Makrela
Makrely pečené s pórkem
2 porce
- 2 porce makrel
- 1 velká cibule
- 200 g bílých částí pórku
- 1 lžíce oleje
- ocet
- sůl
Makrely nakrájíme na kousky, osolíme a urovnáme do nákypové formy. Cibuli a pórek nakrájíme na tenké plátky, rozložíme na makrely, pokapeme olejem a octem a pečeme pod poklicí v dobře vyhřáté troubě. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory a kompot.
—————
Makrely v troubě
- 1 kg makrel
- 1 šálek oleje
- 1/2 kg zralých rajčat
- 1/2 šálku bílého vína
- 2 lžíce jemně nasekaného česneku
- 2 lžíce jemně nakrájené cibule
- 3 lžíce nasekané zelené petrželky
- 3 nadrobno nakrájené papriky
- 1 citron
- sůl
- pepř
Očistíme a opereme makrely, osolíme a opepříme. Naskládáme je do pekáčku a přelijeme citronovou šťávou. Necháme je odležet v lednici asi půl hodiny. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme. Na ryby v pekáčku dáme všechny přísady, zalijeme olejem a ve středně vyhřáté troubě pečeme 1/2 hodiny. Teprve potom přidáme víno a pečeme, až se tekutina vypaří a zůstane hustá výborná šťáva.
—————
Rybí směs
4 porce
- 800 g tří druhů ryb (treska, makrela, mořský vlk)
- 100 g cibule
- 200 g krájených rajčat
- bobkový list
- celý pepř
- sůl
- petrželka
- strouhanka
- 1 l rybího vývaru nebo vody
- 1 dcl bílého vína
- 1 dcl olivového oleje
- 4 stroužky česneku
Nahrubo nakrájenou cibuli orestujeme na olivovém oleji, přidáme bobkový list, celý pepř, rajčata. Ještě chvíli restujeme, zalijeme vývarem a bílým vínem. Přidáme nasekanou petrželku a na kostky nakrájené rybí maso. Dusíme pod pokličkou 10 minut. Pak omáčku zahustíme strouhankou a dochutíme solí a pepřem.
—————