Kokosové
Dvoubarevné řezy
Doba přípravy: 60 minut
1 porce asi 1 544 kJ/ 368 kcal
15 kousků
- 250 g másla
- 250 g moučkového cukru
- 2 vanilkové cukry
- 5 vajec
- 100 ml mléka
- 300 g polohrubé mouky
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 20 g kakaa
- tuk a hrubá mouka na pekáček
Náplň:
- 150 ml mléka
- 50 g krupicového cukru
- 100 g kokosu
- 2 lžíce hrubé mouky
Nejprve si připravíme náplň. Mléko s cukrem přivedeme pomalu k varu. Lehce vmícháme mouku a kokos. Vše krátce povaříme a necháme vychladnout.
Změklé máslo nakrájíme na menší kousky, které utřeme s moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem a žloutky do pěny. Přidáme mléko a prosátou mouku s práškem do pečiva. Zvlášť vyšleháme do pevné pěny bílky, poté sníh zlehka a pomalu vmícháme do připraveného těsta.
Těsto rozdělíme na dva díly. Do jedné části vmícháme kakao. Pekáček o velikosti 30 x 25 cm vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Nejdříve dáme do pekáčku kakaové těsto, na něj opatrně naneseme kokosovou náplň a na povrch rozetřeme světlé těsto.
Pečeme v předehřáté troubě při 160 °C přibližně 40 minut. Po upečení necháme vychladnout v pekáči a potom nakrájíme na řezy. Před podáváním povrch řezů pocukrujeme.
—————
Mramorový koláč s kokosem
24 kousků
- 8 vajec
- 400 g změklého másla
- 250 g moučkového cukru
- sáček vanilkového cukru
- 500 g prosáté hladké mouky
- sáček prášku do pečiva
- sůl
- 6 lžic mléka
- 75 g strouhaného kokosu
- 100 g hořké čokolády
- 1 a 1/2 lžíce kakaa + kakao na posypání
- kokosové lupínky na ozdobu
- tuk a hrubá mouka na pekáček
Žloutky oddělíme od bílků. Žloutky utřeme s máslem a cukry do pěny. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh, hmoty spojíme. Přidáme mouku s kypřícím práškem a mléko. Do 1/2 těsta přidáme kokos, do druhé rozehřátou čokoládu s kakaem.
Do vymazaného a vysypaného pekáčku o velikosti 40 x 30 cm rozetřeme světlé těsto. Zakryjeme čokoládovým a obráceným koncem vařečky je vtlačíme do světlého.
Pečeme při 175 °C asi 25 minut. Po vychladnutí posypeme kakaem a lupínky.
—————
Ovocno-kokosové řezy
Doba přípravy: přibližně 2 hodiny a 25 minut na pečení
1 kousek asi 3 578 kJ/ 855 kcal
12 kousků
Korpus:
- 6 vajec
- 250 g cukru
- 320 g polohrubé mouky
- 2 lžíce čokoládové polevy
- tuk a mouka na vymazání formy
Meruňková náplň:
- 800 g meruňkového kompotu
- 1 sáček dětských piškotů
- 2 vanilkové cukry
Kokosová náplň:
- 300 g strouhaného kokosu
- 300 ml mléka
- 350 g másla
- 350 g cukru
Vejce s cukrem vyšleháme do pěny, do které po částech vmícháváme prosátou polohrubou mouku. Vyšší obdélnikovou formu vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Dobře promíchané těsto nalijeme do formy a povrch uhladíme. Korpus vložíme do trouby rozehřáté přibližně na 170 °C a pečeme asi 25 minut. Vpíchnutím špejle zkusíme, jestli je již korpus upečený. Po vytáhnutí musí být špejle suchá. Pečený korpus vyndáme na pracovní desku a necháme vychladnout.
Meruňkový kompot slijeme do cedníku a necháme alespoň 30 minut odkapat. Potom dáme meruňky do mixéru a dobře je rozšleháme. Piškoty nahrubo nastrouháme nebo rozdrtíme. Do rozmixovaných meruněk vmícháme vanilkový cukr a piškoty a vše znovu dobře promícháme. Náplň necháme dobře vychladit.
Strouhaný kokos nasypeme do kastrůlku, zalijeme mlékem a za stálého míchání směs vaříme asi 10 minut. Změklé máslo dáme do misky, přidáme cukr a vyšleháme v hladký krém. Do něj zašleháme dobře vychlazený a procezený kokos.
Vychladlý korpus rozkrojíme na 3 díly. Spodní část potřeme kokosovým krémem, zakryjeme druhým dílem, který potřeme meruňkovou náplní a přiklopíme posledním dílem. Necháme v chladničce ztuhnout. Povrch potřeme zbývající kokosovou náplní a ozdobíme rozpuštěnou čokoládovou polevou.
Řezy nakrájíme na silnější plátky nebo klíny a při podávání zdobíme ovocem a snítkou meduňky nebo máty.
—————
Kokosový koláč s angreštem
12 kousků
Těsto:
- 150 g másla
- 4 vejce
- 200 g krupicového cukru
- 150 ml smetany
- 200 g hladké mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 400 g angreštu
- máslo a kokosová moučka na vysypání formy
Poleva:
- 1 bílek
- 150 g moučkového cukru
Dohotovení:
- 60 g opražených kokosových lupínků
Máslo utřeme s cukrem. Postupně zašleháme žloutky a smetanu. Přidáme mouku promísenou s práškem do pečiva a tuhý sníh z bílků. Zapracujeme angrešt.
Formu vymažeme, vysypeme moučkou a naplníme těstem. Pečeme při 160 °C asi 40 minut.
Z bílku a moučkového cukru vymícháme hladkou polevu (je-li třeba, naředíme ji teplou vodou). Vychladlý koláč vyjmeme a potřeme ho polevou. Dozdobíme ho lupínky a angreštem a uložíme do chladna.
—————