Plátky

Citronové kuřecí řízky s rýží

 

4 porce

  • 4 velké kuřecí řízky z prsíček
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžíce másla
  • 250 g dlouhozrnné rýže
  • 600 ml masového nebo zeleninového vývaru z kostky
  • 200 g mraženého hrášku
  • 3 lžíce strouhaného eidamu nebo parmazánu
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • zelená petrželka
  • sůl a pepř
  • trocha sušené citronové kůry

Rýži podusíme na rozehřátém másle, zalijeme vývarem a asi 20 - 25 minut pozvolna vaříme mírným varem. Po 15 minutách varu vmícháme k rýži mražený hrášek. Zelenou petrželku omyjeme, nadrobno posekáme a smícháme ji se sušenou mletou citronovou kůrou a prolisovaným česnekem.

Kuřecí prsa omyjeme a osušíme, nakrájíme je na velké řízky a po obou stranách je dozlatova opečeme na teflonové pánvi s rozehřátým olejem. Opečené řízky osolíme a opepříme. Do rýže vmícháme česnek, petrželku a citronovou kůru, rozdělíme ji na talíře, na rýži položíme opečený řízek a posypeme nastrouhaným sýrem. Ihned podáváme se zeleninovým salátem.

—————

Italské steaky

 

  • kuřecí prsa
  • čerstvé žampiony
  • smetana
  • niva
  • pepř
  • sůl
  • sojová omáčka
  • bazalka
  • 1 dl bílého vína
  • šunka

 

Kuřecí prsa naklepeme, osolíme a opepříme, dáme na pánev a osmahneme. Přidáme víno a žampiony, šunku, bazalku a nivu. Chvilku dusíme, pak steaky vyjmeme, přidáme smetanu a vložíme steaky. Ty pak na talíři zdobíme a přeléváme omáčkou. Podáváme s rýží nebo s bramborami.

—————

Kuře na citronu

 

4 porce

  • 500 g kuřecího masa (prsa)
  • 50 g hladké mouky
  • 2 dl citrónové šťávy
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 50 g másla
  • sůl

 

Maso z kuřecích prsou nakrájíme na tenké plátky, osolíme je a obalíme v mouce. Na pánvi zahřejeme olej s máslem a prudce osmahneme kuřecí plátky z obou stran. Pak přilijeme citrónovou šťávu a asi 3 - 4 lžíce teplé vody. Na mírném ohni dusíme pod pokličkou doměkka. Podáváme s bílým chlebem.

—————

Kuře po španělsku

 

4 porce

  • 4 řízky z kuřecích prsou (600 g)
  • 800 g pomerančů
  • 1 velký oloupaný banán nakrájený na kolečka
  • 1 vejce
  • 3 lžíce oleje
  • 2 lžíce nasekaných lístků máty
  • 2 lžíce kokosových lupínků
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • máta na ozdobu

Maso osolíme, opepříme a na 2 lžících oleje opečeme doměkka. Poté ho udržujeme v teple. 1 pomeranč oloupeme i s vnitřní blankou a dužinu nakrájíme. Ze zbylých pomerančů vymačkáme šťávu, kterou svaříme, lehce osolíme a přidáme mátu a dužinu.

Banán obalíme ve vejci, lehce rozdrcených kokosových lupíncích a na oleji opečeme.

Řízky vějířovitě nakrojíme a do zářezů vložíme banán. Podlijeme pomerančovou omáčkou a ozdobíme mátou.

—————

Kuře s mandlovou omáčkou

 

4 porce

  • 4 velké kuřecí prsní řízky
  • 3 lžíce oleje
  • sůl a pepř
  • 100 g oloupaných mandlí
  • 300 ml bílého smetanového jogurtu nebo zakysané smetany
  • 150 ml silného masového nebo zeleninového vývaru z kostky

Nejdříve oloupeme mandle. Mandle se slupkou nasypeme do kastrůlku s vařící vodou, okamžitě odstavíme z plotny, chvíli necháme ve vařící vodě, scedíme, na cedníku necháme dobře okapat, oloupeme a posekáme. Kuřecí řízky omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme. V pánvi rozehřejeme olej a maso na něm po obou stranách zprudka opečeme. Podlijeme několika lžícemi vody a maso chvíli dusíme doměkka. Jogurt nebo zakysanou smetanu rozšleháme s vývarem, osolíme, opepříme, necháme přejít varem a do omáčky vmícháme posekané mandle. Přírodní kuřecí řízky přelijeme mandlovou omáčkou a podáváme s těstovinami nebo rýží.

—————

Kuře v paprikové omáčce

 

4 porce

  • 500 g kuřecích prsou
  • 2 cibule
  • 3 lžíce másla
  • 4 různobarevné papriky
  • 4 stroužky česneku
  • trocha sladké mleté papriky
  • sůl a pepř
  • 3 lžíce světlé instantní jíšky
  • 400 ml šlehačkové smetany

Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a ponecháme vcelku. Cibuli oloupeme a nasekáme na  kostičky. Papriky očistíme, odstraníme semeníky, opláchneme a nakrájíme na kostičky. Ve velké hlubší teflonové pánvi rozehřejeme máslo a kuřecí prsíčka v něm ze všech stran dozlatova opečeme. Opečené maso osolíme a opepříme. Do pánve přidáme nasekanou cibuli a osmahneme.

Přidáme papriky, krátce opečeme, podlijeme několika lžícemi vřelé vody nebo vývaru a asi 20 minut podusíme. Během dušení kuřecí prsíčka obracíme. Pak k masu s paprikami vmícháme mletou papriku, podle chuti sladkou nebo i trošku pálivé,  prolisovaný česnek, instantní jíšku a smetanu. Vše ještě pozvolna chvíli za občasného promíchání povaříme mírným varem. Kuřecí prsíčka nakrájíme na plátky, na talířích přelijeme paprikovou omáčkou a podáváme s knedlíkem, rýží, těstovinami nebo i bramborami.

—————

Kuře Veracruz

 

4 porce

  • 4 kuřecí prsní řízky
  • 1 lžíce oleje
  • sůl
  • mletý pepř
  • 1 cibule nakrájená na tenké proužky
  • 2 hrnky rozpůlených cherry rajčátek
  • půl hrnku rozpůlených zelených oliv
  • 1 lžíce limetkové šťávy
  • čtvrt hrnku lístků koriandru nebo listové petrželky

Na pánvi rozehřejeme olej a opékáme na něm naklepané, osolené a opepřené kuřecí řízky dozlatova. Obracíme je ze všech stran asi 30 minut. Přendáme je do misky a zabalíme do alobalu. Na pánev přidáme nakrájené proužky cibule a opékáme je doměkka 5 - 7 minut, přidáme rajčátka a olivy a vše dvě minuty povaříme. Vmícháme limetkovou šťávu, zelené lístky, podle potřeby osolíme, opepříme a touto směsí přeléváme porce kuřete.

—————

Kuřecí maso v majolce

 

1 porce asi 1 620 kJ

4 porce 

  • 4 kuřecí řízky
  • 2 vejce
  • 1 lžíce solamylu
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 majolka
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžička vegety
  • 2 lžičky sojové omáčky

 

Kuřecí maso mírně naklepeme a naložíme do rozmíchané směsi. Dáme na 24 hodin odležet do chladničky. Smažíme na oleji.

—————

Kuřecí minutka - rychlé

Doba přípravy: asi 20 minut

1 porce přibližně 1 465 kJ/350 kcal

4 porce

  • 600 g kuřecího masa
  • 200 g sterilovaného chřestu
  • 400 g sterilovaných fazolek
  • 1 vejce
  • 1 cibule
  • 2 lžičky solamylu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 dl bílého vína
  • 1 lžička bazalky
  • 1/2 lžičky cayenského pepře
  • 2 lžičky másla
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • 1 pomeranč a petrželka na ozdobu

Kuřecí maso opláchneme studenou vodou, osušíme a nakrájíme na plátky. V misce rozšleháme vejce s lžící vody, osolíme, přídáme dvě lžičky solamylu, oloupané a prolisované stroužky česneku, lžičku bazalky a vše promícháme. Do připravené směsi na 10 minut naložíme kuřecí plátky (důkladně je potřeme po obou stranách) a zakryté odložíme do chladna. 

Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka a vložíme do rozpáleného oleje, přidáme naložené kuřecí maso, které osmahneme, podlijeme bílým vínem, posypeme cayenským pepřem a necháme 3 minuty zprudka péci. Chřest a fazolky dáme do cedníku okapat. Kuřecí maso vyndáme z pánve, vložíme do ní máslo, přidáme dobře odkapaný chřest, fazolky, pokrm mírně osolíme a lehce po všech stranách opečeme. Pak maso vrátíme na pánev a spolu se zeleninou necháme 2 minuty na ohni prohřát. Tuto pikantní kuřecí minutku s chřestem a fazolkami podáváme nejlépe s hranolky nebo rýží. Ozdobíme ji plátky pomeranče a opranou odkapanou petrželkou.

—————

Kuřecí prsa na žampionech a rajčatech

4 porce

  • 4 kuřecí řízky
  • sůl
  • mletý pepř
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 500 g žampionů
  • 2 stroužky česneku
  • 1 plechovka sterilovaných rajčat
  • 2 lžičky oregana

Kuřecí řízky osolíme, opepříme a na rozehřátém oleji opečeme dozlatova (5 -6 minut) a odložíme stranou. Do rendlíku přidáme rozčtvrcené žampiony, přikryté je dusíme asi 6 minut, pak přidáme prolisovaný česnek, rajčata a oregano. Přidáme zpět opečené kuřecí řízky a zakryté vaříme doměkka. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory.

—————