Hroznové

Koláč s hroznovým vínem

 

6 kousků

  • 150 g bílého a modrého hroznového vína
  • 120 g polohrubé mouky
  • 120 g změklé hery
  • 120 g měkkého tvarohu v kostce
  • 90 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 1 lžíce sekaných mandlí
  • tuk a hrubá mouka na formu

Kuličky vína otrháme, opláchneme a necháme oschnout. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Z bílků připravíme tuhý sníh.  Žloutky utřeme s herou a moučkovým i vanilkovým cukrem do pěny. Vmícháme do ní nejprve tvaroh a pak střídavě mouku prosátou s kypřícím práškem a bílkový sníh.

Do menší vymazané a vysypané formy rozetřeme těsto. Poklademe ho kuličkami vína a posypeme mandlemi. Koláč pečeme při 170 °C asi 40 minut.

—————

Řezy z červeného vína

  • 5 vajec
  • 2 lžíce teplé vody
  • 2 lžičky cukru
  • 50 g hladké mouky
  • 25 g škrobové moučky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 sáček mleté bílé želatiny
  • 150 ml suchého červeného vína
  • 100 ml hroznové šťávy
  • 100 g hroznového vína
  • lístky meduňky na ozdobu

Jedno celé vejce a dva žloutky, vodu a lžičku cukru vyšleháme do pěny. Ze zbylých dvou bílků ušleháme sníh, který přidáme do žloutkového krému. Vše zasypeme moukou, škrobovou moučkou a práškem do pečiva. Lehce zamícháme. Polovinu plechu vyložíme papírem na pečení a na otevřeném konci ho přehneme směrem nahoru. Na papír nalijeme těsto a rozetřeme, aby bylo hladké. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 12 minut.

Hotový piškot vyklopíme na utěrku, stáhneme papír a necháme vychladnout. Želatinu necháme asi 10 minut bobtnat ve studené vodě. Další dva žloutky vyšleháme do pěny se zbytkem cukru. Přidáme víno a hroznovou šťávu. Želatinu ohříváme, až se rozpustí a vmícháme ji do krému. Když začne želírovat, ze zbylých dvou bílků ušleháme tuhý sníh a vmícháme ho do želatiny. Hotový krém natřeme na piškot a necháme vychladit. Nakrájíme na kousky, které zdobíme půlkami kuliček hroznového vína a lístky meduňky.

—————