Telecí mleté
Krokety z telecího masa
Doba přípravy: asi 45 minut
1 porce přibližně 1 860 kJ/ 445 kcal
4 porce
- 500 g telecí plece
- 2 žemle
- 4 lžíce mléka
- 4 vejce
- 1 mrkev
- 1/4 malého celeru
- 1 petržel
- sůl
- bílý pepř
- hladká mouka a strouhanka na obalování
- olej na smažení
Na ozdobení:
- čerstvá bazalka
- 4 listy hlávkového salátu
- 1 avokádo
Bramborové věnečky:
- 1 sáček bramborové kaše v prášku
- mléko podle potřeby
- 2 vejce
- tuk na plech
- sůl
Žemle nalámeme na kousky a navlhčíme mlékem. Kořenovou zeleninu očistíme, povaříme a část přidáme k masu na mletí. Zbytek pokrájíme na kostičky. Maso umeleme se zeleninou. Osolíme, okořeníme. Vše spojíme dvěma vajíčky a přimícháme nakrájenou zeleninu.
Z mletého masa vytvarujeme krokety, které obalíme v hladké mouce, ve zbývajících vejcích a ve strouhance. Zvolna je usmažíme. Přebytečný olej necháme odkapat. Podáváme je s řezy avokáda, které jsme omyli a oloupali. Ozdobíme opanými listy bazalky a hlávkového salátu. Obložíme bramborovými věnečky, které připravíme tak, že práškovou bramborovou kaši nasypeme do misky, osolíme a přidáme o 1/3 méně horkého mléka, než je uvedeno v návodu. Necháme odpočinout a podle potřeby přidáme 1 až 2 vejce. Vyšleháme metlou a naplníme do cukrářského sáčku. Na vymaštěný plech stříkáme věnečky, které upečeme dozlatova v předehřáté troubě při teplotě 200 °C. Pokrm můžeme doplnit míchaným salátem nebo zeleninou.
—————
Máslové telecí řízky na 2 způsoby
4 porce
- 500 g mletého telecího masa
- 1 houska z předešlého dne
- 150 ml 12% smetany
- asi 60 g másla
- mletý černý pepř
- špetka muškátového květu
- špetka citronové kůry
- sůl
Housku nakrájenou na kostičky, zalijeme smetanou. Dobře vychlazené maso osolíme, opepříme a přidáme k němu muškátový květ a citronovou kůru. Rukou hněteme, dokud se nezačne hmota spojovat.
K masu po částech přidáme housku ve smetaně. Hmotu dobře propracujeme a na 30 minut dáme do chladna. Pekáček slabě vymažeme. Z hmoty vytvoříme karbanátky, které v pekáčku pokapeme máslem, podlijeme vodou a v troubě při 180 °C pečeme asi 35 minut.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
(obrázek)
Doba přípravy: asi 40 minut
1 porce asi 942 kJ/ 225 kcal
4 porce
- 400 g telecí plece
- 1 vejce
- 2 lžíce hladké mouky
- 6 lžic mléka
- špetka muškátového květu
- bílý mletý pepř
- sůl
- olej na smažení
Na ozdobu:
- plátky citronu
- paprika a pórek
Telecí plec odblaníme, omyjeme a osušíme. Nakrájíme ji na menší kousky a umeleme na masovém mlýnku. Vidličkou rozšleháme vejce s mlékem, přidáme špetku muškátového květu a mletého pepře a také osolíme.
Maso s vaječnou směsí důkladně promícháme a podle potřeby zahustíme hladkou moukou. Masovou hmotu necháme asi půl hodiny odležet. Na pánvi rozehřejeme olej. Z masa tvoříme oválné řízky, které po obou stranách asi 6 minut opékáme. Pak je přiklopíme poklicí, zastříkneme dvěma lžícemi vody a pomalu dusíme ve vlastní šťávě asi 10 minut.
Hotové řízky podáváme s bramborovou kaší, kterou přelijeme výpekem z řízků. Ozdobíme je plátky citronu, pórkem a paprikou. Nezapomeneme na salát, například z červené řepy s křenem nebo s česnekem a zakysanou smetanou.
—————
Roláda z mletého telecího masa
4 porce
- 500 g mletého telecího masa
- 200 g listového špenátu
- 2 housky, den staré
- 2 - 3 lžíce strouhanky na zahuštění masa
- 100 ml mléka
- 2 vejce (1 do masa a druhé do špenátu)
- 100 g tvrdého sýra (eidam)
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička olivového oleje
- 1 lžička másla
- čerstvě mletý bílý pepř
- sůl
- 500 g středních nových brambor
- 200 ml oleje
- petrželka
Housky nakrájejte na kousky, vložte do misky a zalijte mlékem; to se po chvíli vsákne. Housky vymačkajte a polovinu jich smíchejte s masem, vejcem, pepřem a solí.
Špenát omyjte, spařte, nechte okapat a pak najemno nasekejte. Na pánvi rozehřejte olej a máslo a lehce v něm osmahněte nasekaný česnek, přidejte špenát, druhou polovinu namočené a vymačkané housky, druhé vejce a nahrubo nastrouhaný sýr. Promíchejte a nechte na mírném ohni ztuhnout.
Z pečícího papíru vystřihněte čtverec nebo obdélník velký asi jako plech, navlhčete ho a do jeho středu dejte mleté maso. Rozetřete ho do čtverce nebo obdélníku, vysokého asi 1,5 - 2 cm. Na maso rozložte špenát se sýrem a pomocí pečícího papíru srolujte do rolády. Papír na obou koncích svažte provázkem a dejte na 40 minut péct do trouby rozpálené na 200 °C.
Brambory odrhněte kartáčkem, nakrájejte na čtvrtky, propláchněte ve studené vodě a osušte, nejlépe v plátěné utěrce. Na pánvi rozpalte olej a brambory v něm zprudka osmažte. Pak je vyberte z oleje a rozprostřete je na papírový ubrousek, který odsaje tuk. Osolte a ozdobte nasekanou petrželkou.
—————
Telecí medailonky s hráškem
Doba přípravy: 45 minut
6 porcí
- 2 žemle z předešlého dne
- 150 ml mléka
- 1 cibule
- 600 g telecí plece
- 100 g anglické slaniny
- sůl
- mletý černý pepř
- 1 vejce
- 2 lžíce najemno nasekané petrželky
- olej na smažení
- 400 g mraženého hrášku
- 2 lžíce másla
Žemle nakrájíme na kostičky a vsypeme do misky. Zalijeme je mlékem a necháme nasáknout. Cibuli oloupeme a nekrájíme nadrobno.
Telecí maso očistíme a společně se slaninou dvakrát umeleme na masovém strojku. Směs osolíme, opepříme a promícháme. Postupně zapracujeme vymačkané žemle, cibuli, vejce a petrželku.
Z masové hmoty vytvarujeme karbanátky a na pánvi je z obou stran usmažíme dozlatova. Hrášek vsypeme do sítka a necháme trochu rozmrazit. Propláchneme ho vodou a necháme okapat. Potom ho krátce orestujeme na rozehřátém másle na pánvi. Osolíme ho, opepříme a společně s vařenými brambory podáváme jako přílohu k telecím karbanátkům.
—————
Telecí sekaná s vejci
6 porcí
- 750 g mletého telecího masa
- 2 vejce vařená natvrdo
- 1 syrové vejce
- 100 g anglické slaniny
- 100 ml smetany
- 200 ml zakysané smetany
- 3 žemle z předešlého dne
- 2 kyselé okurky
- 1 lžíce oleje
- špetka tymiánu
- sůl
- mletý černý pepř
- olej na vymazání pekáčku
Kostičky slaniny na oleji orestujeme. Kostičky žemlí zvlhčíme sladkou smetanou.
Smícháme maso, syrové vejce, žemle, zchladlou slaninu, tymián, sůl apepř. Nakonec zapracujeme nadrobno pokrájená vařená vejce a okurky.
Z masové fáše vymodelujeme šišku. V pekáčku ji podlijeme a v troubě při 190 °C pečeme asi 50 minut. Během pečení přeléváme výpekem, případně podléváme.
Před koncem přelijeme sekanou zakysanou smetanou a zapečeme.
—————