Kakaové
Kakaová bublanina
Doba přípravy: 60 minut
1 porce asi 132 kcal/ 553 kJ
16 kousků
- 3 vejce
- 50 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 80 g cukru krupice
- 180 g hladké mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 2 lžíce kakaa
- 200 g meruněk
- tuk a hrubá mouka do pekáčku
- cukr moučka na posypání
- meduňka nebo máta na ozdobení
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Máslo, moučkový cukr a žloutky utřeme do husté pěny. Z bílků a krupicového cukru ušleháme tuhý sníh, který po částech zapracujeme do žloutkové pěny. Mouku s práškem do pečiva a kakaem prosijeme na vaječnou hmotu a zlehka vmícháme.
Meruňky omyjeme, osušíme, vypeckujeme a nakrájíme na malé kousky. Pekáček s vyšším okrajem vymažeme tukem a vysypeme moukou. Rozetřeme do něj těsto a navrch rovnoměrně rozdělíme kousky meruněk.
Pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C asi 45 minut. Po upečení necháme v pekáčku krátce zchladnout, pak bublaninu opatrně vyklopíme a nakrájíme na kousky. Pocukrujeme, ozdobíme lístkem bylinky a podáváme.
—————
Kakaová bublanina s třešněmi
- 150 g polohrubé mouky
- 70 g másla
- 70 g krystalového cukru
- 2 lžíce kakaa
- 1 vejce
- 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva
- 120 ml mléka
- 350 g třešní (i kompotovaných)
Polohrubou mouku promícháme s práškem do pečiva, cukrem a kakaem. Máslo necháme změknout, vejce rozšleháme a vše přidáme spolu s vlažným mlékem do připravené směsi. Vyšleháme hladké těsto, které nalijeme do tukem vymazaného a moukou vysypaného pekáčku. Povrch poklademe třešněmi a bublaninu pečeme 8 minut v troubě při teplotě 200 °C. Poté ji snížíme na 180 °C a dopékáme ještě asi 10 minut.
—————
Kakaové řezy s červeným vínem
16 kousků
- 4 vejce
- 250 g másla
- 250 g moučkového cukru
- 1 lžíce kakaa
- 50 g čokolády na vaření
- 1 lžička mleté skořice
- 125 ml červeného vína
- 250 g hladké mouky
- 1/2 sáčku kypřícího prášku
- modré a bílé hroznové víno na ozdobu
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 vanilkový cukr
- tuk a hrubá mouka na formu
Máslo utřeme s cukrem a žloutky do pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Obě hmoty spojíme. Přidáme kakao, nastrouhanou čokoládu, skořici, víno a mouku s kypřícím práškem. Tvoříme hladké těsto.
Pekáček vymažeme a vysypeme moukou. Těsto pečeme v předehřáté troubě při 170 °C asi 40 - 45 minut.
Ze smetany a vanilkového cukru připravíme šlehačku, z cukrářského sáčku nastříkáme na řezy malé kopečky. Dozdobíme hrozny.
—————
Koka řezy
- Koka sušenky
- 2 vejce
- 6 dkg másla
- 15 dkg moučkového cukru
- 5 lžic oleje
- 3 lžíce kakaa,
- 1/4 l vlažného mléka
- 20 dkg polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
krém:
- 0,5 l mléka
- 4 lžíce maizeny
- 1 vanilkový cukr
- 23 dkg másla
- 10 dkg cukru
Utřeme 2 vejce, 6 dkg změklého másla, 15 dkg moučkového cukru a 5 lžic oleje. Přidáme 3 lžíce kakaa, a střídavě vmícháme ¼ litru vlažného mléka a 20 dkg polohrubé mouky smíchané s práškem do pečiva. Do vymazaného pekáče dáme připravené těsto a upečeme.
Z ½ litru mléka, 4 lžic maizeny a vanilkového cukru uvaříme kaši, necháme vychladnout. Změklé máslo 23 dkg, utřeme s 10 dkg cukru a vešleháme do vychladlé kaše
Na upečené těsto navršíme polovinu krému, poklademe „Koka sušenkami“, pokapeme rumem a potřeme druhou polovinou krému. Navrch ozdobíme čokoládovou polevou, kterou posypeme strouhaným kokosem.
—————
Prošívaná deka ***
Těsto:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1,5 hrnku moučkového cukru
- 1 hrnek oleje
- 1 hrnek mléka
- 2 vejce
- 2 lžíce kakaa
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
Náplň:
- 2 kostky tvarohu
- 2 vejce
- 1 vanilkový pudinkový prášek
- 1 vanilkový cukr
- 2 - 3 lžíce moučkového cukru
- trochu mléka
Všechny přísady na těsto dobře promícháme a nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Pak promícháme tvaroh, vejce, pudinkový prášek s oběma cukry a naředíme podle potřeby mlékem. Vzniklou směs vléváme lžičkou na těsto tak, aby se po upečení vytvořil vzor jako na prošívané dece. Koláč upečeme v předem vyhřáté troubě a po vychladnutí nakrájíme na čtverce.
—————