Zadní hovězí
Hovězí dušené s tatarkou
- 1 kg zadního hovězího masa
- 1 tatarská omáčka Hellmann´s
- sůl
- pepř
- mletá sladká paprika
- hladká mouka
- olej
- cibule
Maso nakrájíte na plátky, posolíte, popepříte, posypete mletou paprikou, obalíte v hladké mouce. Do hrnce dáte olej, na něj maso a z obou stran zprudka opečete. Vyndáte do mísy a na oleji orestujete cibuli. Přidáte maso, podlijete troškou vody, přidáte 3 lžíce tatarské omáčky a dáte dusit do trouby, dokud není maso pěkně měkké a omáčka nezhoustne. Příloha rýže, hranolky, knedlík.
—————
Hovězí maso na směsi hub
- 600 g zadního hovězího masa
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule
- 400 g směsi hub (čerstvé nebo mražené)
- sůl
- pepř
- drcený kmín
- 1 lžička hladké mouky
Očištěné maso nakrájíme na kostky. Společně s nakrájenou cibulí je na rozehřátém oleji opečeme, osolíme, okořeníme a podlijeme vodou. Když maso změkne, přidáme směs hub nakrájených na větší kousky a společně vše dodusíme. Nakonec pokrm zaprášíme moukou, podle potřeby ještě zředíme vodou a dobře provaříme. Vhodnou přílohou je rýže.
—————
Hovězí maso s fazolkovou omáčkou
4 porce
- 600 g zadního hovězího masa
- 500 ml mléka
- 200 g propláchnutých mražených fazolkových lusků
- 80 g vychlazené slaniny nakrájené na dlouhé špalíčky
- 2 lžíce oleje
- sůl
- 4 kuličky černého pepře
- 4 kuličky nového koření
- 1 cibule
- 50 g másla
- 40 g hladké mouky
- krupicový cukr a ocet podle chuti
Slaninou prošpikujeme maso a v tlakovém hrnci na oleji ho ze všech stran opečeme. Zalijeme vodou, přidáme sůl, pepř a nové koření. Vaříme doměkka. Měkké maso vyjmeme a vývar přecedíme do jiného hrnce.
Na másle zesklovatíme kostičky cibule. Přisypeme mouku a orestujeme ji. Přilijeme část chladného vývaru a mléko. Za stálého míchání 15 minut povaříme.
Fazolky přisypeme do omáčky a krátce povaříme. Ochutíme solí, cukrem a octem.
—————
Hovězí maso v jemné omáčce
4 porce
- 400 g zadního hovězího masa
- sůl
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- kousek mrkve a brokolice nebo 2 lžíce hrášku
- 1 dl 12 % smetany
- 1 lžíce hladké mouky
- citronová šťáva
- špetka cukru
Hovězí maso odblaníme, jemně naklepeme, opečeme nasucho po všech stranách, podlijeme vodou, osolíme a dusíme. K poloměkkému masu přidáme rajčatový protlak, drobně nakrájenou zeleninu a dusíme dále.
Měkké maso vyjmeme, do šťávy vmícháme smetanu rozkvedlanou s moukou a povaříme. Omáčku ochutíme citronovou šťávou a cukrem, přidáme maso nakrájené na plátky a prohřejeme je.
—————
Koprová omáčka
Doba přípravy: 160 minut
1 porce asi 5 350 kJ/ 1 277 kcal
4 porce
- 100 g slaniny
- 800 g zadního hovězího masa
- sůl
- mletý pepř
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule
- 4 lžíce másla
- 40 g hladké mouky
- 500 ml vývaru
- 200 ml smetany
- ocet
- 1 lžíce cukru
- 1 svazek kopru
Na knedlíky:
- 4 snítky petželky
- 400 g housek
- 1 vejce
- 250 ml mléka
- 300 g hladkého mouky
Slaninu nakrájíme na silnější proužky. Maso očistíme, omyjeme a osušíme. Prošpikujeme ho slaninou, převážeme provázkem, aby drželo tvar, osolíme a opepříme. Na pánvi rozehřejeme olej a maso ze všech stran zprudka opečeme. Pak ho zalijeme mírně osolenou teplou vodou a uvaříme doměkka.
Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a osmahneme na másle. Zaprášíme hladkou moukou, orestujeme a připravíme světlou cibulovou jíšku. Přilijeme vývar, důkladně rozmícháme a povaříme asi 15 minut.
Pak do základu přilijeme smetanu a omáčku ochutíme octem a cukrem, podle chuti osolíme a necháme ještě krátce povařit. Kopr opláchneme, nasekáme nadrobno a vmícháme do omáčky. Maso v omáčce podle potřeby prohřejeme.
Petrželku nasekáme nadrobno. Housky nakrájíme na kostičky, dáme do mísy, přidáme žloutek, petrželku, mléko, mouku, vyšlehaný bílek a sůl. Těsto propracujeme a rozdělíme na dva knedlíky. V osolené vodě je vaříme 20 - 25 minut. Hotové knedlíky nakrájíme na plátky a podáváme ke koprové omáčce s masem.
—————
Kořeněná kapucínská omáčka se žampiony
- 600 - 750 g hovězího masa (předního či zadního, může být i kližka)
- tuk (i sádlo) na osmažení cibule a masa a na podušení žampionů
- 2 - 3 větší cibule
- 2 - 3 lžičky sladké mleté papriky
- 1,5 lžíce rajčatového protlaku nebo 1/2 lžíce kečupu
- 1,5 špetky mletého pepře
- 1 špetka mletého kmínu
- 1 - 2 lžičky soli
- 2 až 4 stroužky česneku
- 2 - 3 lžíce hladké mouky
- 350 g žampionů nebo čerstvých lesních hub
- zhruba 6 - 7 dcl vody či vývaru (i z masoxu)
- 3/4 kostky masoxu (pokud není vývar z masoxu)
Maso nakrájíme na větší kostky. Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme na tuku dozlatova, krátce na ní zpěníme papriku, vložíme maso a za stálého míchání ho opečeme. Zasypeme moukou a také tu krátce opražíme. Přilijeme trochu vývaru, přidáme sůl, pepř, kmín, rajčatový protlak, třený česnek, masox a promíchávání a postupného podlévání dodáme potřebné množství tekutiny. V papiňáku dusíme zhruba 40 minut.
Do hotové omáčky přidáme podušené žampiony na trošce tuku, které mírně posolíme, a přidáme mletý kmín, dusíme 8 - 10 minut. Omáčku podle potřeby dochutíme a ještě krátce prohřejeme. Měla by být hustší a mírně kořeněná.
Vhodnou přílohou jsou houskové knedlíky, dušená rýže, těstoviny, krupicové noky. Saláty podle chuti.
—————
Přírodní hovězí
4 porce
- 480 g zadního hovězího masa
- 20 g slunečnicového oleje
- 40 g cibule
- 20 g hladké mouky
- sůl, mletý pepř
Na tuku zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme osolené maso a opečeme po všech stranách. Podlijeme a dusíme doměkka. Pak maso vyjmeme, šťávu zaprášíme moukou, zarestujeme, povaříme, scedíme a dochutíme solí a pepřem.
—————
Staročeská svíčková na smetaně
- 600 g hovězího zadního (kýta)
- 20 g slaniny
- 12 g soli
- 40 g sádla
- 120 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
- 4 g celého pepře
- 4 g nového koření
- 6 g bobkového listu
- 6 g tymiánu
- 40 g cibule
- 19 g citronu
- 400 ml hovězího vývaru
- 20 g octa
- 15 g cukru
- 25 g másla
- 60 g hladké mouky
- 200 ml smetany
- worcester
- plnotučná hořčice
Opláchnuté a oblanšírované díly masa protkneme na hranolky nakrájenou slaninou. Osolíme, opepříme a vetřeme do masa plnotučnou hořčici a pokapeme worcesterem. Očištěnou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky a osmahneme do růžova na sádle. Maso krátce osmahneme tak, aby bylo z každé strany opečené a podlijeme vývarem. Vedle do kastrůlku si zvlášť vyvaříme celý pepř, bobkový list, nové koření a tymián. Svár potom vlijeme na maso společně s pečlivě opláchnutým na plátky nakrájeným citronem. Přikryjeme a dusíme doměkka. Během dušení maso obracíme, přeléváme šťávou a doléváme vývarem.
Měkké maso vyjmeme a šťávu zahustíme světlou jíškou, kterou připravíme z másla a prosáté hladké mouky. Na mírném ohni provaříme nejméně 20 minut. Během varu přidáme smetanu na vaření, omáčku procedíme, dochutíme solí, octem, citronovou šťávou nebo cukrem. A znovu provaříme. Vhodnou přílohou jsou houskové knedlíky.
—————
Svíčková omáčka
4 porce
- 600 g hovězího zadního masa
- 80 g slaniny
- 300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
- 1 cibule
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- 5 kuliček celého pepře
- 40 g hladké mouky
- 250 ml 12 % smetany
- ocet a krupicový cukr podle chuti
- sůl
- 1 chemicky neošetřený citron na ozdobu
- 4 lžíce brusinkového kompotu
- 100 ml smetany ke šlehání
Část slaniny nakrájíme na špalíčky a zbytek na kostičky. Do masa po vláknech uděláme nožem hluboké otvory a protkneme je špalíčky slaniny. Zeleninu nasekáme nadrobno.
Kostičky slaniny necháme lehce vyškvařit, přisypeme zeleninu a orestujeme ji. Pak do základu vložíme maso a ze všech stran ho opečeme. Přidáme asi 500 ml vody, sůl a koření. Pod poklicí hovězí dusíme asi 1,5 - 2 hodiny doměkka. Během dušení maso otáčíme a podle potřeby podléváme.
Měkké maso vyjmeme a udržujeme v teple. Z vývaru odstraníme koření a vlijeme do něj asi 150 m vody, v níž jsme rozmíchali mouku. Omáčku prováříme asi 20 minut. Zeleninu poté rozmixujeme.
Nakonec svíčkovou zjemníme smetanou, ochutíme octem, cukrem a solí a necháme přejít varem. Rozdělíme ji s nakrájeným masem na talíře. Ozdobíme plátkem citronu, kompotem a šlehačkou. Podáváme s karlovarským nebo houskovým knedlíkem.
—————
Svíčková s brusinkami
Doba přípravy: 125 minut
1 porce asi 1 463 kcal/ 6 012 kJ
4 porce
- 800 g hovězí kýty
- sůl
- mletý černý pepř
- 2 cibule
- 500 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
- 4 lžíce oleje
- 1 lžička cukru
- 6 kuliček černého pepře
- 3 kuličky nového koření
- 2 - 3 bobkové listy
- 1 citron
- 1 lžička octa
- 1 lžíce hořčice
- 100 g hladké mouky
- 100 g másla
- 250 ml smetany
Knedlíky:
- 10 g droždí
- 90 g housky
- 425 g hrubé mouky
- 1 vejce
- 220 ml mléka
- sůl
- brusinky, citron a petržeka na dozdobení
Maso odblaníme, osolíme, opepříme a svážeme provázkem. Zeleninu nakrájíme na kostičky. Maso opečeme v kastrolu na oleji, pak je vyjmeme a ve výpeku orestujeme zeleninu.
Koření dáme do gázy, zavážeme a sáček vložíme do kastrolu se zeleninou. Přidáme cibuli a restujeme, až zezlátne. Zastříkneme octem, přidáme oloupanou půlku citronu a hořčici. Přilijeme asi 400 ml vody a vaříme.
Do základu dáme opečené maso a vložíme do trouby. Měkké maso vyjmeme, dolijeme vodu a přivedeme k varu. Jíškou z másla a mouky omáčku zahustíme a povaříme. Rozmixujeme, dochutíme citronovou šťávou, cukrem, solí a zjemníme smetanou.
Na knedlíky smícháme mouku se solí, vejcem, mlékem a kváskem. Přimícháme nakrájenou housku, uděláme knedlíky. Vaříme 25 minut. Uvařené propícháme vidličkou, aby se nesrazily. Maso s knedlíky a omáčkou zdobíme citronem, brusinkami a petrželkou.
—————