Buchty
Chalupářské buchty
- 500 g polohrubé mouky
- 0,3 l mléka
- 4 lžíce cukru
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 50 g másla
- 50 g sádla
- 42 g droždí (kostička)
- špetka soli
- sádlo na vymazání pekáče
- moučkový cukr na posypání
Náplň:
- švestky (předem namočené sušené nebo kompotované)
- 200 g mletého máku
- 100 g cukru
- 1/2 l mléka
- sušená citronová kůra
Do prosáté mouky dáme kvásek vzešlý z mléka, droždí a lžíce cukru, přidáme vejce a žloutek, zbylý cukr, vlažné mléko a sádlo a zbytek mléka se špetkou soli. Vypracujeme hladké těsto, zakryjeme utěrkou a necháme vykynout. Z vykynutého těsta krájíme kousky, které plníme makovou nádivkou a švestkou, dobře uzavřeme, namáčíme do sádla a vkládáme do pekáče. Necháme ještě asi 20 minut kynout, pak je vložíme do předehřáté trouby (na 180 °C), po deseti minutách zmírníme příkon a 20 minut dopékáme dozlatova. Vychladlé buchty pocukrujeme.
Příprava náplně: mletý mák povaříme s mlékem a cukrem ochutíme citronovou kůrou.
—————
Makové buchtičky se švestkami
Doba přípravy: 50 minut
1 kousek asi 139 kcal/ 637 kJ
30 kousků
Těsto:
- 40 g droždí
- 130 g cukru
- 250 ml mléka
- 500 g hladké mouky
- špetka soli
- 2 vejce
- 50 g hery
- 1 vanilkový cukr
Náplň:
- 200 g máku
- 150 ml mléka
- 50 g krupicového cukru
- 200 g švestek
Z droždí, části cukru a vlažného mléka připravíme kvásek. Mouku, sůl, cukr, vanilkový cukr, vejce, teplé mléko a vykynutý kvásek zlehka propracujeme, nakonec přidáme rozehřátou heru a vypracujeme v hladké těsto. Necháme ho na teplém místě vykynout asi 40 minut.
Mák povaříme dohromady s mlékem a cukrem asi dvě minuty a potom necháme vychladnout. Švestky rozkrojíme na polovinu a vypeckujeme.
Vykynuté těsto rozválíme na plát silný 5 mm a rozkrájíme na čtverce 8 x 8 cm. Každý kousek naplníme polovinou švestky, lžičkou makové náplně a dobře zabalíme. Buchtičky rozložíme na plech a necháme asi 15 minu na teplém místě kynout. Pak je potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 25 - 30 minut. Po upečení je přendáme na kovovou mřížku a necháme vychladnout.
—————
Plněné buchty
Doba přípravy: asi 140 minut
48 kusů:
- 1 kg polohrubé mouky
- 2 droždí
- skoro 1/2 l mléka
- 140 g cukru
- 1 lžička soli
- 100 g změklého másla
- 2 vejce
- 2 lžíce citrónové kůry
Z trošky vlažného mléka a cukru a droždí připravíme kvásek. Po vzejití nalijeme do mouky, přidáme ostatní suroviny a důkladně hněteme. Po vytvoření hladkého a měkkého těsta necháme vykynout.
Pak rozdělíme na 48 kousků, které plníme nádivkou dle chuti. Skládáme do pekáčku a důkladně ze všech stran potíráme olejem. Po upečení posypeme moučkovým cukrem.
—————
Třešňové buchty
24 kousků
Těsto:
- 1 kostka droždí
- 140 g krupicového cukru
- 500 g hladké prosáté mouky
- 200 ml vlažného mléka
- 140 g rozpuštěné hery
- 2 vejce
- sůl
Náplň:
- 250 g měkkého tvarohu
- vejce
- 150 g moučkového cukru
- 350 g vypeckovaných třešní
- 1 vanilkový cukr
- moučkový cukr na posypání
Z droždí, lžíce cukru, 2 lžic mouky a trochy mléka připravíme kvásek, který necháme vzejít. Z mouky, špetky soli, vajec, zbytku cukru a mléka, kvásku a 1/2 hery vypracujeme těsto, které necháme kynout asi 40 minut.
Tvaroh smícháme s vejcem a cukry. Těsto rozválíme a rozkrájíme na čtverce, na které rozdělíme náplň a třešně. Buchtičky zabalíme, potřeme herou a naskládáme těsně do pekáčku (spojem dolů). Necháme ještě asi 15 minut kynout.
Pečeme při 180 °C asi 25 minut dozlatova.
—————
Vznešené makové buchty
Doba přípravy asi 60 minut (bez doby kynutí)
1 kousek asi 170 kcal/ 712 kJ
30 kousků
Těsto:
- 30 g droždí
- 60 g moučkového cukru
- 250 ml mléka
- 3 žloutky
- 500 g polohrubé mouky
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička strouhané citronové kůry
- 100 g másla
- špetka soli
- 50 g másla na potření buchet
- cukr na posypání
Náplň:
- 200 ml mléka
- 20 g másla
- 50 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 200 g mletého máku
- 50 ml rumu
- lžička skořice
Droždí rozmícháme v misce s částí cukru a vlažného mléka. Přisypeme trochu mouky a necháme na teplém místě vykynout kvásek.
Mouku prosijeme do mísy, přidáme žloutky, sůl, cukr, vanilkový cukr, kvásek, nastrouhanou citronovou kůru a teplé mléko. Nakonec přilijeme rozehřáté máslo. Vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě asi 40 minut vykynout.
Mléko s cukrem, vanilkovým cukrem a máslem přivedeme k varu. Za stálého míchání přisypeme mletý mák, provaříme a dáme vychladnout. Pak ochutíme rumem a skořicí.
Vykynuté těsto rozdělíme na 30 kousků. Každý kousek roztáhneme na placičku a naplníme lžící máku. Zabalíme, dáme na pekáček a pomažeme ze všech stran máslem. Necháme asi 15 minut na teplém místě kynout. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 20 minut. Po upečení necháme krátce vychladnout v pekáčku, pak vyklopíme a pocukrujeme.
—————