Ořechové

Ořechový koláč s hruškami

 

Příprava: asi 80 minut

16 kousků

Těsto:

  • 250 g vlašských ořechů
  • 1 citron
  • 6 hrušek
  • 120 ml slunečnicového oleje
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 225 g polohrubé mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • špetka soli

 Ozdobení: 

  • 1 citron
  • 90 g moučkového cukru

 

Jádra vlašských ořechů nahrubo nasekáme. Citron rozpůlíme a šťávu vymačkáme. Hrušky omyjeme, oloupeme, rozčtvrtíme a jádřince odstraníme. Hrušky nadrobno nakrájíme a ihned je pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědly. Troubu předehřejeme na 200 °C (horkovzdušnou na 180°C). Vymažeme rozvírací formu o průměru 26 cm.

Olej, moučkový cukr, vejce a žloutek ušleháme do pěny. Polohrubou mouku smícháme s kypřícím práškem, solí a mletým zázvorem. Směs prosejeme na ušlehaná vejce s olejem a opatrně vše promícháme. Přimícháme sekané ořechy a nadrobno pokrájené hrušky. Formu ihned naplníme těstem, povrch uhladíme a pečeme v troubě asi 60 minut.

Upečený koláč vyjmeme a necháme asi 15 minut ve formě vychladnout. Potom ho z formy uvolníme a necháme vychladnout na kuchyňské podložce.

Citron rozpůlíme a šťávu vymačkáme. Utřeme ji s 80 g moučkového cukru, až vznikne hutá tekutá poleva. Koláč na povrchu potřeme polevou a posypeme zbývajícím moučkovým cukrem. K moučníku se báječně hodí ochucená šlehačka. Zvolna ušleháme 200 ml smetany a 1 lžíci cukru. Můžeme přidat najemno nastrouhané ořechy či čokoládu, mletou skořici nebo kokos.

—————

Ořechový koláč s višněmi

 

Připrava: asi 50 minut

20 kousků

 

  • 100 g jader vlašských ořechů
  • 200 g hořké čokolády
  • 250 g másla
  • 4 vejce
  • 250 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 300 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 4 lžíce mléka

 Náplň a ozdobení: 

  • 1 kg vypeckovaných kompotovaných višní
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce sekaných pistácií

 

Troubu předehřejeme na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C). Plech vymažeme nebo ho vyložíme papírem na pečení. Na třené těsto nasekáme jádra vlašských ořechů a hořkou čokoládu. V míse šleháme máslo, cukr a vanilkový cukr, až vznikne hustý bělavý krém a cukr se zcela rozpustí. Postupně přišleháme vejce. Polohrubou mouku smícháme s kypřícím práškem a zamícháme ji do krému společně s mlékem, sekanými ořechy a čokoládou.

Polovinu třeného těsta rozprostřeme na plech a povrch urovnáme. Kompotované višně slijeme a dáme je okapat na síto. Potom je rozdělíme na těsto. Zakryjeme je druhou polovinou třeného těsta a povrch uhladíme. Plech zasuneme na střední lištu a pečeme 30 - 35 minut.

Pečený koláč vyjmeme a necháme vychladnout. Utřeme dohladka moučkový cukr a citronovou šťávu. Ledovou polevou naplníme stříkací kornout a na koláči utvoříme jemné úhlopříčné linky. Koláč posypeme sekanými pistáciemi a nakrájíme na kousky.

—————

Oříškové řezy se zavařeninou

 

Na těsto:

  • 250 g másla
  • 200 g cukru
  • špetka soli
  • 4 vejce
  • 350 g hrubé mouky
  • 1 lžíce solamylu
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 65 ml mléka
  • špetka sušené mleté citronové kůry

Na náplň a polevu:

  • 1 sklenice zavařeniny
  • 6 vajec
  • 125 g cukru
  • 1 lžíce solamylu
  • 125 g mletých jader vlašských ořechů
  • šťáva z 1 citronu
  • 100 g sekaných ořechů
  • 50 g másla
  • 2 lžíce moučkového cukru

Změklé máslo s cukrem a špetkou soli utřeme do krému a do směsi postupně vmícháme vejce. Smícháme mouku, solamyl,  kypřící prášek a sušenou mletou citronovou kůru. Sypkou směs spolu s mlékem vmícháme do vaječného krému. Troubu předehřejeme na 180 °C. Hluboký plech vyložíme papírem na pečení, těsto na něj rozetřeme a povrch dobře uhladíme. Vrstvu těsta potřeme zavařeninou.

V míse ušleháme do pěny vejce s cukrem a solamylem, do směsi vmícháme mleté ořechy a citronovou šťávu. Polevu rozetřeme na vrstvu zavařeniny. Koláč pečeme asi 45 minut v předehřáté troubě. Mezitím na pánvi nasucho opražíme nasekaná jádra vlašských ořechů. Krátce před dopečením rozpustíme v kastrůlku máslo.

Upečený koláč vyndáme z trouby, okamžitě potřeme rozpuštěným máslem a posypeme opraženými oříšky. Necháme vychladnout na plechu. Vychladlý koláč nakrájíme na stejnoměrné řezy a před podáváním ještě lehounce pocukrujeme moučkovým cukrem, případně směsí moučkového a vanilkového cukru.

—————

Podmáslová buchta s ořechy

 

Těsto: 

  • 3 vejce
  • 2 - 3 hrnky moučkového cukru
  • 2 lžíce rumu
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 hrnky hladké mouky
  • kypřící prášek do pečiva
  • 2 hrnky podmáslí

 Posypka: 

  • 1/2 hrnku cukru krystal
  • 2 hrnky strouhaných ořechů nebo kokosu

 Zálivka: 

  • 100 až 150 g rozpuštěného másla
  • 1 kelímek smetany ke šlehání

 

Ušleháme vejce, moučkový a vanilkový cukr a přilijeme asi 2 lžíce rumu. Poté přidáme mouku, kypřící prášek do pečiva a opět ušleháme. Toto těsto vlijeme do tukem vymazaného a moukou vysypaného plechu s vyššími okraji. V jiné míse smícháme cukr krystal a strouhané ořechy či kokos podle chuti (nejlepší je použít oboje půl na půl) a posypeme tím koláč.

Dáme do předem vyhřáté trouby a pečeme při 160 °C 20 až 30 minut. Mezitím necháme rozpustit máslo a poté, co trochu vychladne, smícháme ho se smetanou ke šlehání. Poté povrch buchty rovnoměrně přelijeme touto směsí a necháme ho ještě 10 až 15 minut zapéct.

—————

Teplý ořechový koláč s medem

 

  • 600 ml bílého jogurtu
  • 300 g strouhaných ořechů
  • 300 g dětské krupičky
  • 500 ml vody
  • 10 lžic medu

Troubu předehřejeme na 200 °C. Do mísy vyklopíme bílý jogurt, strouhané ořechy a krupičku. Vše dobře promícháme. Malý plech nebo pekáček dobře vymastíme kouskem másla nebo tuku, těsto do něj vlijeme, povrch uhladíme a pečeme asi 20 - 25 minut v předehřáté troubě dozlatova.

Mezitím v malém kastrůlku za stálého míchání pozvolna krátce povaříme med s vodou. Tuto tekutinu vlijeme na upečený koláč a tekutinu necháme do moučníku vsáknout; trvá to nejméně 15 minut. Koláč nakrájíme na čtverečky a podáváme teplý.

—————

Zakázaná buchta

 

Doba přípravy: 180 minut

4 porce

  • 1 máslo
  • 7 vajíček
  • 200 g cukru moučky
  • 200 g mletých ořechů
  • 150 g polohrubé mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 salko
  • pečící papír

Salko vaříme 2 hodiny ve vodě a necháme vychladnout - nejlépe den  předem. Vejce ušleháme s cukrem, přidáme mleté ořechy a mouku s kakaem. Těsto vylijeme na pečící papír a pečeme asi při 180 °C. Necháme vychladnout.

Vyšleháme máslo a postupně přidáváme salko. Rozetřeme na vychladlý piškot. Můžeme posypat oříšky nebo čokoládou.

—————