléka
  • 100 g hrubé mouky
  • sůl
  • olej na vymaštění hrnečků

Žemle nakrájíme na drobné kostičky, zvlhčíme je mlékem, v němž jsme rozkvedlali vejce (nebo jen žloutky), sůl a rozehřáté máslo a necháme prosáknout, po chvíli je obrátíme. Do žemlí vmícháme mouku (nebo jen polovinu mouky, pak tuhý sníh z bílků a zbytek mouky).

Těsto rozdělíme do 4 1/4 l hrnečků, dobře vymaštěných olejem, vložíme je do hrnce s vařící vodou a přiklopíme je alobalem tak, aby pokryl zcela všechny hrníčky. Hrnec přiklopíme poklicí a knedlíky vaříme 35 minut.

—————