Makrela

Makrely pečené s pórkem

 

2 porce

  • 2 porce makrel
  • 1 velká cibule
  • 200 g bílých částí pórku
  • 1 lžíce oleje
  • ocet
  • sůl

 

Makrely nakrájíme na kousky, osolíme a urovnáme do nákypové formy. Cibuli a pórek nakrájíme na tenké plátky, rozložíme na makrely, pokapeme olejem a octem a pečeme pod poklicí v dobře vyhřáté troubě. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory a kompot.

—————

Makrely v troubě

 

 

  • 1 kg makrel
  • 1 šálek oleje
  • 1/2 kg zralých rajčat
  • 1/2 šálku bílého vína
  • 2 lžíce jemně nasekaného česneku
  • 2 lžíce jemně nakrájené cibule
  • 3 lžíce nasekané zelené petrželky
  • 3 nadrobno nakrájené papriky
  • 1 citron
  • sůl
  • pepř

 

Očistíme a opereme makrely, osolíme a opepříme. Naskládáme je do pekáčku a přelijeme citronovou šťávou. Necháme je odležet v lednici asi půl hodiny. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme. Na ryby v pekáčku dáme všechny přísady, zalijeme olejem a ve středně vyhřáté troubě pečeme 1/2 hodiny. Teprve potom přidáme víno a pečeme, až se tekutina vypaří a zůstane hustá výborná šťáva.

—————

Rybí směs

 

4 porce

  • 800 g tří druhů ryb (treska, makrela, mořský vlk)
  • 100 g cibule
  • 200 g krájených rajčat
  • bobkový list
  • celý pepř
  • sůl
  • petrželka
  • strouhanka
  • 1 l rybího vývaru nebo vody
  • 1 dcl bílého vína
  • 1 dcl olivového oleje
  • 4 stroužky česneku

 

Nahrubo nakrájenou cibuli orestujeme na olivovém oleji, přidáme bobkový list, celý pepř, rajčata. Ještě chvíli restujeme, zalijeme vývarem a bílým vínem. Přidáme nasekanou petrželku a na kostky nakrájené rybí maso. Dusíme pod pokličkou 10 minut. Pak omáčku zahustíme strouhankou a dochutíme solí a pepřem.

—————