Pomerančové
Pomerančovo-grepové řezy
Doba přípravy: 45 minut
1 kousek asi 700 kJ/ 170 kcal
16 řezů
- tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu
- 250 g polohrubé mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 150 g cukru krupice
- 2 vejce
- 60 g hery
- 2 bílé jogurty
Na dohotovení:
- 2 lžíce jakéhokoliv džemu
- 4 pomeranče
- 2 červené grepy
- 1 sáček (20 g) čiré želatiny
Na ozdobu:
- 3 snítky meduňky
Plech dobře vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou, aby se těsto nepřipeklo. Do hluboké mísy prosijeme polohrubou mouku. Smícháme ji s práškem do pečiva, přidáme cukr, rozšlehaná vejce, rozpuštěný vlahý tuk a dva bílé jogurty. Všechny suroviny dobře promícháme v hladké a vláčné těsto.
Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a ten vložíme do trouby předehřáté na 200 °C. Po chvilce pečení zmírníme teplotu na 180 °C a pečeme dozlatova ještě asi 10 až 15 minut. Když je korpus upečený, vyndáme ho z trouby a ještě teplá plát potřeme tence džemem a necháme úplně vychladnout.
Pomeranče a grepy omyjeme, oloupeme a rozdělíme na jednotlivé dílky, z nichž ještě oloupeme spodní bílou slupku a rozpůlíme. Na vychladlý potřený korpus narovnáme střídavě dílky grepu a pomeranče a vše přelijeme želatinou, kterou připravíme podle návodu na sáčku. Potom uložíme koláč na několik hodin do chladna, aby želatiny náležitě ztuhla.
Koláč rozkrájíme na jednotlivé řezy a podáváme je chlazené. Řezy zdobíme lístky čerstvé meduňky. Koláč můžeme dozdobit šlehačkou, posypat čokoládou či zkrášlit ovocem.
—————
Pomerančový koláč
- 9 dkg cukru
- 5 žloutků
- 1 pomeranč
- 5 bílků
- máslo na vymaštění formy
- 10 dkg strouhanky
Krém:
- 4 bílky
- 14 dkg cukru
- 1 pomeranč
V misce utřeme žloutky s cukrem, přidáme pomerančovou šťávu a trošku kůry, sníh z bílků a strouhanku. Těsto pečeme zvolna asi 3/4 hodiny. Na vychladlý koláč naneseme vrstvu sněhu z bílků a nakonec ozdobíme pomerančovými dílky.
—————