Míchané mleté
Balená svíčková
- 1 celý váleček svíčkové nebo špalíček libového masa
- 1 kg mletého masa
- sůl
- kmín
- 2 vejce
Mleté maso nejprve řádně osolíme, přidáme vajíčka, pepř a rozdělíme na díly. Jeden díl rozetřeme na igelitový sáček a hustě jej pokmínujeme. Na tuto směs položíme osolenou a pokmínovanou svíčkovou, kterou zakryjeme druhou polovinou mletého masa a opět pokmínujeme. Vytvoříme roládu, jejíž střed tvoří svíčková. Roládu pečeme v troubě. Jako příloha se nejlépe hodí brambory, doporučuji podávat i s kompotem. Roláda je velmi dobrá i za studena.
—————
Bulharská kebabčeta
4 porce
- 300 g zadního hovězího masa
- 300 g vepřové kýty
- 1 cibule
- 5 lžic oleje
- 2 lžičky směsi koření čubrica
- 1 lžička mleté sladké papriky
- mletý černý pepř
- sůl
Zadní hovězí i vepřovou kýtu omyjeme, osušíme a umeleme. Cibuli najemno nasekáme a přidáme k masu.
Směs osolíme a opepříme. Přidáme čubricu a mletou papriku. Vše důkladně promícháme.
Navlhčenýma rukama tvoříme z masové směsi válečky dlouhé asi 5 cm. Opékáme je na rozehřátém grilu nebo na pánvi v rozpáleném oleji asi 10 minut. Kebabčeta podáváme se smaženými bramborovými hranolky a zeleninovou oblohou či salátem.
—————
Exotické plněné lilky
Doba přípravy: 45 - 50 minut
1 porce asi 1 842 kJ/ 440 kcal
4 porce
- 4 středně velké lilky
- 250 g mletého masa
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 4 rajčata
- 2 lžíce oleje
- 1 - 2 lžičky oregana
- 100 g strouhaného ementálu
- černý mletý pepř
- sůl
- kolečka bílé cibule
- rajčata
- bylinky na ozdobu
Lilky dobře omyjeme a neoloupané rozpůlíme ostrým nožem. Lžičkou vydlabeme měkký vnitřek lilku tak, aby zůstal asi cm silný okraj. Vydlabanou dužinu necháme stranou a rozkrojené půlky povaříme zhruba 7 minut v osolené vodě.
Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli nakrájíme na malé kostičky a česnek utřeme se solí. Obojí pak necháme na rozpáleném tuku zesklovatět. K cibuli a česneku přidáme mleté maso a nadrobno nakrájenou dužinu. Všechno promícháme a opečeme. Pak přidáme omytá a na kostičky nakrájená rajčata, oregano, mletý pepř a podle chuti osolíme.
Troubu předehřejeme asi na 200 °C. Připravenou směsí naplníme předvařené půlky lilků, položíme je na plech a v troubě zapečeme. Před koncem pečení je posypeme nastrouhaným ementálem a znovu je vrátíme do trouby. Zapékáme ještě tak dlouho, dokud se sýr neroztaví.
Zapečené lilky podáváme teplé. Jako přílohu servírujeme vařené brambory. Zdobíme cibulí, bylinkami a rajčaty.
—————
Kořeněný koláč
- 2 housky
- 2,5 dl mléka
- 1,25 kg mletého masa
- 3 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- 1,5 dl smetany
- 2 vejce
- majoránka
- kmín
- sůl
- pepř
- oregano
- 3 pevnější rajčata
- 100 g strouhaného sýra
Housky rozdělíme na kousky, které namočíme na chvíli do mléka. Pak je vymačkáme a promícháme s mletým masem, drobně krájenou cibulí a česnekem. Masové těsto zjemníme smetanou a přidáme ještě vejce, sůl a koření. Koláčovou formu vyložíme pečícím papírem a pak na něj rovnoměrně rozložíme připravenou směs. Povrch pokryjeme plátky rajčat a posypeme strouhaným sýrem. Pečeme 20 minut v troubě při teplotě 175 °C.
—————
Mexické fazole
- 40 dkg uvařených fazolí
- 40 dkg mletého masa
- 1 větší cibule
- 1 lžíce sádla
- 4 stroužky česneku
- 3 lžíce kečupu
- 1 velký rajský protlak
- 1 červená paprika
- 1 zelená paprika
- 2 lžičky sladké mleté papriky
- špetka soli
- oregano (nebo majoránka)
- pepř
Na sádle a cibuli osmahneme mleté maso a přidáme česnek. Přidáme mletou papriku, podlijeme trochou vody a dusíme doměkka. Přidáme uvařené fazole, protlak, nakrájené papriky, koření a dochutíme solí.
—————
Musaka se špenátem
- 1/2 kg mletého masa
- 2 lžíce oleje
- 2 cibule
- sůl
- mletý pepř
- 1 rajčatový protlak
- 1 až 2 bobkové listy
- 1 balíček mraženého listového špenátu
- asi 15 dkg zakysané smetany
- 5 vajec
- olej na pekáč
Obě cibule drobně nakrájíme a osmahneme dozlatova na oleji. Přidáme mleté maso a dočervena ho opečeme, osolíme a opepříme, přidáme rajčatový protlak, bobkový list. Zastříkneme vodou a pod poklicí podusíme. Pekáč nebo zapékací misku vymastíme a střídáme vrstvy ochuceného masa a povoleného špenátu. V předehřáté troubě zapékáme asi 10 minut, pak zalijeme smetanou rozmíchanou s vejci a solí a dopečeme dozlatova.
—————
Placky tvaroháčky
- 600 g mletého masa
- 150 g měkkého tvarohu
- 2 vejce
- 100 g cibule
- 1 lžička paprikové vegety
- sůl
- pepř
- 1 lžíce hořčice
- 1 lžíce sekané zelené natě
- 100 g oleje
Do mletého masa přidáme tvaroh, vejce, nakrájenou cibuli, vegetu, pepř, sůl, hořčici, zelenou nať a vše promícháme. Tvarujeme malé placičky, které zvolna opékáme na horkém oleji z obou stran. Podáváme s různě upravenými brambory a zeleninovým salátem.
—————
Plněná hnízda
Doba přípravy: 45 minut
Doba pečení: 15 až 20 minut
4 porce
- 500 g mletého masa
- půl cibule
- 3 lžíce vegety
- 3 lžíce strouhanky
- 1 vejce
- olej na vymaštění pekáče
- 200 ml vody
- šťáva z půlky citronu
- 1 mrkev
- 2 až 3 rajčata
- nakládaný květák (4 růžičky)
Mleté maso, cibuli, vegetu, strouhanku a vejce smíchejte a rozdělte na šest částí, ze kterých vytvarujete malé bochníky. Uprostřed každého udělejte jamku. Takto upravené maso vložte do vymaštěného pekáče, podlijte vodou a upečte.
Hotová hnízda podávejte horká. Do každé jamky dejte půlku rajčete, růžičku nakládaného květáku a kopeček strouhané mrkve pokapané citronovou šťávou.
Jako příloha se hodí jakkoliv upravené brambory.
—————
Plněné kedlubny
4 porce
- 4 větší mladé kedlubny
- 300 g mletého masa
- 100 ml mléka
- 1 rohlík nakrájený na plátky
- 1 rajče
- 1 lžička kari
- mletý černý pepř
- sůl
Na podlití:
- 120 ml masového vývaru smíchaného s 1 lžící rajského protlaku
- tuk na pekáček
Z kedluben shora odkrojíme plátek. Oloupeme je a vydlabeme část dužiny, kterou nakrájíme. Ve vroucí osolené vodě krátce spaříme rajče, oloupeme ho a nakrájíme. Potom v ní do poloměkka uvaříme vydlabané kedlubny i odkrojené vrchní plátky.
Rohlík namočíme do mléka. Vychlazené maso, sůl, pepř a kari smícháme, přidáme rohlík s trochou mléka, nakonec rajče a kedlubnovou dužinu.
Směsí naplněné kedlubny pečeme při 160 °C asi 30 minut. Pak na ně položíme plátky, podlijeme a dopékáme asi 10 minut.
—————
Řecká musaka
4 porce
- 800 g sterilizovaných rajčat
- 2 stroužky česneku
- 200 g bílého jogurtu
- 2 lilky
- 750 g mletého masa
- 3 lžíce strouhanky
- 1 cibule
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 vejce
- 450 g brambor
- mletý černý pepř
- sůl
- svazek petržele
- 50 g hladké mouky
- 4 lžíce olivového oleje
- 50 g másla
- 600 ml mléka
- 4 lžíce parmazánu
Lilky očistíme, podélně nakrájíme na plátky a osolíme. Dáme na 30 minut odležet. Nasekanou cibuli a česnek zpěníme na 2 lžících oleje. Přidáme maso a opečeme je. Přimícháme petrželku, rajčata a protlak. Osolíme a opepříme. Dusíme 15 minut.
Oloupané brambory nakrájíme na plátky. Krátce je předvaříme v osolené vodě a vyjmeme. Lilky osušíme a opečeme na 2 lžících oleje. Troubu předehřejeme na 180 °C.
Z mouky a másla upražíme jíšku. Přilijeme mléko a provaříme. Dáme vychladnout. Do omáčky vmícháme jogurt, vejce a sýr. Osolíme a opepříme.
Vymaštěnou formu vysypeme strouhankou a naplníme ji masem. Přikryjeme plátky brambor a lilků. Zalijeme omáčkou. Řeckou musaku pečeme asi 50 minut a ihned podáváme.
—————