Roládky a kapsy
Báječná plněná krůtí prsa s brokolicí
Doba přípravy: 50 minut
1 porce asi 614 kcal/ 2 571 kJ
4 porce
- 500 g krůtích prsou
- 1 cibule
- 80 g anglické slaniny nebo sušené šunky
- 1 lžíce kaparů
- 80 g sušených rajčat
- sůl
- 2 lžíce olivového oleje
- 500 g brokolice
- 1 lžíce másla
- 200 ml vývaru
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 100 ml červeného vína
- 800 g vařených na čtvrtky rozkrojených brambor
Krůtí prsa dobře opláchneme, důkladně osušíme a nakrájíme na čtyři stejně velké díly. Do každého kousku prořízneme ostrým nožem kapsu. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, slaninu nakrájíme na malé kostičky. Sušená rajčata a kapary překrájíme.
Slaninu s cibulkou orestujeme, přidáme sušená rajčata a kapary, osolíme, promícháme a necháme vychladnout. Směsí naplníme kapsy, převážeme je nití nebo spíchneme párátkem a zprudka opečeme na rozpáleném oleji.
Opečené maso přendáme i s výpekem do pekáčku a dáme asi na 15 minut do trouby dopéct.
Brokolici rozdělíme na růžičky, vložíme do vroucí osolené vody a necháme přejít varem. Pak vodu slijeme a brokolici necháme dobře okapat. Vařené brambory opečeme na rozehřátém másle dozlatova a osolíme.
Hotové maso vyndáme a necháme na teple. Výpek zalijeme vývarem, přidáme protlak, víno, případně i zbylou náplň a provaříme asi 10 minut.
Brokolici prohřejeme, rozdělíme na talíře, přidáme opečené brambory a překrojené maso. Vše přelijeme připravenou šťávou a podáváme.
—————
Krůtí balíčky plněné cuketou a sýrem
4 porce
- 600 g očištěných krůtích prsou rozdělených na 4 plátky
- 250 g cukety nakrájené na úzké špalíčky
- 120 g sýra nakrájeného na úzké špalíčky
- 4 plátky parmské šunky
- 40 g másla
- 1 lžíce hladké mouky
- sůl
- pepř
Maso rozklepeme a po obou stranách osolíme a opepříme. Cuketu vsypeme do osolené vroucí vody a asi 2 minuty povaříme. Poté ji scedíme.
Na plátky šunky poklademe řízky. Navrch rozdělíme cuketua sýr. Svineme, upevníme párátky, naskládáme do pekáčku, trochu podlijeme vodou, přidáme kousek másla a v troubě při 200 °C pečeme 25 minut.
Upečené závitky vyjmeme, výpek zjemníme máslem, zaprášíme mouku a za stálého míchání 5 minut povaříme.
—————
Krůtí závitky
4 porce
- 750 - 800 g krůtích prsních řízků
- 100 g goudy nebo eidamu
- 4 menší sterilované okurky
- 1/2 pórku
- 2 cibule
- sůl a pepř
- 4 plátky šunky
- 3 lžíce oleje
- 2 lžíce másla
- 125 ml bílého vína
- 200 ml šlehačkové smetany
- 100 ml zakysané smetany
Sýr nastrouháme na hrubší nudličky. Cibuli oloupeme a nasekáme na kostičky. Okurky podélně nakrájíme na plátky. Pórek očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. Krůtí plátky opláchneme, osušíme a mezi dvěma fóliemi lehce naklepeme.
Maso po obou stranách osolíme a opepříme. Na každý plátek masa položíme po plátku šunky a obložíme okurkami a pórkem. Posypeme nastrouhaným sýrem, plátky pevně zavineme a převážeme čistou bílou nití. V pánvi rozehřejeme olej a závitky na něm ze všech stran zprudka opečeme. Přidáme máslo a cibuli a osmahneme. Přilijeme bílé víno, několik lžic horké vody nebo vývaru a chvíli podusíme. Přimícháme šlehačkovou i zakysanou smetanu a asi 20 minut pozvolna podusíme.
Podáváme s vařenými nebo opékanými bramborami, s rýží nebo s těstovinami.
—————
Krůtí závitky s pestem a sušenými rajčaty
4 porce
- 800 g očištěných krůtích prsou
- 8 sušených rajčat v oleji
- 3 - 4 lžíce bazalkového pesta
- mletý černý pepř
- olivový olej na smažení
- sůl
Prsa rozdělíme na 8 plátků, rozklepeme je, osolíme a opepříme. Každý plátek potřeme z vrchní strany pestem a zabalíme do něj sušené rajče. Balíčky upevníme párátky nebo provázkem.
Závitky na oleji opečeme. Poté je i s výpekem přendáme do pekáčku, podlijeme trochou vývaru a v troubě při 190 °C pečeme. Přeléváme je šťávou, dle potřeby přiléváme tekutinu.
Měkké závitky vyjmeme, šťávu zaprášíme moukou, dle potřeby rozředíme a 5 minut povaříme.
—————
Plněné krůtí řízky
4 porce
- 4 řízky z krůtích prsou
- sůl
- 10 dkg anglické slaniny
- 4 dkg másla
Nádivka:
- 20 dkg mletého masa (vepřové nebo krůtí)
- 5 dkg šunky
- 3 dkg slaniny
- 8 dkg žampionů
- citronová šťáva
- 2 dkg másla
- 2 lžíce smetany
- sůl
- petrželka
Krůtí řízky rozklepeme hodně do šířky a osolíme. Poklademe je nádivkou, přeložíme v půli, zabalíme do tenkých plátků slaniny, které připevníme párátky, vložíme do pekáče vymaštěného máslem a v mírně vyhřáté troubě upečeme doměkka. Při pečení poléváme řízky vypečenou šťávou a podléváme horkou vodou.
Příprava nádivky: Šunku a slaninu drobně nakrájíme, přidáme k mletému masu současně s nakrájenými, na másle podušenými žampiony, které jsme pokapali citronovou šťávou, se smetanou, usekanou petrželkou a dobře promícháme.
—————
Závitky s pórkem a paprikou
Doba přípravy: 45 minut
1 porce 1 392 kJ/ 332 kcal
4 porce
- 200 ml vývaru
- 1 lžíce medu
- 5 lžic sojové omáčky
- 2 lžičky škrobu
- 2 stroužky česneku
- sůl
- mletý pepř
- 4 krůtí řízky (asi 600 g)
- 1 pórek
- 1 červená paprika
- 3 lžíce oleje
- 3 lžíce vlašských ořechů
Do misky nalijeme masový vývar, přidáme k němu med, sojovou omáčku a škrob. Česnek oloupeme a nasekáme nožem. Poté ho přidáme k vývaru. Vše podle potřeby ještě dochutíme solí a pepřem.
Krůtí řízky opláchneme, osušíme a naklepeme. Vložíme je do marinády a necháme asi hodinu v chladu odležet. Pórek a papriku očistíme a nakrájíme na tenké nudličky. Ořechy nasekáme nadrobno.
Marinované plátky masa vyndáme z misky a položíme na pracovní desku nebo talíř. Posypeme je nasekanými ořechy a poklademe nudličkami pórku a papriky. Stočíme do závitků a zajistíme párátkem.
Na pánvi rozpálíme olej a závitky ze všech stran opečeme. Pak je podlijeme zbylou marinádou, přiklopíme, vložíme do trouby a pečeme ještě asi 10 - 15 minut. Jako přílohu podáváme vařenou rýži.
—————