Krůtí maso

Grilované krůtí maso na špejli

 

Doba přípravy: 75 minut

4 porce

  • 600 g krůtích stehenních řízků
  • 100 g anglické slaniny
  • 100 g sušených rajčat naložených v oleji
  • 100 g čerstvých špenátových listů
  • 100 g tvrdého kozího sýra s bylinkami
  • 1 červenou papriku
  • 150 ml bílého jogurtu
  • 2 stroužky česneku
  • několik větviček šalvěje
  • olej na potření roštu
  • sůl

 

Krůtí řízky omyjte a naklepejte na tenké pláty o šířce asi 7 - 10 cm. Jogurt smíchejte s prolisovanými stroužky česneku, solí a krůtí maso v něm nechte uležet aspoň hodinu.

Pak jednotlivé porce masa plňte různými náplněmi (buď spařenými špenátovými listy, na proužky nakrájeným kozím sýrem a sušenými rajčaty nebo nakrájenou anglickou slaninou, proužky červené papriky a šalvějí).

Vytvořené závitky napíchněte na špejle, položte je na rošt potřený olejem a pečte na grilu asi 15 minut ze všech stran (během pečení je několikrát otočte).

Na talíř servírujte grilované závitky s různou  náplní a dozdobte je čerstvou šalvějí.

—————

Krůtí steak s broskví

 

1 880 kJ/451 kcal

1 porce 

  • 1 porce krůtího masa (plátek)
  • 1 plátek eidamu (30%)
  • půlka kompotované broskve
  • sůl

 

Krůtí řízek lehce naklepejte, osolte, opepřete, opečte z obou stran na grilu, pak na steak položte půlku broskve, zakryjte plátkem eidamu, krátce zapečte, jen tak, aby se sýr lehce roztavil. Podávejte s opečenámi brambory a zeleninovým salátem.

—————

Krůtí závitky - DIETNÍ

 

Doba přípravy: 30 minut

1 porce asi 1 192 kJ/ 284 kcal

4 porce

  • 600 g krůtích prsou
  • sůl
  • bílý pepř
  • 1 pórek
  • 1 červená paprika
  • 100 g tvrdého sýra
  • 4 snítky čerstvého tymiánu
  • minirajčátka na ozdobení
  • párátka

 

Krůtí prsa pečlivě odblaníme, omyjema a nakrájíme na plátky, které opatrně naklepeme. Z obou stran je potom důkladně osolíme a opepříme.

Pórek a papriku očistíme, omyjeme a nakrájíme na nudličky. Tvrdý sýr nakrájíme na stejně velké nudličky. Snítky čerstvého tymiánu opláchneme a vytřepeme dosucha. Na plátky masa položíme vždy sýr, pórek, papriku a snítku  tymiánu. Maso potom opatrně stočíme do závitků a sepneme je párátkem.

Závitky položíme na rozpálený gril a za občasného obracení grilujeme asi 7 minut. Nakonec přidáme na gril rajčátka, která ale ogrilujeme jenom krátce, aby zůstala hezky pevná. Maso s rajčátky rozdělíme na talíře a podáváme s chlebem nebo s opečenými bramborami.

—————

Plněná krůtí prsa se slaninou

 

 4 porce

  • 800 g krůtích prsou
  • 200 g balkánského sýra
  • 8 tenkých plátků slaniny
  • 100 g másla
  • 1 hrst lístečků rozmarýnu
  • olivový olej na potření
  • 8 malých bagetek
  • 2 lžíce sekané petrželky
  • mletý černý pepř
  • sůl

 

Maso rozdělíme na 8 plátků a přes fólii rozklepeme. Řízečky osolíme, opepříme a posypeme lístečky rozmarýnu.

Sýr nakrájíme na 8 špalíčků. Každý položíme na maso, svineme a obalíme slaninou.

Balíčky potřeme olejem a na rozehřátém grilu ze všech stran pečeme asi 15 minut. Během pečení potíráme olejem.

Bagetky rozkrojíme a potřeme rozpuštěným máslem promíchaným s nasekanou petrželkou. Poté je na grilu opečeme dozlatova.

—————