Koblížky

Koblížky pečené v troubě

Koblížky pečené v troubě
  • 500 g hladké mouky
  • 2,5 dl mléka
  • 1 žloutek
  • 40 g cukru
  • 50 g másla nebo hery
  • špetka soli
  • 1 vanilkový cukr
  • 42 g droždí
  • švestková povidla
  • 1 lžíce másla + 1 lžíce rumu
  • moučkový cukr na posypání

Z droždí a části vlažného mléka připravíme kvásek. Do mísy v prosáté mouce utvoříme důlek, přidáme rozpuštěný tuk, žloutek, sůl, vanilkový cukr a kvásek a zpracujeme středně tuhé těsto a necháme ho alespoň hodinu kynout. Pak těsto vyklopíme na pomoučený vál, lehce válečkem rozválíme na plát a kulatou formičkou vykrájíme kolečka. Na polovinu koleček dáme vždy lžičku povidel, přiklopíme druhými kolečky a okraje dobře přitiskneme.

Koblížky dáme na pečící papír nebo pomaštěný plech a necháme ještě alespoň 20 minut kynout. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C dorůžova. Hotové koblížky potíráme rozpuštěným máslem s rumem a když oschnou, posypeme je moučkovým cukrem.

—————

Koblížky s ocásky

 

 

  • 25 dkg polohrubé mouky
  • 1/8 l mléka
  • 5 dkg přebraných rozinek
  • 2 vejce
  • velká lžíce moučkového cukru
  • trochu soli
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1/2 balíčku kypřícího prášku do pečiva
  • olej

 

Všechny suroviny ve šlehači dobře prošleháme ve vláčné těsto jako na lívance. Pak kávovou lžičkou vykrajujeme kousky a házíme je do vyšší vrstvy oleje. Obracíme dokola a smažíme dozlatohněda.

—————

Posvícenské koblihy

 

25 kousků 

  • 0,3 l mléka
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 600 g polohrubé mouky
  • kostka droždí
  • 8 žloutků
  • 100 g másla
  • 3 lžíce rumu
  • špetka soli
  • marmeláda na naplnění koblih
  • olej na smažení

 

Vlažné mléko smícháme s lžící cukru, na to prosijeme 100 g mouky, rozdrobíme droždí a uděláme kvásek.

Necháme jej na teplém místě vyběhnout. Změklé máslo utřeme se žloutky. Smícháme se zbytkem mouky, moučkovým cukrem, solí a kváskem.

Přidáme rum, těsto propracujeme, a až se přestane lepit, přikryjeme je utěrkou. Necháme zhruba půl hodiny kynout. 

Vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál a vyválíme je na plát silný asi 1 cm.

Z těsta vykrajujeme kolečka o průměru 8 - 10 cm. Polovinu uděláme trochu větší.

Na každé kolečko dáme lžičku marmelády. Přikryjeme větším, okraje potřeme vodou a přitiskneme k sobě.

Koblihy necháme ještě chvíli kynout. Poté je smažíme ve vyšší vrstvě oleje z obou stran dozlatova.

—————

Rychlé koblížky

 

  • 25 dkg polohrubé mouky
  • 1 velká lžíce moučkového cukru
  • 1/8 l mléka
  • 2 vejce
  • trochu rozinek a rumu
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • olej na smažení

Všechny suroviny smícháme dohromady. Malou lžičkou vykrajujeme koblížky a ihned smažíme na oleji po obou stranách. Po usmažení odkládáme na savý papír.

—————