Hovězí maso

Ďábelská roštěná

 

4 porce

  • 4 roštěnky
  • 6 dkg oleje
  • 10 dkg cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 2 celé kapie
  • 2 dkg okurek
  • hořčice
  • sladká paprika
  • křen
  • worcester
  • pepř
  • sůl
  • malý rajský protlak
  • tatarská omáčka

 

Roštěnky osolíme, opepříme, potřeme olejem a dáme na hodinu do chladu odpočinout. Zatím si na pánvičce připravíme směs z osmažené na kolečka nakrájené cibulky, do které přidáme na nudličky nakrájené kapie, na plátky nakrájené okurky, papriku, rajský protlak, česnek, hořčici, sůl, pepř a vše podusíme, až okurky změknou.

Roštěnou grilujeme 5 - 6 minut po každé straně. Hotovou roštěnou mírně postříkáme worcesterem a překryjeme připravenou zeleninovou směsí. Na ni dáme tatarku a ještě přizdobíme nastrouhaným křenem. Jako příloha jsou nejlepší brambory.

—————

Grilovaná roštěnka s křenem

Doba přípravy: asi 20 minut

1 porce 1 470 kJ/350 kcal

4 porce

  • 600 g hovězí roštěnky
  • drcený černý pepř
  • 60 g oleje
  • 100 g tvrdého sýra
  • 100 g křenu
  • 300 g rajčat
  • 4 listy hlávkového salátu (případně další jiné syrové zeleniny)
  • sůl

Celý roštěnec opláchneme a osušíme. Pak z něj ostrým nožem nakrájíme roštěnky, které na okrajích nařízneme, aby se při pečení nekroutily. Posypeme je drceným pepřem a potřeme olejem. Nesolíme. Porce masa na grilování je mnohem lepší solit až po upečení, protože jsou potom šťavnatější.

Roštěnky opečeme prudce po obou stranách na grilu a nebo na pánvi. Na mírnějším teple je potom necháme dojít. Nejlepší pečené roštěnky jsou ty, které upečeme jen dorůžova. Příliš propečené bývají tuhé. Roštěnku vysokou asi 1 a 1/2 cm pečeme 8 až 10 minut.

Rajčata,  křen a salát očistíme a omyjeme. Důkladně očištěný křen jemně nastrouháme. Rovněž jemně nastrouháme veškerý sýr. Připravíme si nahřáté talíře, na které rychle upravíme zeleninovou oblohu a grilované, případně opečené maso, které teprve teď osolíme. Ihned je posypeme křenem a nastrouhaným sýrem, jenž se na horkém mase pozvolna rozpustí.

TIP: porce roštěnce můžeme po upečení posypat také jiným ostrým kořením. Grilovanou roštěnku sypanou křenem a sýrem podáváme s pečivem, brambory upečenými ve slupce nebo vařenou rýží.

—————

Hovězí maso s olivami a rajčaty

 

 

  • 500 g zadního hovězího masa nebo svíčkové
  • 15 malých rajčátek (cherry)
  • 15 vypeckovaných zelených oliv 

Marináda:

  • 5 lžic olivového oleje
  • 1 lžíce vinného octa
  • hrst nasekané listové petržele
  • 2 rozmačkané stroužky česneku
  • mletý pepř
  • sůl

 

Všechny přísady na marinádu promícháme. Maso nakrájíme na stejně velké kostky a  naložíme na několik hodin do marinády. Rajčátka omyjeme, napíchneme je střídavě s masem a olivami na grilovací jehly a pečeme na grilu 5 - 10 minut doměkka. Během grilování špízy průběžně potíráme marinádou.

—————

Hovězí medové špízy

 

Doba přípravy: 20 minut + marinování

8 porcí

  • 750 g odleželého roštěnce, očištěného a pokrájeného na asi 2 cm kostky
  • sůl a pepř na dochucení
  • olej na potírání 

Marináda:

  • 120 ml světlé sójové omáčky
  • 3 lžíce medu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 stroužky česneku, rozdrcené

 

Ve velké mělké míse promíchejte kostky masa se sójovou omáčkou, medem a citronovou šťávou. V marinádě nechte asi hodinu, občas promíchejte.

Rozehřejte gril a mřížku potřete olejem. Maso vsypte do cedníku a nad miskou nechte marinádu odkapat, ale uchovejte ji. Maso osolte a okořeňte a napíchejte na jehly nebo předem namočené špejle. Když je gril rozehřátý do stadia žhnoucích uhlíků, grilujte maso, 8 až 10 minut z každé strany za občasného otáčení. Během grilování špízy potírejte zbylou marinádou.

—————

Hovězí špíz se sušenými švestkami

 

  • 300 g hovězí roštěné
  • 200 g sušených švestek bez pecek
  • 200 g slaniny
  • 200 ml kečupu
  • 2 lžíce worcesteru
  • 2 lžíce grilovacího koření
  • 1 lžička švestkových povidel
  • 1 lžička oregana

Hovězí maso omyjeme, pokrájíme na větší kostičky a spolu se sušenými švestkami vložíme na 24 hodin do marinády. Tu si připravíme smícháním kečupu, worcesteru, grilovacího koření, švestkových povidel a oregana. Těsně před grilováním pak napichujeme střídavě kostky hovězího spolu s plátky slaniny a švestek.

—————

Hovězí terijaki

 

  • 450 g zadního hovězího masa
  • 8 jarních cibulek
  • 2 žluté papriky 

Marináda:

  • 3 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžíce vinného octa
  • 2 lžíce suchého sherry (dezertního vína)
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 1 rozmačkaný stroužek česneku
  • 1/2 lžičky skořice

 

Všechny přísady na marinádu promícháme. Maso nakrájíme přes vlákna na tenké proužky a naložíme asi na 2 hodiny do marinády. Papriky a jarní cibulky nakrájíme na kousky, napíchneme je střídavě s naloženým masem na grilovací jehly a grilujeme 5 - 10 minut. Zbylou marinádu za stálého míchání prohřejeme, hotové špízy jí pokapeme a ihned podáváme.

—————

Maso na klacku

 

 4 porce

  • 500 g libového hovězího masa (možno nahradit i kuřecím či vepřovým masem)
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 feferonka
  • 3 lžíce vinného octa
  • 1 lžíce oregana
  • 1 lžička worcesteru
  • 4 lžíce oleje

Česnek, cibuli a feferonku nakrájíme. Rozmixujeme s vinným octem, oreganem, worcesterem, olejem a asi 4 lžícemi vody. Maso nakrájíme na kousky, zalijeme ho marinádou a necháme chvíli uležet. Pak ho napícháme na klacíky a zvolna grilujeme nebo opékáme na pánvi.

—————

Steak na grilu

 

4 porce

  • 800 g hovězí svíčkové
  • 4 g drceného barevného pepře
  • 4 g soli
  • 200 g čerstvých žampionů
  • 4 g provensálského koření
  • 80 g rostlinného oleje
  • 1/2 bochníku chleba Šumava
  • 100 g kečupu Hellmann´s Bavaria

 

Maso nakrájíme na porce a z obou stran opepříme a osolíme. Žampiony přepůlíme, okořeníme provensálským kořením a společně se steaky orestujte na pánvi s olejem. Žampiony odložíme stranou, steaky podložíme plátky chleba a dopečeme v troubě při 160 °C. Rozpečený chléb (nasáklý šťávou z masa) a steaky podáváme s orestovanými žampiony a kečupem.

—————