Pomerančové

Pomerančovo-grepové řezy

 

Doba přípravy: 45 minut

1 kousek asi 700 kJ/ 170 kcal

16 řezů

  • tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 150 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 60 g hery
  • 2 bílé jogurty

Na dohotovení:

  • 2 lžíce jakéhokoliv džemu
  • 4 pomeranče
  • 2 červené grepy
  • 1 sáček (20 g) čiré želatiny

Na ozdobu:

  • 3 snítky meduňky

Plech dobře vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou, aby se těsto nepřipeklo. Do hluboké mísy prosijeme polohrubou mouku. Smícháme ji s práškem do pečiva, přidáme cukr, rozšlehaná vejce, rozpuštěný vlahý tuk a dva bílé jogurty. Všechny suroviny dobře promícháme v hladké a vláčné těsto.

Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a ten vložíme do trouby předehřáté na 200 °C. Po chvilce pečení zmírníme teplotu na 180 °C a pečeme dozlatova ještě asi 10 až 15 minut. Když je korpus upečený, vyndáme ho z trouby a ještě teplá plát potřeme tence džemem a necháme úplně vychladnout.

Pomeranče a grepy omyjeme, oloupeme a rozdělíme na jednotlivé dílky, z nichž ještě oloupeme spodní bílou slupku a rozpůlíme. Na vychladlý potřený korpus narovnáme střídavě dílky grepu a pomeranče a vše přelijeme želatinou, kterou připravíme podle návodu na sáčku. Potom uložíme koláč na několik hodin do chladna, aby želatiny náležitě ztuhla.

Koláč rozkrájíme na jednotlivé řezy a podáváme je chlazené. Řezy zdobíme lístky čerstvé meduňky. Koláč můžeme dozdobit šlehačkou, posypat čokoládou či zkrášlit ovocem.

—————

Pomerančový koláč

 

 

  • 9 dkg cukru
  • 5 žloutků
  • 1 pomeranč
  • 5 bílků
  • máslo na vymaštění formy
  • 10 dkg strouhanky

 

Krém:

 

  • 4 bílky
  • 14 dkg cukru
  • 1 pomeranč

 

V misce utřeme žloutky s cukrem, přidáme pomerančovou šťávu a trošku kůry, sníh z bílků a strouhanku. Těsto pečeme zvolna asi 3/4 hodiny. Na vychladlý koláč naneseme vrstvu sněhu z bílků a nakonec ozdobíme pomerančovými dílky.

—————