Hroznové
Koláč s hroznovým vínem
6 kousků
- 150 g bílého a modrého hroznového vína
- 120 g polohrubé mouky
- 120 g změklé hery
- 120 g měkkého tvarohu v kostce
- 90 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- 1 lžíce sekaných mandlí
- tuk a hrubá mouka na formu
Kuličky vína otrháme, opláchneme a necháme oschnout. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Z bílků připravíme tuhý sníh. Žloutky utřeme s herou a moučkovým i vanilkovým cukrem do pěny. Vmícháme do ní nejprve tvaroh a pak střídavě mouku prosátou s kypřícím práškem a bílkový sníh.
Do menší vymazané a vysypané formy rozetřeme těsto. Poklademe ho kuličkami vína a posypeme mandlemi. Koláč pečeme při 170 °C asi 40 minut.
—————
Řezy z červeného vína
- 5 vajec
- 2 lžíce teplé vody
- 2 lžičky cukru
- 50 g hladké mouky
- 25 g škrobové moučky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 sáček mleté bílé želatiny
- 150 ml suchého červeného vína
- 100 ml hroznové šťávy
- 100 g hroznového vína
- lístky meduňky na ozdobu
Jedno celé vejce a dva žloutky, vodu a lžičku cukru vyšleháme do pěny. Ze zbylých dvou bílků ušleháme sníh, který přidáme do žloutkového krému. Vše zasypeme moukou, škrobovou moučkou a práškem do pečiva. Lehce zamícháme. Polovinu plechu vyložíme papírem na pečení a na otevřeném konci ho přehneme směrem nahoru. Na papír nalijeme těsto a rozetřeme, aby bylo hladké. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 12 minut.
Hotový piškot vyklopíme na utěrku, stáhneme papír a necháme vychladnout. Želatinu necháme asi 10 minut bobtnat ve studené vodě. Další dva žloutky vyšleháme do pěny se zbytkem cukru. Přidáme víno a hroznovou šťávu. Želatinu ohříváme, až se rozpustí a vmícháme ji do krému. Když začne želírovat, ze zbylých dvou bílků ušleháme tuhý sníh a vmícháme ho do želatiny. Hotový krém natřeme na piškot a necháme vychladit. Nakrájíme na kousky, které zdobíme půlkami kuliček hroznového vína a lístky meduňky.
—————