Plátky
Citronové kuřecí řízky s rýží
4 porce
- 4 velké kuřecí řízky z prsíček
- 3 lžíce oleje
- 1 lžíce másla
- 250 g dlouhozrnné rýže
- 600 ml masového nebo zeleninového vývaru z kostky
- 200 g mraženého hrášku
- 3 lžíce strouhaného eidamu nebo parmazánu
- 2 - 3 stroužky česneku
- zelená petrželka
- sůl a pepř
- trocha sušené citronové kůry
Rýži podusíme na rozehřátém másle, zalijeme vývarem a asi 20 - 25 minut pozvolna vaříme mírným varem. Po 15 minutách varu vmícháme k rýži mražený hrášek. Zelenou petrželku omyjeme, nadrobno posekáme a smícháme ji se sušenou mletou citronovou kůrou a prolisovaným česnekem.
Kuřecí prsa omyjeme a osušíme, nakrájíme je na velké řízky a po obou stranách je dozlatova opečeme na teflonové pánvi s rozehřátým olejem. Opečené řízky osolíme a opepříme. Do rýže vmícháme česnek, petrželku a citronovou kůru, rozdělíme ji na talíře, na rýži položíme opečený řízek a posypeme nastrouhaným sýrem. Ihned podáváme se zeleninovým salátem.
—————
Italské steaky
- kuřecí prsa
- čerstvé žampiony
- smetana
- niva
- pepř
- sůl
- sojová omáčka
- bazalka
- 1 dl bílého vína
- šunka
Kuřecí prsa naklepeme, osolíme a opepříme, dáme na pánev a osmahneme. Přidáme víno a žampiony, šunku, bazalku a nivu. Chvilku dusíme, pak steaky vyjmeme, přidáme smetanu a vložíme steaky. Ty pak na talíři zdobíme a přeléváme omáčkou. Podáváme s rýží nebo s bramborami.
—————
Kuře na citronu
4 porce
- 500 g kuřecího masa (prsa)
- 50 g hladké mouky
- 2 dl citrónové šťávy
- 2 lžíce olivového oleje
- 50 g másla
- sůl
Maso z kuřecích prsou nakrájíme na tenké plátky, osolíme je a obalíme v mouce. Na pánvi zahřejeme olej s máslem a prudce osmahneme kuřecí plátky z obou stran. Pak přilijeme citrónovou šťávu a asi 3 - 4 lžíce teplé vody. Na mírném ohni dusíme pod pokličkou doměkka. Podáváme s bílým chlebem.
—————
Kuře po španělsku
4 porce
- 4 řízky z kuřecích prsou (600 g)
- 800 g pomerančů
- 1 velký oloupaný banán nakrájený na kolečka
- 1 vejce
- 3 lžíce oleje
- 2 lžíce nasekaných lístků máty
- 2 lžíce kokosových lupínků
- sůl
- mletý černý pepř
- máta na ozdobu
Maso osolíme, opepříme a na 2 lžících oleje opečeme doměkka. Poté ho udržujeme v teple. 1 pomeranč oloupeme i s vnitřní blankou a dužinu nakrájíme. Ze zbylých pomerančů vymačkáme šťávu, kterou svaříme, lehce osolíme a přidáme mátu a dužinu.
Banán obalíme ve vejci, lehce rozdrcených kokosových lupíncích a na oleji opečeme.
Řízky vějířovitě nakrojíme a do zářezů vložíme banán. Podlijeme pomerančovou omáčkou a ozdobíme mátou.
—————
Kuře s mandlovou omáčkou
4 porce
- 4 velké kuřecí prsní řízky
- 3 lžíce oleje
- sůl a pepř
- 100 g oloupaných mandlí
- 300 ml bílého smetanového jogurtu nebo zakysané smetany
- 150 ml silného masového nebo zeleninového vývaru z kostky
Nejdříve oloupeme mandle. Mandle se slupkou nasypeme do kastrůlku s vařící vodou, okamžitě odstavíme z plotny, chvíli necháme ve vařící vodě, scedíme, na cedníku necháme dobře okapat, oloupeme a posekáme. Kuřecí řízky omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme. V pánvi rozehřejeme olej a maso na něm po obou stranách zprudka opečeme. Podlijeme několika lžícemi vody a maso chvíli dusíme doměkka. Jogurt nebo zakysanou smetanu rozšleháme s vývarem, osolíme, opepříme, necháme přejít varem a do omáčky vmícháme posekané mandle. Přírodní kuřecí řízky přelijeme mandlovou omáčkou a podáváme s těstovinami nebo rýží.
—————
Kuře v paprikové omáčce
4 porce
- 500 g kuřecích prsou
- 2 cibule
- 3 lžíce másla
- 4 různobarevné papriky
- 4 stroužky česneku
- trocha sladké mleté papriky
- sůl a pepř
- 3 lžíce světlé instantní jíšky
- 400 ml šlehačkové smetany
Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a ponecháme vcelku. Cibuli oloupeme a nasekáme na kostičky. Papriky očistíme, odstraníme semeníky, opláchneme a nakrájíme na kostičky. Ve velké hlubší teflonové pánvi rozehřejeme máslo a kuřecí prsíčka v něm ze všech stran dozlatova opečeme. Opečené maso osolíme a opepříme. Do pánve přidáme nasekanou cibuli a osmahneme.
Přidáme papriky, krátce opečeme, podlijeme několika lžícemi vřelé vody nebo vývaru a asi 20 minut podusíme. Během dušení kuřecí prsíčka obracíme. Pak k masu s paprikami vmícháme mletou papriku, podle chuti sladkou nebo i trošku pálivé, prolisovaný česnek, instantní jíšku a smetanu. Vše ještě pozvolna chvíli za občasného promíchání povaříme mírným varem. Kuřecí prsíčka nakrájíme na plátky, na talířích přelijeme paprikovou omáčkou a podáváme s knedlíkem, rýží, těstovinami nebo i bramborami.
—————
Kuře Veracruz
4 porce
- 4 kuřecí prsní řízky
- 1 lžíce oleje
- sůl
- mletý pepř
- 1 cibule nakrájená na tenké proužky
- 2 hrnky rozpůlených cherry rajčátek
- půl hrnku rozpůlených zelených oliv
- 1 lžíce limetkové šťávy
- čtvrt hrnku lístků koriandru nebo listové petrželky
Na pánvi rozehřejeme olej a opékáme na něm naklepané, osolené a opepřené kuřecí řízky dozlatova. Obracíme je ze všech stran asi 30 minut. Přendáme je do misky a zabalíme do alobalu. Na pánev přidáme nakrájené proužky cibule a opékáme je doměkka 5 - 7 minut, přidáme rajčátka a olivy a vše dvě minuty povaříme. Vmícháme limetkovou šťávu, zelené lístky, podle potřeby osolíme, opepříme a touto směsí přeléváme porce kuřete.
—————
Kuřecí maso v majolce
1 porce asi 1 620 kJ
4 porce
- 4 kuřecí řízky
- 2 vejce
- 1 lžíce solamylu
- 1 lžíce hořčice
- 1 majolka
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 lžička vegety
- 2 lžičky sojové omáčky
Kuřecí maso mírně naklepeme a naložíme do rozmíchané směsi. Dáme na 24 hodin odležet do chladničky. Smažíme na oleji.
—————
Kuřecí minutka - rychlé
Doba přípravy: asi 20 minut
1 porce přibližně 1 465 kJ/350 kcal
4 porce
- 600 g kuřecího masa
- 200 g sterilovaného chřestu
- 400 g sterilovaných fazolek
- 1 vejce
- 1 cibule
- 2 lžičky solamylu
- 2 stroužky česneku
- 1 dl bílého vína
- 1 lžička bazalky
- 1/2 lžičky cayenského pepře
- 2 lžičky másla
- 2 lžíce oleje
- sůl
- 1 pomeranč a petrželka na ozdobu
Kuřecí maso opláchneme studenou vodou, osušíme a nakrájíme na plátky. V misce rozšleháme vejce s lžící vody, osolíme, přídáme dvě lžičky solamylu, oloupané a prolisované stroužky česneku, lžičku bazalky a vše promícháme. Do připravené směsi na 10 minut naložíme kuřecí plátky (důkladně je potřeme po obou stranách) a zakryté odložíme do chladna.
Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka a vložíme do rozpáleného oleje, přidáme naložené kuřecí maso, které osmahneme, podlijeme bílým vínem, posypeme cayenským pepřem a necháme 3 minuty zprudka péci. Chřest a fazolky dáme do cedníku okapat. Kuřecí maso vyndáme z pánve, vložíme do ní máslo, přidáme dobře odkapaný chřest, fazolky, pokrm mírně osolíme a lehce po všech stranách opečeme. Pak maso vrátíme na pánev a spolu se zeleninou necháme 2 minuty na ohni prohřát. Tuto pikantní kuřecí minutku s chřestem a fazolkami podáváme nejlépe s hranolky nebo rýží. Ozdobíme ji plátky pomeranče a opranou odkapanou petrželkou.
—————
Kuřecí prsa na žampionech a rajčatech
4 porce
- 4 kuřecí řízky
- sůl
- mletý pepř
- 1 lžíce olivového oleje
- 500 g žampionů
- 2 stroužky česneku
- 1 plechovka sterilovaných rajčat
- 2 lžičky oregana
Kuřecí řízky osolíme, opepříme a na rozehřátém oleji opečeme dozlatova (5 -6 minut) a odložíme stranou. Do rendlíku přidáme rozčtvrcené žampiony, přikryté je dusíme asi 6 minut, pak přidáme prolisovaný česnek, rajčata a oregano. Přidáme zpět opečené kuřecí řízky a zakryté vaříme doměkka. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory.
—————