Jablečné

Celozrnný jablkový moučník

  • 150 g celozrnné mouky
  • 150 g hladké mouky
  • 80 g třtinového cukru
  • 100 g másla
  • 150 ml mléka
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 vejce
  • špetka soli

Na náplň:

  • 200 g jablek
  • 50 g ořechů
  • 1 lžíce skořice

Mouku, cukr, sůl a prášek do pečiva smíchejte. Přidejte mléko, vejce, máslo a důkladně promíchejte. Nalijte na tukem vymazaný a moukou vysypaný menší plech a poklaďte strouhanými jablky, skořicí a ořechy. Pečte při 200 °C asi 25 minut.

—————

Jablečné řezy

 

  • 500 g polohrubé mouky
  • 300 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 10 lžic oleje
  • 250 ml mléka
  • 4 velká jablka
  • 2 prášky do pečiva
  • 2 lžíce kakaa
  • 4 lžíce rumu

 

Poleva:

  • 6 lžic moučkového cukru
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 lžíce ztuženého tuku
  • 3 lžíce horké vody
  • mletý kokos
  • tuk na vysypání a vymazání plechu
  • 250 ml šlehačky
  • ovoce na ozdobu

 

Do mouky vmícháme prášky do pečiva, přidáme olej, mléko, cukr, vejce a vymícháme těsto. Do něj dáme kakao, rum a oloupaná a nastrouhaná jablka. Promícháme a vlijeme na vymazaný a vysypaný plech. Dáme péci. Po upečení a vychladnutí poléváme polevou, kterou jsme si připravili z moučkového cukru, kakaa, ztuženého tuku a horké vody. Ještě za tepla sypeme kokosem a když poleva ztuhne, zdobíme šlehačkou a ovocem.

—————

Jablečný koláč s karamelem

Na těsto:

  • 6 vajec
  • půl hrnku cukru krupice
  • 250 g (hrnek) změklého másla
  • 1 a 1/2 hrnku cukru moučky
  • 4 lžíce citronové kůry
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 4 kyselejší jablka

Na karamel:

  • 4 lžíce cukru krupice
  • 4 lžíce vody 

Bílky oddělte od žloutků a spolu s cukrem ušlehejte tuhý sníh. Máslo, cukr moučku, žloutky a citronovou kůru vymíchejte do pěny. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a přidejte k máslové směsi. Nakonec zlehka vmíchejte sníh z bílků. Plech vymažte, vysypejte moukou a naplňte těstem. Jablka oloupejte, rozpulte, odstraňte jádřince a nakrájejte na tenké měsíčky. Jednotlivé kousky vyskládejte na těsto těsně vedle sebe. Plech dejte do trouby a pečte dozlatova při teplotě 180 °C.

Hotový koláč nechte vychladnout. Cukr nasypejte na pánev a za stálého míchání nechte zkaramelizovat, přelijte trochou vody a rozmíchejte dohladka. Vychlazený koláč přelijte karamelovou omáčkou a můžeme podávat.

—————

Jablečný piškot

Doba přípravy: 60 minut

1 kousek asi 2 230 kJ/ 532 kcal

5 kousků

  • 5 jablek
  • 100 g cukru krupice
  • 1 citron

Těsto:

  • 120 g polohrubé mouky
  • 70 g cukru krupice
  • 4 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • citronová kůra

Náplň:

  • 100 g malinové marmelády
  • 40 g vlašských ořechů
  • olej a mouka na formu

Jablka (nejlépe mírně nakyslá) oloupeme a opatrně z nich vykrojíme jádřince. Jablka ihned namočíme do vody s citronovou šťávou, aby nám nezhnědla. I s nálevem je dáme do kastrůlku, přidáme cukr a necháme krátce povařit, asi 5 minut, podle druhu jablek.

Piškotové těsto připravíme tak, že elektrickým šlehačem vyšleháme žloutky s vanilkovým a krupicovým cukrem. Z bílků, do kterých přidáme špetku soli, ušleháme tuhý sníh a lehce ho vmícháme do žloutkové pěny. Nakonec přidáme prosátou polohrubou mouku, nastrouhanou citronovou kůru a vše dobře promícháme.

Hotové těsto vlijeme do zapékací misky, kterou jsme dobře vymazali olejem a vysypali hrubou moukou nebo strouhankou. Uvařená jablka vložíme opatrně do piškotového těsta. Otvory vzniklé po jádřincích vyplníme marmeládou smíchanou s nastrouhanými vlašskými ořechy nebo je můžeme naplnit kompotovanými brusinkami, tím dostane piškot zvláštní chuť.

Zapékací misku vložíme do předem vyhřáté elektrické trouby a při mírné teplotě přibližně 150 °C pečeme asi 45 minut. Po upečení piškot necháme vychladnout a sypeme ho cukrem.

—————

Jablkovo-ořechový koláč

 

  • 6 - 7 středně velkých jablek
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1 hrnek nahrubo nasekaných jader vlašských ořechů
  • 1/2 hrnku oleje
  • 3 vejce
  • 2 lžičky skořice
  • 2 lžičky jedlé sody
  • marmeláda

Poleva:

  • 100 g čokolády
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce moučkového cukru

Jablka dobře omyjeme a i se slupkou nastrouháme na hrubém struhadle. Pak k nim přidáme mouku, cukr, ořechy, olej, vejce, skořici i jedlou sodu a důkladně promícháme. Natřeme na vymazaný a vysypané plech (pokud je těsto příliš husté, přidáme do něj trochu vody) a upečeme dorůžova. Horký koláč potřeme marmeládou, necháme vychladnout a pak potřeme polevou.

Poleva: čokoládu necháme rozpustit s máslem, mlékem a cukrem. Vymícháme do hladkého krému.

—————

Jablkový koláč

 

Doba přípravy: 30 minut

Pečení: 50 minut

1 porce asi 210 kcal/ 870 kJ 

  • 750 g jablek
  • citronová šťáva
  • 160 g měkkého másla
  • 125 g cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 3 vejce
  • 250 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 1 až 2 lžíce mléka

 

Vymažeme si formu o průměru 26 cm tukem. Jablka oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, pokapeme citrónovou šťávou. V pánvi rozpustíme máslo a plátky jablek na něm krátce opečeme. Necháme vychladnout. Šlehačem rozšleháme máslo a přidáváme cukr, vejce a rozšleháme. Mouku smícháme s kypřícím práškem a mlékem a vmícháme do vajec, až získáme polotuhé těsto. Nalijeme do formy a plátky jablek klademe na povrch tak, aby se překrývaly. Pečeme 40 až 50 minut.

—————

Křehký jablkový koláč s meruňkovou polevou

Křehký jablkový koláč s meruňkovou polevou
  • 1,5 kg jablek
  • 360 g polohrubé mouky
  • 200 g másla
  • 200 g cukru
  • 200 g meruňkového džemu nebo marmelády
  • 125 g rozinek
  • 3 vejce
  • citron
  • sáček kypřícího prášku do pečiva
  • 2 lžíce rumu
  • špetka soli

Změklé máslo utřeme s cukrem a špetkou soli do pěny, vmícháme celá vejce, prosátou mouku s práškem do pečiva a rozinky s nastrouhanou kůrou z citronu. Oloupaná jablka, zbavená jádřinců, nakrájíme na tenké plátky a pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědla. Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a poklademe plátky jablek.

V troubě předehřáté na 190 °C pečeme 30 až 40 minut, dokud nezačne zlátnout. Meruňkový džem nahřejeme a propasírujeme přes jemné síto. Jablka na upečeném koláči přelijeme džemem a po vychladnutí podáváme.

—————

Kyprý jablkový koláč

 

  • 150 g bílého nebo vanilkového jogurtu
  • 4 vejce
  • 5 lžic oleje
  • 200 g cukru
  • 1 lžička citronové kůry
  • 500 g hrubé nebo polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • podle potřeby trochu mléka
  • 800 g jablek
  • 100 g perníku ke strouhání
  • 50 g másla
  • tuk a strouhanka na plech

Jogurt rozmícháme s vejci, cukrem, oleje, citronovou kůrou a smícháme s mouku a kypřícím práškem do pečiva. Hladké těsto nalijeme na větší hluboký plech, který jsme vymazali a vysypali strouhankou. Oloupaná jablka pokrájíme na tenké dílky, poklademe jimi těsto a posypeme drobenkou, připravenou z nastrouhaného perníku a másla. Koláč v předehřáté troubě upečeme při 180 °C dorůžova. Podáváme ho nakrájený na porce a ozdobený zakysanou smetanou.

—————

Normandský koláč s jablky

 

Doba přípravy: 70 minut

1 kousek asi 986 kJ/ 235 kcal

12 kousků

  • 3 jablka
  • 50 g krupicového cukru
  • 50 ml jablečného likéru

 Těsto:

  • 4 vejce
  • sůl
  • 250 g hladké mouky
  • 180 g krupicového cukru
  • 200 g měkkého tvarohu
  • 50 ml jablečného likéru či pálenky
  • 1 prášek do pečiva
  • tuk a hrubá mouka na formu

 

Jablka oloupeme, rozkrojíme na čtvrtky a vykrojíme jádřince. Na povrchu nakrojíme každou čtvrtku jablka na tenké plátky do hloubky asi 1 cm. V kastrůlku necháme zkaramelizovat cukr, vložíme jablka, podlijeme trochou vody, likérem a dusíme asi 5 minut. Pak je vyjmeme a necháme okapat.

Vejce rozklepneme a žloutky vyšleháme do pěny. Bílky vyšleháme s cukrem na pevný sníh. Obě hmoty zlehka spojíme a vmícháme měkký tvaroh, špetku soli, jablečný likér a nakonec prosátou mouku s kypřícím práškem do pečiva.

Formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Na dno rozetřeme polovinu těsta a na ni rozložíme polovinu jablek. Naneseme zbylé těsto, jeho povrch uhladíme a rozložíme na něj zbylá jablka. Pečeme při 160 °C asi 45 minut. Po upečení necháme koláč ve formě mírně vychladnout a potom ho vyklopíme.

—————

Perník z jablek

 

  • 530 g nastrouhaných jablek
  • 380 g cukru
  • 530 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 5 vajec
  • 150 g oleje
  • 1/4 l mléka
  • 50 g kakaa
  • 2 lžíce rumu

Krém:

  • 150 g cukru
  • 50 g másla
  • 2 lžíce rumu
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžíce horké vody

Ze všech surovin umícháme těsto, které upečeme na vymazaném a vysypaném plechu s vyšším okrajem. Vychladlý perník potřeme krémem, který vyšleháme z výše uvedených surovin.

—————