Meruňkové

Bleskový meruňkový koláč

 

 

  • 120 g másla
  • 140 g moučkového cukru
  • 140 g hrubé mouky
  • 3 vejce
  • citronová kůra
  • kompotované meruňky

 

Máslo s cukrem dobře vymicháme. Za stálého míchání přidáme celá vejce, strouhanou citronovou kůru a mouku. Těsto rychle rozetřeme na předem vymaštěný a vysypaný plech, poklademe půlkami kompotovaných a okapaných meruněk a upečeme v horké troubě. Po upečení posypeme moučkovým cukrem a po vychladnutí nakrájíme na kousky.

—————

Makovec s meruňkami a sněhovou čepicí

Doba přípravy: asi 90 minut

1 kousek asi 1 068 kJ/255 kcal

16 kousků

Korpus:

  • 100 g másla
  • 200 g cukru krupice
  • 250 g polohrubé mouky
  • 200 g mletého máku
  • 200 g meruňkového kompotu
  • 250 ml mléka
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • citronová kůra

Náplň:

  • 100 g marmelády

Dohotovení:

  • 100 g cukru krupice
  • 2 bílky
  • tuk a hrubá mouka na plech

Máslo s cukrem, citronovou kůrou a žloutky utřeme do pěny. Přidáme sníh ušlehaný ze dvou bílků, polohrubou mouku, kypřící prášek, mléko a mletý mák. Vše lehce promícháme.

Formu vymažeme a vysypeme. Meruňky necháme okapat. Polovinu směsi nalijeme do formy a na povrch rozložíme meruňky. Překryjeme zbylým těstem.

Cukrářský sáček s hladkou trubičkou naplníme marmeládou. Na povrch makovce nastříkáme marmeládové mřížky.

Vložíme do trouby a pečeme při 150°C asi 40 minut. Během pečení ušleháme z bílků a cukru sníh, který naneseme stěrkou na moučník a ještě asi 10 minut ho zapékáme při 200°C. Po vychladnutí zdobíme zbylými meruňkami a mátou.

—————

Mandlový koláč s meruňkami

 

  • 200 g másla + na vymazání
  • 200 g krupicového cukru
  • 5 vajec
  • 300 g mandlí
  • 150 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 700 g čerstvých meruněk

Předehřejte troubu na 160 °C. Hlubokou obdélníkovou dortovou formu vymažte máslem, vyložte pečícím papírem a vymažte i papír. Změklé máslo a cukr vymíchejte do pěny ručním mixérem. Postupně přidávejte vejce, každé z nich dobře zašlehejte do máslové pěny. Zapracujte mouku s kypřícím práškem do pečiva a mleté mandle.

Vzniklé těsto naklaďte lžící rovnoměrně na plech. Navrch klaďte vypeckované a rozpůlené meruňky, pocukrujte a pečte asi 75 minut. Koláč vytáhněte z trouby, nechte vychladnout ve formě a podávejte posypané moučkovým cukrem nebo se šlehačkou.

TIP: místo meruněk zkuste variantu se švestkami a skořicí

—————

Stracciatella koláč s meruňkami a rybízem

 

12 kousků 

  • 150 g krupicového cukru
  • 100 g másla
  • 3 vejce
  • 100 ml smetany
  • 150 g hladké mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 150 g tmavé čokolády nasekané nahrubo
  • 400 g vypeckovaných přepůlených meruněk
  • máslo a hrubá mouka na formu
  • 1 balení dortového želé
  • 100 g červeného rybízu

 

Vejce vyšleháme s cukrem do pěny. Přilijeme zchladlé rozpuštěné máslo a smetanu. Po částech vmícháme mouku promísenou s práškem do pečiva a čokoládu.

Dortovou formu vymažeme, vysypeme a naplníme těstem. Navrch rozložíme meruňky. Formu vložíme do vyhřáté trouby. Koláč pečeme asi 40 minut při 160 °C.

Dortové želé připravíme dle návodu na obalu. Povrch vychladlého koláče potřeme želé a dozdobíme rybízem. Po zatuhnutí rozdělíme koláč na porce a podáváme.

—————