Kroupy
Houbový šoulet
- 400 g čerstvých hub nebo 40 g sušených (4 lžíce)
- 1 malá plechovka sterilovaného hrášku
- 2 hrnky krup
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 3 lžíce sádla
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
Na dvou lžících sádla osmahneme dorůžova drobně nakrájenou cibuli, přidáme očištěné nakrájené houby (sušené houby předem namočíme alespoň na hodinu) a dusíme je doměkka. Přidáme prolisovaný česnek, sůl, pepř, kroupy uvařené v osolené vodě doměkka a scezený hrášek. Zbylým sádlem vymažeme zapékací misky nebo pekáček, naplníme směsí a ve vyhřáté troubě dočervena zapečeme. Podáváme se sladkokyselými okurkami.
Tip: šoulet je ještě chutnější, když použijeme vypečené husí nebo kachní sádlo
—————
Kroupová baba s uzeným tofu a sýrem
4 porce
- 400 g krupek
- 1200 g očištěných brambor
- 200 g hladké mouky
- 200 g uzeného tofu
- 80 g cibule
- 4 stroužky česneku
- 4 vejce
- 12 g soli
- 5 g mletého pepře
- 1,5 dl olivového oleje
- 140 g tvrdého sýra
Krupky namočíme na 4 hodiny do studené vody. Pak je osolíme a uvaříme doměkka. Zbývající vodu slijeme. Cibuli a tofu drobně nakrájíme a společně orestujeme na oleji. Pak k nim přidáme nastrouhané brambory, rozetřený česnek, sůl, pepř, mouku a vejce. Směs dobře promícháme a naplníme jí vymaštěný pekáček. Babu pečeme 25 minut při 180 °C. Před dokončením posypeme povrch strouhaným sýrem a ještě na 5 minut vložíme do trouby. Podáváme rozkrájenou na menší čtverce s čerstvou zeleninou.
—————
Kroupové rizoto s chorizem a houbami
Doba přípravy: 55 minut
4 - 6 porcí
- 50 g másla
- 1 nadrobno nasekaná cibule
- 2 prolisované stroužky česneku
- 200 g choriza na plátky (španělské klobásy)
- 350 g propláchnutých ječných krup
- 1 l drůbežího vývaru
- 250 g nakrájených hlaviček hub (nejlépe hříbků nebo žampionů)
- hrst nasekané petrželky
- 40 g strouhaného parmazánu
- sůl a pepř na dochucení
V širším kastrolu rozpusťte na středním plameni polovinu másla. Restujte na něm cibuli, česnek a 150 g choriza, až klobása zhnědne (asi 4 minuty). Přidejte kroupy a vývar. Přiveďte k varu. Zmírněte teplotu, zakryjte a pomalu vařte (asi 20 minut). Odstraňte poklici a vařte dalších 10 minut, až kroupy změknou a vsáknou všechnu tekutinu.
Mezitím předehřejte gril či troubu na vysokou teplotu. Dejte zbývající chorizo na plech pokrytý pečícím papírem a grilujte či pečte dokřupava. Přebytečný tuk odsajte papírovým ubrouskem. Na pánvi rozpusťte zbývající máslo a dozlatova na něm osmahněte houby (asi 5 minut).
Houby, většinu petrželky a sýr promíchejte s kroupovou směsí, osolte a okořeňte dle chuti. Hotové rizoto ozdobte na talíři křupavým chorizem a posypte zbytkem petrželky.
—————
Kroupové rizoto se zeleninou
Doba přípravy: 65 - 80 minut
4 porce
- 400 g pšeničných krup
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička másla
- 4 jarní cibulky
- 4 stroužky česneku
- 1 l vody
- 400 g čerstvé sezonní zeleniny (karotka, pórek, celer, kedlubna)
- sůl a mletý pepř
- špetka mletého kmínu
- 1/4 lžičky mletého zázvoru
- 1/4 lžičky mletého rozmarýnu
Kroupy vypereme a necháme okapat. V hrnci rozehřejeme lžíci oleje, vsypeme kroupy, za stálého míchání orestujeme a zalijeme větším množstvím vody. Přidáme jednu očištěnou cibulku i s natí, osolíme, uvedeme k varu a vaříme pod poklicí doměkka.
Mezitím si zeleninu nakrájíme nadrobno. V kastrole zpěníme na zbylém oleji jemně pokrájenou zbylou cibuli a usekaný česnek.
Vsypeme zeleninu, osmahneme, osolíme, opepříme, okořeníme a opékáme na mírnějším ohni, dokud zelenina nezkřehne. Kroupy slijeme, promícháme se zeleninou, lžičkou másla a podáváme.
—————
Kuba s houbami - dietní
1 200 kJ/282 kcal
- 20 g sušených hub
- 80 g krup
- 1 lžíce olivového oleje
- 40 g cibule
- česnek
- drcený kmín
- sůl
Sušené houby krátce povaříme a krupky podusíme. Obojí poté promícháme a lehce osmahneme na cibulovém základu (olivový olej + nadrobno nakrájená cibulka). Poté přidáme drcený kmín, česnek a sůl podle chuti. Vše důkladně promícháme.Vzniklou směs zapékáme v mírně předehřáté troubě asi 25 minut.
—————
Šoulet
4 porce
- 200 g hrachu
- 200 g velkých krup
- mletý pepř
- majoránka
- 15 g česneku
- sůl
- 150 g cibule
- 100 g sádla
- 100 g slaniny
Přebraný hrách párkrát prolijeme studenou vodou, dáme nabobtnat přes noc do chladničky a uvaříme. Kroupy uvaříme, scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Pak obojí smícháme, okořeníme pepřem, majoránkou a utřeným česnekem. Jemně sekanou cibuli osmažíme na sádle s kostičkami slaniny. Když se částečně roztaví, vmícháme ji do hrachové směsi a šoulet krátce zapečeme v troubě.
—————
Šoulet se škvarky a špekáčky
- 200 g hrachu
- 150 g velkých krup
- 60 g sádla
- 100 g škvarků
- sůl
- 1 větší cibule
- 4 stroužky česneku
- majoránka
- pepř
- mletý zázvor
- 4 až 5 špekáčků
- sádlo na opečení špekáčků
Přes noc namočený hrách a kroupy zvlášť uvaříme s přidáním 20 g sádla doměkka. Na zbylém sádle zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli a utřený česnek, přidáme uvařený hrách smíchaný s kroupami a rozsekanými škvarky, osolíme, okořeníme a promícháme.
Do připraveného šouletu zastrkáme špekáčky, které jsme na koncích nařízli do kříže a opekli na sádle. Šoulet pokropíme sádlem a asi 10 minut zapékáme v troubě. Podáváme s kyselou okurkou nebo se steriovanou kapií nebo s kysaným zelím.
—————
Staročeský kuba
- dlaň sušených hub
- 35 dkg trhaných krupek
- 1 větší cibule
- česnek
- pepř
- majoránka
- kmín
- sůl
- šálek mléka
- 3 lžíce sádla
Houby namočíme na 10 - 15 minut do mléka. Krupky, propláchnuté tekoucí studenou vodou opečeme na sádle, pak je zalijeme 3/4 l vody a uvaříme doměkka. Vymačkané houby drobně nakrájíme spolu s kmínem přidáme ke smažící se cibuli. Dusíme doměkka a vmícháme do krupek, kam přidáme prolisovaný česnek, majoránku, pepř a sádlo. 20 až 30 minut vše zapékáme v troubě.
—————
Vánoční kuba
4 porce
- 40 dkg velkých krup
- 10 dkg sádla
- 2 velké cibule
- 7 dkg sušených hub
- 4 - 6 stroužků česneku
- hrstka majoránky
- kmín
- sůl
- pepř
Kroupy omyjeme a přes noc namočíme stejně jako sušené houby. Kroupy uvaříme ve slané vodě doměkka asi 20 minut, scedíme a necháme okapat, houby scedíme a vymačkáme. Na sádle dozlatova opečeme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme kmín a houby a krátce podusíme. Přimícháme česnek utřený se solí a čerstvě nadrcený pepř. Dochutíme solí a majoránkou. Vše vložíme do sádlem vymazaného pekáčku a pečeme zhruba 20 minut ve středně vyhřáté troubě.
—————
Zapečený černý kuba
Doba přípravy: 60 minut
1 porce přibližně 1 700 kJ/ 405 kcal
4 porce
- 25 g sušených hub
- 300 g krupek ze špaldy
- 4 g sádla
- 20 g slaniny
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- sůl
- dobromysl
- nasekaný kmín
- pepř
Houby prohlédneme, zda nejsou poškozené nebo červivé, opereme a namočíme je do studené vody asi tak na 1 hodinu. Krupky přebereme, několikrát propláchneme studenou vodou, spaříme horkou vodou, dáme odkapat a osmahneme na polovině sádla. Houby uvaříme v osolené vodě a částí vývaru zalijeme osmahnuté krupky. Dolijeme vodou. Krupky musí být potopené tak, aby voda nad ně přesahovala asi 1 cm. Uvaříme je do poloměkka (asi 15 minut). Přebytečný vývar z hub necháme na cedníku odkapat. Rovněž přebytečnou vodu z krup slijeme.
Houby po odkapání nakrájíme nadrobno. Kouskem slaniny vytřeme porcelánové misky nebo jiné zapékací misky a předehřejeme troubu asi na 150 °C. Zbytek slaniny pokrájíme na kostičky a vyškvaříme na sádle. Přidáme drobně nakrájenou cibuli, kterou osmahneme dozlatova. Přidáme posekané houby a odkapané krupky. Dochutíme třeným česnekem, dobromyslí, kmínem, solí i pepřem. Vše dobře promícháme, dosolíme, naplníme do vymaštěných formiček a v troubě zapečeme, až se udělá zlatavá křupavá krusta (asi 25 minut).
—————