Koblížky
Koblížky pečené v troubě
- 500 g hladké mouky
- 2,5 dl mléka
- 1 žloutek
- 40 g cukru
- 50 g másla nebo hery
- špetka soli
- 1 vanilkový cukr
- 42 g droždí
- švestková povidla
- 1 lžíce másla + 1 lžíce rumu
- moučkový cukr na posypání
Z droždí a části vlažného mléka připravíme kvásek. Do mísy v prosáté mouce utvoříme důlek, přidáme rozpuštěný tuk, žloutek, sůl, vanilkový cukr a kvásek a zpracujeme středně tuhé těsto a necháme ho alespoň hodinu kynout. Pak těsto vyklopíme na pomoučený vál, lehce válečkem rozválíme na plát a kulatou formičkou vykrájíme kolečka. Na polovinu koleček dáme vždy lžičku povidel, přiklopíme druhými kolečky a okraje dobře přitiskneme.
Koblížky dáme na pečící papír nebo pomaštěný plech a necháme ještě alespoň 20 minut kynout. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C dorůžova. Hotové koblížky potíráme rozpuštěným máslem s rumem a když oschnou, posypeme je moučkovým cukrem.
—————
Koblížky s ocásky
- 25 dkg polohrubé mouky
- 1/8 l mléka
- 5 dkg přebraných rozinek
- 2 vejce
- velká lžíce moučkového cukru
- trochu soli
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1/2 balíčku kypřícího prášku do pečiva
- olej
Všechny suroviny ve šlehači dobře prošleháme ve vláčné těsto jako na lívance. Pak kávovou lžičkou vykrajujeme kousky a házíme je do vyšší vrstvy oleje. Obracíme dokola a smažíme dozlatohněda.
—————
Posvícenské koblihy
25 kousků
- 0,3 l mléka
- 3 lžíce moučkového cukru
- 600 g polohrubé mouky
- kostka droždí
- 8 žloutků
- 100 g másla
- 3 lžíce rumu
- špetka soli
- marmeláda na naplnění koblih
- olej na smažení
Vlažné mléko smícháme s lžící cukru, na to prosijeme 100 g mouky, rozdrobíme droždí a uděláme kvásek.
Necháme jej na teplém místě vyběhnout. Změklé máslo utřeme se žloutky. Smícháme se zbytkem mouky, moučkovým cukrem, solí a kváskem.
Přidáme rum, těsto propracujeme, a až se přestane lepit, přikryjeme je utěrkou. Necháme zhruba půl hodiny kynout.
Vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál a vyválíme je na plát silný asi 1 cm.
Z těsta vykrajujeme kolečka o průměru 8 - 10 cm. Polovinu uděláme trochu větší.
Na každé kolečko dáme lžičku marmelády. Přikryjeme větším, okraje potřeme vodou a přitiskneme k sobě.
Koblihy necháme ještě chvíli kynout. Poté je smažíme ve vyšší vrstvě oleje z obou stran dozlatova.
—————
Rychlé koblížky
- 25 dkg polohrubé mouky
- 1 velká lžíce moučkového cukru
- 1/8 l mléka
- 2 vejce
- trochu rozinek a rumu
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
- olej na smažení
Všechny suroviny smícháme dohromady. Malou lžičkou vykrajujeme koblížky a ihned smažíme na oleji po obou stranách. Po usmažení odkládáme na savý papír.
—————