Kroupy

Houbový šoulet

 

  • 400 g čerstvých hub nebo 40 g sušených (4 lžíce)
  • 1 malá plechovka sterilovaného hrášku
  • 2 hrnky krup
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 3 lžíce sádla
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku

 

Na dvou lžících sádla osmahneme dorůžova drobně nakrájenou cibuli, přidáme očištěné nakrájené houby (sušené houby předem namočíme alespoň na hodinu) a dusíme je doměkka. Přidáme prolisovaný česnek, sůl, pepř, kroupy uvařené v osolené vodě doměkka a scezený hrášek. Zbylým sádlem vymažeme zapékací misky nebo pekáček, naplníme směsí a ve vyhřáté troubě dočervena zapečeme. Podáváme se sladkokyselými okurkami.

 

 

Tip: šoulet je ještě chutnější, když použijeme vypečené husí nebo kachní sádlo

—————

Kroupová baba s uzeným tofu a sýrem

 

4 porce

 

  • 400 g krupek
  • 1200 g očištěných brambor
  • 200 g hladké mouky
  • 200 g uzeného tofu
  • 80 g cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 4 vejce
  • 12 g soli
  • 5 g mletého pepře
  • 1,5 dl olivového oleje
  • 140 g tvrdého sýra

 

Krupky namočíme na 4 hodiny do studené vody. Pak je osolíme a uvaříme doměkka. Zbývající vodu slijeme. Cibuli a tofu drobně nakrájíme a společně orestujeme na oleji. Pak k nim přidáme nastrouhané brambory, rozetřený česnek, sůl, pepř, mouku a vejce. Směs dobře promícháme a naplníme jí vymaštěný pekáček. Babu pečeme 25 minut při 180 °C. Před dokončením posypeme povrch strouhaným sýrem a ještě na 5 minut vložíme do trouby. Podáváme rozkrájenou na menší čtverce s čerstvou zeleninou.

—————

Kroupové rizoto s chorizem a houbami

 

Doba přípravy: 55 minut

4 - 6 porcí

 

  • 50 g másla
  • 1 nadrobno nasekaná cibule
  • 2 prolisované stroužky česneku
  • 200 g choriza na plátky (španělské klobásy)
  • 350 g propláchnutých ječných krup
  • 1 l drůbežího vývaru
  • 250 g nakrájených hlaviček hub (nejlépe hříbků nebo žampionů)
  • hrst nasekané petrželky
  • 40 g strouhaného parmazánu
  • sůl a pepř na dochucení

 

V širším kastrolu rozpusťte na středním plameni polovinu másla. Restujte na něm cibuli, česnek a 150 g choriza, až klobása zhnědne (asi 4 minuty). Přidejte kroupy a vývar. Přiveďte k varu. Zmírněte teplotu, zakryjte a pomalu vařte (asi 20 minut). Odstraňte poklici a vařte dalších 10 minut, až kroupy změknou a vsáknou všechnu tekutinu.

Mezitím předehřejte gril či troubu na vysokou teplotu. Dejte zbývající chorizo na plech pokrytý pečícím papírem a grilujte či pečte dokřupava. Přebytečný tuk odsajte papírovým ubrouskem. Na pánvi rozpusťte zbývající máslo a dozlatova na něm osmahněte houby (asi 5 minut).

Houby, většinu petrželky a sýr promíchejte s kroupovou směsí, osolte a okořeňte dle chuti. Hotové rizoto ozdobte na talíři křupavým chorizem a posypte zbytkem petrželky.

—————

Kroupové rizoto se zeleninou

Doba přípravy: 65 - 80 minut

4 porce

  • 400 g pšeničných krup
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička másla
  • 4 jarní cibulky
  • 4 stroužky česneku
  • 1 l vody
  • 400 g čerstvé sezonní zeleniny (karotka, pórek, celer, kedlubna)
  • sůl a mletý pepř
  • špetka mletého kmínu
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky mletého rozmarýnu

Kroupy vypereme a necháme okapat. V hrnci rozehřejeme lžíci oleje, vsypeme kroupy, za stálého míchání orestujeme a zalijeme větším množstvím vody. Přidáme jednu očištěnou cibulku i s natí, osolíme, uvedeme k varu a vaříme pod poklicí doměkka.

Mezitím si zeleninu nakrájíme nadrobno. V kastrole zpěníme na zbylém oleji jemně pokrájenou zbylou cibuli a usekaný česnek.

Vsypeme zeleninu, osmahneme, osolíme, opepříme, okořeníme a opékáme na mírnějším ohni, dokud zelenina nezkřehne. Kroupy slijeme, promícháme se zeleninou, lžičkou másla a podáváme.

—————

Kuba s houbami - dietní

 

1 200 kJ/282 kcal

 

  • 20 g sušených hub
  • 80 g krup
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 40 g cibule
  • česnek
  • drcený kmín
  • sůl

 

Sušené houby krátce povaříme a krupky podusíme. Obojí poté promícháme a lehce osmahneme na cibulovém základu (olivový olej + nadrobno nakrájená cibulka). Poté přidáme drcený kmín, česnek a sůl podle chuti. Vše důkladně promícháme.Vzniklou směs zapékáme v mírně předehřáté troubě asi 25 minut.

—————

Šoulet

4  porce

  • 200 g hrachu
  • 200 g velkých krup
  • mletý pepř
  • majoránka
  • 15 g česneku
  • sůl
  • 150 g cibule
  • 100 g sádla
  • 100 g slaniny

Přebraný hrách párkrát prolijeme studenou vodou, dáme nabobtnat přes noc do chladničky a uvaříme. Kroupy uvaříme, scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Pak obojí smícháme, okořeníme pepřem, majoránkou a utřeným česnekem. Jemně sekanou cibuli osmažíme na sádle s kostičkami slaniny. Když se částečně roztaví, vmícháme ji do hrachové směsi a šoulet krátce zapečeme v troubě. 

—————

Šoulet se škvarky a špekáčky

 

  • 200 g hrachu
  • 150 g velkých krup
  • 60 g sádla
  • 100 g škvarků
  • sůl
  • 1 větší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • majoránka
  • pepř
  • mletý zázvor
  • 4 až 5 špekáčků
  • sádlo na opečení špekáčků

Přes noc namočený hrách a kroupy zvlášť uvaříme s přidáním 20 g sádla doměkka. Na zbylém sádle zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli a utřený česnek, přidáme uvařený hrách smíchaný s kroupami a rozsekanými škvarky, osolíme, okořeníme a promícháme.

Do připraveného šouletu zastrkáme špekáčky, které jsme na koncích nařízli do kříže a opekli na sádle. Šoulet pokropíme sádlem a asi 10 minut zapékáme v troubě. Podáváme s kyselou okurkou nebo se steriovanou kapií nebo s kysaným zelím.

—————

Staročeský kuba

 

  • dlaň sušených hub
  • 35 dkg trhaných krupek
  • 1 větší cibule
  • česnek
  • pepř
  • majoránka
  • kmín
  • sůl
  • šálek mléka
  • 3 lžíce sádla

 

Houby  namočíme na 10 - 15 minut do mléka. Krupky, propláchnuté tekoucí studenou vodou opečeme na sádle, pak je zalijeme 3/4 l vody a uvaříme doměkka. Vymačkané houby drobně nakrájíme spolu s kmínem přidáme ke smažící se cibuli. Dusíme doměkka a vmícháme do krupek, kam přidáme prolisovaný česnek, majoránku, pepř a sádlo. 20 až 30 minut vše zapékáme v troubě.

—————

Vánoční kuba

4 porce

  • 40 dkg velkých krup
  • 10 dkg sádla
  • 2 velké cibule
  • 7 dkg sušených hub
  • 4 - 6 stroužků česneku
  • hrstka majoránky
  • kmín
  • sůl
  • pepř

Kroupy omyjeme a přes noc namočíme stejně jako sušené houby. Kroupy uvaříme ve slané vodě doměkka asi 20 minut, scedíme a necháme okapat, houby scedíme a vymačkáme. Na sádle dozlatova opečeme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme kmín a houby a krátce podusíme. Přimícháme česnek utřený se solí a čerstvě nadrcený pepř. Dochutíme solí a majoránkou. Vše vložíme do sádlem vymazaného pekáčku a pečeme zhruba 20 minut ve středně vyhřáté troubě.

—————

Zapečený černý kuba

Doba přípravy: 60 minut

1 porce přibližně 1 700 kJ/ 405 kcal

4 porce

  • 25 g sušených hub
  • 300 g krupek ze špaldy
  • 4 g sádla
  • 20 g slaniny
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • sůl
  • dobromysl
  • nasekaný kmín
  • pepř

Houby prohlédneme, zda nejsou poškozené nebo červivé, opereme a namočíme je do studené vody asi tak na 1 hodinu. Krupky přebereme, několikrát propláchneme studenou vodou, spaříme horkou vodou, dáme odkapat a osmahneme na polovině sádla. Houby uvaříme v osolené vodě a částí vývaru zalijeme osmahnuté krupky. Dolijeme vodou. Krupky musí být potopené tak, aby voda nad ně přesahovala asi 1 cm. Uvaříme je do poloměkka (asi 15 minut). Přebytečný vývar z hub necháme na cedníku odkapat. Rovněž přebytečnou vodu z krup slijeme.

Houby po odkapání nakrájíme nadrobno. Kouskem slaniny vytřeme porcelánové misky nebo jiné zapékací misky a předehřejeme troubu asi na 150 °C. Zbytek slaniny pokrájíme na kostičky a vyškvaříme na sádle. Přidáme drobně nakrájenou cibuli, kterou osmahneme dozlatova. Přidáme posekané houby a odkapané krupky. Dochutíme třeným česnekem, dobromyslí, kmínem, solí i pepřem. Vše dobře promícháme, dosolíme, naplníme do vymaštěných formiček a v troubě zapečeme, až se udělá zlatavá křupavá krusta (asi 25 minut).

—————