Špízy
Kuřecí kebaby
- 500 g kuřecích prsou
- 200 g sušených meruněk
- 1 cibule
- sojová omáčka
- 4 lžičky medu
- špejle
Kuřecí maso a cibuli nakrájíme na kostky a marinujeme je ve směsi omáčky a medu. Meruňky namočíme do vlažné vody a necháme je, aby změkly. Na špejle pak střídavě napichujeme marinované maso, cibuli a meruňky. V troubě pod grilem kebaby pečeme při 180 °C asi 5 minut po každé straně.
—————
Kuřecí maso na špízu
Doba přípravy: 85 minut
1 porce asi 410 kcal/ 1 720 kJ
- 400 g kuřecích prsíček
- 1 stroužek česneku
- olej
- citrónová šťáva
- kari
- sůl
- paprikový lusk
- 6 plátků anglické slaniny
- pepř
Marináda: česnek, olej, citrónová šťáva, kari. Maso do této marinády naložíme asi na 2 hodiny. Poté maso vyjmeme, necháme okapat. Každý kousek masa zabalíme do slaniny. Na každý špíz nabodneme maso, které střídavě proložíme paprikami. Osolíme, opepříme. Špízy opékáme 8 až 10 minut za občasného otáčení na oleji. Potíráme marinádou. Podáváme s rýží a různými omáčkami.
—————
Kuřecí špíz
Doba přípravy: zhruba 45 minut
1 porce asi 2 737 kJ/ 650 kcal
4 porce
- 600 g kuřecích prsou
- 300 g žampionů
- 300 g na plátky krájené parmské šunky
- sůl
- drcený barevný pepř
- olej
- 400 g zelených nudlí
- na ozdobení: paprika, hlávkový salát, rajčata
Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a podélně je opatrně rozkrojíme, aby nám vznikl co největší plátek masa. Maso lehce naklepeme přes mikrotenovou fólii, aby se netrhalo. Plát masa dle chuti okořeníme pepřem a solí. Plátky parmské šunky poklademe po celé šířce masa.
Maso i se šunkou pevně zatočíme jako roládu, pečlivě zabalíme do fólie a uložíme na chvíli do chladna. Mezitím nasypeme těstoviny do vroucí osolené vody a vaříme podle návodu na sáčku. Uvařené zelené nudle propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
Žampiony dobře očistíme a kloboučky oloupeme (malé nemusíme). Roládu rozkrájíme na několik stejně velkých kousků, které střídavě se žampiony napichujeme na špíz.
Na velké pánvi rozpálíme olej a špízy na něm ze všech stran opékáme. Můžeme je také potřít olejem a připravit na grilu nebo v troubě.
Kuřecí špízy podáváme se těstovinami ozdobené listy hlávkového salátu, malými žlutými rajčátky a proužky paprik několika barev.
—————
Kuřecí špízy s meruňkami
Doba přípravy: 35 minut
1 porce 1 944 kJ/ 464 kcal
4 porce
- 100 g sušených meruněk
- 600 g kuřecích prsou
- 2 menší červené cibule
- mletý černý pepř
- 2 lžíce olivového oleje
- 80 g másla
- sůl
- 30 g hladké mouky
- lístky meduňky na ozdobení
Meruňky namočíme přes noc do vody, pak je scedíme a necháme okapat. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na měsíčky.
Maso, meruňky a cibuli napichujeme střídavě na špízy, osolíme a opepříme. Ve větší pánvi pozvolna ze všech stran opečeme špízy, a to po dobu asi 15 minut.
Špízy vyjmeme, ve výpeku rozpustíme polovinu másla a orestujeme v něm mouku. Po dvou minutách přilijeme 300 ml vody a dobře rozmícháme. Nakonec ještě vmícháme zbylé máslo.
—————
Mahagonové kuře s omáčkou chimichurri
- 800 g kuřecích prsou
- 5 lžic tmavého cukru
- 3 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžíce sojové omáčky
- 2 lžičky balzamikového octa
- 1/2 hrnku limetkové šťávy
- špejle
Kuřecí maso nakrájíme na kostky, promícháme je s marinádou a necháme v chladu nejlépe do druhého dne odležet. Pak v troubě předehřejeme gril, kostky masa napícháme na předem namočené špejle nebo špízy a pečeme pod grilem 4 - 6 minut, obrátíme, potřeme zbylou marinádou a dopečeme. Podáváme s brambory, špízy přeléváme omáčkou chimichurri. Tu zístkáme promícháním všech surovin a vychlazením.
Omáčka:
- 1 hrnek nasekaného koriandru nebo petrželky
- 1/4 hrnku + 2 lžíce panenského olivového oleje
- 4 stroužky česneku prolisované nebo utřené
- sůl
- čerstvě mletý pepř
—————