Kokosové

Dvoubarevné řezy

Doba přípravy: 60 minut

1 porce asi 1 544 kJ/ 368 kcal

15 kousků

  • 250 g másla
  • 250 g moučkového cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • 5 vajec
  • 100 ml mléka
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 20 g kakaa
  • tuk a hrubá mouka na pekáček

Náplň:

  • 150 ml mléka
  • 50 g krupicového cukru
  • 100 g kokosu
  • 2 lžíce hrubé mouky

Nejprve si připravíme náplň. Mléko s cukrem přivedeme pomalu k varu. Lehce vmícháme mouku a kokos. Vše krátce povaříme a necháme vychladnout.

Změklé máslo nakrájíme na menší kousky, které utřeme s moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem a žloutky do pěny. Přidáme mléko a prosátou mouku s práškem do pečiva. Zvlášť vyšleháme do pevné pěny bílky, poté sníh zlehka a pomalu vmícháme do připraveného těsta.

Těsto rozdělíme na dva díly. Do jedné části vmícháme kakao. Pekáček o velikosti 30 x 25 cm vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Nejdříve dáme do pekáčku kakaové těsto, na něj opatrně naneseme kokosovou náplň a na povrch rozetřeme světlé těsto.

Pečeme v předehřáté troubě při 160 °C přibližně 40 minut. Po upečení necháme vychladnout v pekáči a potom nakrájíme na řezy. Před podáváním povrch řezů pocukrujeme.

—————

Mramorový koláč s kokosem

 

24 kousků

  • 8 vajec
  • 400 g změklého másla
  • 250 g moučkového  cukru
  • sáček vanilkového cukru
  • 500 g prosáté hladké mouky
  • sáček prášku do pečiva
  • sůl
  • 6 lžic mléka
  • 75 g strouhaného kokosu
  • 100 g hořké čokolády
  • 1 a 1/2 lžíce kakaa + kakao na posypání
  • kokosové lupínky na ozdobu
  • tuk a hrubá mouka na pekáček

Žloutky oddělíme od bílků. Žloutky utřeme s máslem a cukry do pěny. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh, hmoty spojíme. Přidáme mouku s kypřícím práškem a mléko. Do 1/2 těsta přidáme kokos, do druhé rozehřátou čokoládu s kakaem.

Do vymazaného a vysypaného pekáčku o velikosti 40 x 30 cm rozetřeme světlé těsto. Zakryjeme čokoládovým a obráceným koncem vařečky je vtlačíme do světlého.

Pečeme při 175 °C asi 25 minut. Po vychladnutí posypeme kakaem a lupínky.

 

 

—————

Ovocno-kokosové řezy

 

Doba přípravy: přibližně 2 hodiny a 25 minut na pečení

1 kousek asi 3 578 kJ/ 855 kcal

12 kousků

Korpus:

  • 6 vajec
  • 250 g cukru
  • 320 g polohrubé mouky
  • 2 lžíce čokoládové polevy
  • tuk a mouka na vymazání formy

Meruňková náplň:

  • 800 g meruňkového kompotu
  • 1 sáček dětských piškotů
  • 2 vanilkové cukry

Kokosová náplň:

  • 300 g strouhaného kokosu
  • 300 ml mléka
  • 350 g másla
  • 350 g cukru

Vejce s cukrem vyšleháme do pěny, do které po částech vmícháváme prosátou polohrubou mouku. Vyšší obdélnikovou formu vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Dobře promíchané těsto nalijeme do formy a povrch uhladíme. Korpus vložíme do trouby rozehřáté přibližně na 170 °C a pečeme asi 25 minut. Vpíchnutím špejle zkusíme, jestli je již korpus upečený. Po vytáhnutí musí být špejle suchá. Pečený korpus vyndáme na pracovní desku a necháme vychladnout.

Meruňkový kompot slijeme do cedníku a necháme alespoň 30 minut odkapat. Potom dáme meruňky do mixéru a dobře je rozšleháme. Piškoty nahrubo nastrouháme nebo rozdrtíme. Do rozmixovaných meruněk vmícháme vanilkový cukr a piškoty a vše znovu dobře promícháme. Náplň necháme dobře vychladit.

Strouhaný kokos nasypeme do kastrůlku, zalijeme mlékem a za stálého míchání směs vaříme asi 10 minut. Změklé máslo dáme do misky, přidáme cukr a vyšleháme v hladký krém. Do něj zašleháme dobře vychlazený a procezený kokos.

Vychladlý korpus rozkrojíme na 3 díly. Spodní část potřeme kokosovým krémem, zakryjeme druhým dílem, který potřeme meruňkovou náplní a přiklopíme posledním dílem. Necháme v chladničce ztuhnout. Povrch potřeme zbývající kokosovou náplní a ozdobíme rozpuštěnou čokoládovou polevou.

Řezy nakrájíme na silnější plátky nebo klíny a při podávání zdobíme ovocem a snítkou meduňky nebo máty.

—————

Kokosový koláč s angreštem

 

12 kousků

Těsto: 

  • 150 g másla
  • 4 vejce
  • 200 g krupicového cukru
  • 150 ml smetany
  • 200 g hladké mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 400 g angreštu
  • máslo a kokosová moučka na vysypání formy

 Poleva: 

  • 1 bílek
  • 150 g moučkového cukru

 Dohotovení: 

  • 60 g opražených kokosových lupínků

 

Máslo utřeme s cukrem. Postupně zašleháme žloutky a smetanu. Přidáme mouku promísenou s práškem do pečiva a tuhý sníh z bílků. Zapracujeme angrešt.

Formu vymažeme, vysypeme moučkou a naplníme těstem. Pečeme při 160 °C asi 40 minut.

Z bílku a moučkového cukru vymícháme hladkou polevu (je-li třeba, naředíme ji teplou vodou). Vychladlý koláč vyjmeme a potřeme ho polevou. Dozdobíme ho lupínky a angreštem a uložíme do chladna.

—————