Roládky, kapsy a závitky
Kuře s vaječnou nádivkou
4 porce
- 600 g kuřecích prsou
- 4 vejce
- 3 lžíce másla
- 1 červená paprika
- pažitka
- drcený pepř
- sůl
- 1 mrkev
- 1 mladá cuketa
- 50 g anglické slaniny
- olej
Kuřecí prsa důkladně opláchneme a osušíme. Položíme je na prkénko a ostrým nožem do každého kousku nařízneme kapsu. Pokud máme menší kousky masa, rozřízneme je opatrně na plát a maso podle chuti osolíme. Červenou papriku omyjeme, očistíme, zbavíme semen a nakrájíme na kostičky.
Na pánvi rozehřejeme lžíci másla a vlijeme na něj, za stálého míchání, vejce rozšlehaná se solí. Přidáme do nich nakrájenou papriku a nadrobno usekanou pažitku. Opepříme, případně ještě dosolíme. Směs necháme mírně zchladnout.
Kapsu naplníme připravenou směsí. Pokud jsme maso rozkrojili na plát, naplníme ho a přeložíme. Naplněnou kapsu můžeme sešít nebo stáhnout jehlou. Rozehřejeme olej a maso opečeme.
Očištěnou mrkve a cukety nakrájíme na slabé plátky. Slaninu nakrájíme na kostičky a na pánvi rozpustíme. Vložíme do ní zeleninu a osmahneme. Nakonec zjemníme máslem a servírujeme jako přílohu.
—————
Kuřecí balíčky s houbami
4 porce
- 4 kuřecí stehna
- 200 g hlívy ústřičné
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 2 snítky petrželky
- 2 lžíce oleje
- asi 2 lžičky worcesteru
- olej na smažení
- asi 150 ml drůbežího vývaru
- mletý černý pepř
- sůl
Kuřecí stehna omyjeme a osušíme. Odstraníme z nich kůži a vykostíme je. Vzniklé plátky rozklepeme a po obou stranách osolíme a opepříme.
Cibuli a česnek oloupeme. Mrkev a hlívu očistíme. Petrželku opláchneme a necháme okapat. Cibuli s česnekem a hlívou pokrájíme nadrobno a vložíme do misky. Přidáme nahrubou nastrouhanou mrkev a nasekanou petrželku. Vše osolíme, opepříme, zakapeme olejem, dochutíme worcesterem a promícháme.
Na každý plátek kuřecího masa naneseme část připravené nádivky. Plátky svineme a závitky upevníme pomocí provázku.
V pekáčku zahřejeme olej a balíčky na něm ze všech stran opečeme. Poté je podlijeme vývarem a vložíme do trouby. Při 180 °C pečeme asi 35 minut.
—————
Kuřecí hřebínky
4 porce
- 4 kuřecí řízky
- 4 plátky šunky
- 4 plátky sýra
- 4 plátky anglické slaniny
- sůl
- vegeta
- pepř
- 4 velké syrové brambory
- olej
- hladká mouka
Kuřecí řízky nakrojíme na větší pláty, osolíme, posypeme vegetou a pepřem, poklademe střídavě šunkou, sýrem, anglickou slaninou, přehneme na polovinu, okraje sklepneme paličkou, obalíme v hladké mouce a dáme na rozpálený olej. Osmahneme po obou stranách, malinko podlejeme a dusíme doměkka.
Příloha: oloupané syrové brambory nastrouháme nahrubo, dáme na rozpálený olej, osolíme a za stálého míchání smažíme dorůžova. Na talíři ozdobíme zeleninou a přelijeme šťávou.
—————
Kuřecí maso plněné banány a šunkou - výborné, DIETNÍ
4 porce
1 porce asi 1 050 kJ
- 4 plátky kuřecích prsních řízků
- 100 g šunky
- 2 banány
- 30 g rozinek
- hladká mouka
- olivový olej
- sůl
- bylinky
Maso naklepeme, osolíme, potřeme olivovým olejem a bylinkami. Na každý plátek dáme šunku a do středu špalíček banánu. Plátek srolujeme a vše sepneme jehlou. Závitek orestujeme a když se maso na povrchu zatáhne, vložíme do trouby. Pečeme asi 25 minut při 150 °C. Během pečení podléváme. Po upečení šťávu slijeme na pánev, přidáme rozinky, zaprášíme moukou a chvíli povaříme. Maso nakrájíme šikmým řezem na slinější plátky, přelijeme šťávou. Pokrm je lehce stravitelný, dá se konzumovat i bez přílohy.
—————
Kuřecí prsa plněná sušenými rajčaty, bazalkou a sýrem
4 porce
- 4 kuřecí prsa
- 4 hranolky mozzarelly nebo jiného sýra
- 2 lžíce sušených rajčat v oleji
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička strouhané pomerančové kůry
- 2 lžíce natrhané bazalky
- sůl
- mletý černý pepř
- olivový olej
Troubu předehřejeme na 220 °C. Kuřecí prsa nařízneme, a utvoříme tak kapsu. Natrhanou bazalku, okapaná rajčata, nasekaný česnek a pomerančovou kůru osolíme, opepříme a promícháme. Do každé porce vložíme hranolek sýra a díl směsi, okraje masa sklepneme, případně uzavřeme párátky nebo jehlami. Naplněná prsa pokapaná olejem, osolená a opepřená pečeme na pečícím pomaštěném papíru asi 35 minut dozlatova a necháme je ještě 5 minut ve vypnuté troubě dojít. Vhodnou přílohou jsou těstoviny a salát.
—————
Kuřecí prsíčka plněná salámem a sýrem
4 porce
- 120 g různých druhů salámu
- 1 rohlík
- 1 vejce
- 50 g strouhaného sýra
- 2 lžíce nasekané petrželky
- sůl
- 4 kuřecí prsíčka
- 2 lžíce oleje
- 40 g rozpuštěného másla
- 250 g růžičkové kapusty
- 2 mrkve
Salámy a rohlík nakrájené na malé kostičky promícháme s vejcem, sýrem, petrželkou a solí. Při pokojové teplotě necháme asi 15 minut odležet.
Do masa uděláme ze strany hluboký zářez, naplníme ho směsí a uzavřeme párátkem. Prsíčka zprudka opečeme na oleji. Pak je osolíme a dáme na pekáček. Přelijeme je máslem a v troubě při 160 °C pečeme asi 15 - 18 minut.
Kapustu a mrkev očistíme, pokrájíme a v osolené vodě uvaříme. Obložíme jimi maso.
—————
Kuřecí prsíčka plněná sýrovou nádivkou
Doba přípravy: 50 minut
1 porce asi 737 kcal/ 3 089 kJ
4 porce
- 4 kuřecí prsa po 150 g
- sůl
- pepř
- 200 g lučiny
- 1/2 svazku bazalky
- 1 lžíce drceného zeleného pepře
- asi 50 ml smetany
- 40 ml oleje
- 400 g mrkve
- 1 lžička mouky
- 300 g mražených fazolek
- 3 lžíce másla
- 200 ml zeleninového vývaru
- špetka muškátu
- 2 lžíce kerblíku
Do kuřecích prsou z jedné strany vyřízneme hlubokou kapsu. Pak maso lehce na povrchu i uvnitř osolíme a opepříme. Lístky bazalky otrháme a usekáme je nadrobno. Lučinu vyšleháme, ochutíme bazalkou a drceným zeleným pepřem a zředíme mlékem nebo smetanou. Sýrový krém dáme do cukrářského sáčku a připravená prsíčka jím naplníme.
Naplněné maso po obou stranách asi 5 minut opékáme. Po opečení necháme v teple "dojít". Výpek zaprášíme moukou, zpěníme ji, zalijeme zbylou smetanou a povaříme. Podle chuti osolíme.
Mezitím nakrájíme mrkev na špalíčky. Fazolky necháme rozmrazit. Máslo promícháme s vývarem, přidáme mrkev (později i fazolky) a přivedeme k varu. Když je zelenina křehká, ochutíme ji solí, mletým pepřem a trochou strouhaného muškátového oříšku
Zeleninu s plněnými prsíčky upravíme na talíře, přelijeme omáčkou a posypeme kerblíkem.
—————
Kuřecí řízky s mandlovou nádivkou - DIETNÍ
4 porce
Doba přípravy: 30 minut, z toho opékání 10 minut
1 porce = 304 kcal/ 1267 kJ
- 4 kuřecí řízky (po 150 g)
- sůl
- kari
- 4 plátky šunky (60 g)
- 15 g hladké mouky
- 30 g oleje
- worcesterská omáčka
Nádivka:
- 1 rohlík
- 1 vejce
- 2 lžíce mléka
- 40 g mandlí
Kuřecí řízky rozklepneme do šířky, osolíme, okořeníme kari, poklademe plátky šunky, potom nádivkou a přeložíme je v půli. Okraje masa sklepneme paličkou, upevníme jehlami na závitky a obalíme v mouce. Vložíme je na pánev s rozehřátým olejem a zvolna opečeme po obou stranách. Pečené řízky vyjmeme, na pánev nalijeme několik lžic vody a lžičku worcesterské omáčky a za stálého míchání odvaříme připečenou šťávu. Řízky přeložíme na talíře, podlijeme připravenou šťávou a podáváme.
Příprava nádivky: Rohlík nakrájíme na kostičky, zalijeme vejcem rozšlehaným s mlékem a solí a necháme prosáknout. Mandle vsypeme do vařící vody, povaříme 40 vteřin, scedíme, oloupeme, drobně nakrájíme a promícháme s připravenými kostičkami rohlíku.
—————
Kuřecí rolky s jablky a brusinkami
- 4 větší kuřecí řízky
- sůl
- pepř
- 2 jablka
- 4 lžíce sterilovaných brusinek nebo divokých brusinek (klikvy)
- 50 g másla
- 2 dl bílého suchého vína
- 1 lžička instantní jíšky
Kuřecí řízky naklepeme, osolíme, opepříme, naplníme dílky oloupaných jablek a brusinkami a opatrně svineme. Rolky upevníme jehlami nebo nití. V rendlíku na rozehřátém másle rolky opečeme dočervena ze všech stran, zastříkneme vínem a pak pod poklicí dusíme doměkka. Podle potřeby ještě zastříkneme vodou. Měkké rolky vyjmeme, šťávu zahustíme instantní jíškou a minutu povaříme. Podáváme s bramborem nebo s rýží.
—————
Kuřecí závitky
4 porce
- 4 kuřecí řízky
- sůl
- 4 plátky šunky
- 2 vejce
- 2 lžíce mléka
- kousek vařené mrkve
- 2 lžíce hrášku
- 1 lžíce hladké mouky
- 20 g másla
Kuřecí řízky rozklepeme hodně do šířky, osolíme a poklademe šunkou. Vejce rozšleháme v mléce, osolíme a na malém plameni je necháme srazit. Potřeme jimi plátky šunky, poklademe hranolky mrkve a hráškem, řízky pevně stočíme v závitky a upevníme jehlami.
Opečeme je nasucho na pánvi, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Maso vyjmeme, šťávu zahustíme moukou rozmíchanou s vodou, povaříme a přidáme máslo. Vložíme závitky a prohřejeme je.
—————