Kuřecí mleté
Americké karbanátky
Doba přípravy: 30 minut
4 porce
- 4 plátky marinovaného kuřecího masa
- 4 hrsti krájeného řapíkatého celeru
- 4 žloutky
- sůl
- olej
Celer a maso rozemelete a přidejte ostatní suroviny. Směs pořádně propracujte. Vytvarujte karbanátky. Z obou stran je osmažte na rozehřátém oleji. Jako příloha se skvěle hodí zeleninový salát.
—————
Kyjevský kotlet
- 1 slepice
- celer
- mrkev
- petržel
- 2 - 3 vejce
- sůl
- pepř
- nové koření
- trojobal
Slepici uvaříme doměkka společně se zeleninou, vývar použijeme na polévku. Uvařenou slepici obereme, umeleme i s kůží, přidáme sůl, pepř, vejce, zpracujeme na směs a tvoříme na prst silné placičky. Doprostřed vložíme kousek másla, pak z placky utvoříme váleček a obalíme jako řízek v trojobalu. Ve vyšším kastrolu smažíme v rozpáleném oleji. Nepoužíváme vidličku, máslo by vyteklo. Z jedné slepice vytvoříme 6 - 8 šišek. Podáváme s rýží, brambory nebo bramborovou kaší.
—————
Zapékané kedlubny
Doba přípravy: asi 80 minut
1 porce 3 565 kJ/ 850 kcal
4 porce
- 800 g kedluben
- 1 cibule
- 400 g kuřecího mletého masa (i vepřové nebo hovězí)
- 150 g másla
- 200 g hladké mouky
- 200 g tvrdého sýra
- 500 ml mléka
- petrželka
- pepř
- sůl
Kedlubny nakrájíme na kolečka, která ještě můžeme překrojit na polovinu. Vložíme je do osolené vody a povaříme do poloměkka. Na pánvi rozehřejeme lžíci másla a mleté kuřecí maso krátce orestujeme. Lehce podlijeme vodou, osolíme, opepříme a dusíme, dokud se voda nevyvaří.
Zapékací misku vymažeme máslem. Nakrájené povařené kedlubny rozložíme na dno. Na kedlubny naskládáme na kolečka nakrájenou cibuli a vše zasypeme podušeným masem. Vrstvy můžeme postupně opakovat, až do vyčerpání surovin. Záleží jenom na velikosti a hloubce zapékací misky.
Zbytek másla rozpustíme v kastrůlku, zaprášíme hladkou moukou a krátce orestujeme. Vzniklou jíšu postupně zaléváme mlékem a za stálého míchání metlou přivedeme k varu. Bešamel prováříme asi 20 minut a musíme ho neustále míchat, aby se nám nepřipálil. Ke konci varu ještě přisypeme nastrouhaný tvrdý sýr a ochutíme solí a pepřem. Bešamel by měl mít hustší konzistenci.
Hotovou omáčkou přelijeme kedlubny v zapékací misce, kterou potom vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C dozlatova.
—————