Kližka
Dušená hovězí kližka s řapíkatým celerem
4 porce
- 600 g hovězí kližky
- 4 lžíce oleje
- 200 g celeru
- 200 g mrkve
- hovězí vývar
- 5 dl světlého piva
- 300 g řapíkatého celeru
- 200 g malých cibulek
- sůl
- pepř
- 1 lžička sladké papriky
- 2,5 dl šlehačky
- 1 lžička třtinového cukru
- 30 g másla
Maso opláchneme pod studenou vodou, osušíme, vetřeme do něj sůl i pepř a opečeme na oleji. Pak je posypeme sladkou paprikou a krátce orestujeme. Podlijeme horkým vývarem, přidáme pokrájenou kořenovou zeleninu a dusíme pod pokličkou. Přitom podléváme maso pivem. Hotové maso vyjmeme, omáčku umixujeme se šlehačkou, provaříme, podle potřeby dochutíme solí i pepřem, případně lehce zahustíme. Na másle a třtinovém cukru orestujeme malé cibulky a očištěný řapíkatý celer. Podáváme s vařenými brambory.
—————
Hovězí kližka s fazolovými lusky a mandlemi
4 porce
- 600 g hovězí kližky
- sůl
- pepř
- 300 g fazolových lusků
- 50 g mandlí
- olej
- 1 větší cibule
- 3 lžíce sójové omáčky
- hovězí vývar
- 50 g rajčatového protlaku
- 1 lžička hladké mouky
- 1 lžíce másla
Cibuli drobně nakrájíme a dozlatova orestujeme na oleji. Omyté maso rozdělíme na kostky, přisypeme k cibuli a opečeme. Vmícháme rajčatový protlak, podlijeme vývarem a dusíme doměkka. Pak maso vyjmeme, šťávu stáhneme na tuk, zaprášíme moukou, přidáme vývar a vše důkladně provaříme. Na závěr omáčku osolíme, opepříme a dochutíme sójovou omáčkou. Mandle krátce spaříme, oloupeme a pak spolu s fazolovými lusky orestujeme na másle. Přidáme je do hotové omáčky a ještě krátce povaříme.
—————
Hovězí maso na jalovci
- 80 dkg hovězího masa (kližka, péro)
- 50 g uzené slaniny
- 2 cibule
- 2 lžíce sádla
- 1 lžíce hladké mouky
- 6 kuliček jalovce
- 2 bobkové listy
- citronová šťáva
- sůl
- vývar nebo voda
Omyté hovězí maso nakrájíme na větší kousky a prošpikujeme je hranolky slaniny. Osolíme a dáme na zpěněnou cibuli na sádle. Dusíme za občasného obracení nejdříve ve vlastní šťávě, pak podléváme vývarem nebo vodou. Když je maso měkké, vysmahneme šťávu dohněda, přidáme tlučený jalovec a bobkový list, zaprášíme moukou, osmahneme, znovu zalijeme vývarem nebo vodou a povaříme. Ochutíme citronovou šťávou a podle chuti přisolíme. Šťávu přecedíme na maso a prohřejeme. Vhodnou přílohou jsou knedlíky nebo noky.
—————
Kližka s čočkou a rajčaty
4 porce
- 600 g hovězího kolena
- sůl
- 100 g čočky
- 20 g česneku
- 100 g cibule
- 200 g kořenové zeleniny
- půl lžičky pálivé papriky
- půl lžičky rozmarýnu
- 12 dl masového vývaru
- 200 g drcených rajčat
- 2,5 dl červeného vína
- 1 lžíce cukru
- sekaná petrželka
- olej
Propláchnutou čočku zvolna vaříme v osolené vodě asi 20 minut. Hovězí koleno necháme nasekat na plátky. Omytému masu nařízneme okraje, vetřeme do něj sůl, opečeme na oleji a vyjmeme. Česnek, cibuli i kořenovou zeleninu drobně nakrájíme. Ve výpeku z masa orestujeme půlku česneku a všechnu připravenou zeleninu. Okořeníme paprikou a rozemnutým rozmarýnem, podlijeme vývarem, vložíme maso a zvolna dusíme. Podléváme červeným vínem. Asi 20 minut před dokončením přidáme drcená rajčata a pokrm dodusíme. Maso vyjmeme, čočku se zeleninou osolíme a osladíme. Promícháme s posekanou petrželkou, druhou částí česneku a vrátíme zpět maso. Podáváme s bílým chlebem.
—————
Kořeněná kapucínská omáčka se žampiony
- 600 - 750 g hovězího masa (předního či zadního, může být i kližka)
- tuk (i sádlo) na osmažení cibule a masa a na podušení žampionů
- 2 - 3 větší cibule
- 2 - 3 lžičky sladké mleté papriky
- 1,5 lžíce rajčatového protlaku nebo 1/2 lžíce kečupu
- 1,5 špetky mletého pepře
- 1 špetka mletého kmínu
- 1 - 2 lžičky soli
- 2 až 4 stroužky česneku
- 2 - 3 lžíce hladké mouky
- 350 g žampionů nebo čerstvých lesních hub
- zhruba 6 - 7 dcl vody či vývaru (i z masoxu)
- 3/4 kostky masoxu (pokud není vývar z masoxu)
Maso nakrájíme na větší kostky. Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme na tuku dozlatova, krátce na ní zpěníme papriku, vložíme maso a za stálého míchání ho opečeme. Zasypeme moukou a také tu krátce opražíme. Přilijeme trochu vývaru, přidáme sůl, pepř, kmín, rajčatový protlak, třený česnek, masox a promíchávání a postupného podlévání dodáme potřebné množství tekutiny. V papiňáku dusíme zhruba 40 minut.
Do hotové omáčky přidáme podušené žampiony na trošce tuku, které mírně posolíme, a přidáme mletý kmín, dusíme 8 - 10 minut. Omáčku podle potřeby dochutíme a ještě krátce prohřejeme. Měla by být hustší a mírně kořeněná.
Vhodnou přílohou jsou houskové knedlíky, dušená rýže, těstoviny, krupicové noky. Saláty podle chuti.
—————
Pikantní kližka se žampiony a pepřovou omáčkou
4 porce
- 600 g hovězí kližky
- sůl
- divoké koření
- 1 lžička francouzské hořčice
- worcester
- špetka cukru
- 1 lžička nakládaného zeleného pepře
- 1 lžička kaparů
- 50 g kyselých okurek
- 100 g čerstvých žampionů
- sekaná petrželka
- 2,5 dl kysané smetany
- 1 malá cibule
- 1 lžíce másla
Hovězí kližku uvaříme v osolené vodě s trochou divokého koření. Oloupané žampiony drobně pokrájíme, orestujeme na másle a dáme vychladnout. Jemně sekanou cibuli, petrželku, kapary, zelený pepř a kostičky kyselé okurky smícháme se zakysanou smetanou, přidáme žampiony, sůl, cukr a zastříkneme worcesterem. Hotovou omáčkou přelijeme teplé maso nakrájené na plátky. Podáváme s opečenými brambory.
—————