Koláčky

Bezvaječné koláčky s tvarohem a ořechy

 

Doba přípravy: 60 minut (bez doby kynutí)

1 kousek asi 155 kcal/ 651 kJ

30 kousků

Těsto:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 25 g droždí
  • 200 ml vlažného mléka
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 120 g rostlinného tuku
  • špetka soli
  • 50 ml mléka a lžíce cukru na potření

Náplň: 

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 150 g moučkového cukru
  • 50 ml mléka
  • 1 lžíce vanilkového pudinkového prášku
  • 100 g vlašských ořechů

 

Mouku prosijeme do mísy a do středu rozdrobíme droždí. Přidáme lžičku cukru a malé množství vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek, pak přidáme zbylý cukr a mléko, vanilkový cukr, sůl a rozpuštěný tuk. Vypracujeme hladké vláčné těsto, které necháme na teplém místě asi 30 minut kynout.

Vykynuté těsto rozválíme na 1 cm silný plát a rozkrájíme na čtverce 8 x 8 cm. Tvaroh smícháme s cukrem, mlékem, vanilkovým pudinkovým práškem a nastrouhanými ořechy.

Doprostřed každého čtverečku navršíme lžící náplně, cípy těsta povytáhneme a pečlivě spojíme do čtverhranného koláčku. Naplněné koláčky rozložíme na plech a necháme ještě kynout asi 15 minut.

Vykynuté koláčky na povrchu potřeme oslazeným mlékem a pečeme je v předehřáté troubě při teplotě 180 °C přibližně 20 minut. Po upečení je necháme vychladnout na kovové mřížce.

—————

Chodské koláče

 

Ze 100 g plolohrubé mouky, 200 g cukru, 250 g másla, 60 g droždí, 5 žloutků, 2 lžic rumu, špetky soli a trošky smetany vypracujeme tužší těsto podle postupu na klasické kynuté těsto. Necháme dobře vykynout. Poté těsto rozdělíme na části, každá asi 200 g těžká.

Z každé vyválíme kruhovou placku, okraje potřeme rozšlehaným vejcem. Zdobíme v kruzích od okraje postupně makovou, tvarohovou a povidlovou nádivkou. Nakonec posypeme krájenými mandlemi (makovou část) a hrozinkami (tvarohovou část). Upečeme v teplé troubě dozlatova.

—————

Chodské stříhané koláče

 

200 malých nebo 10 velkých koláčů

  • 500 g polohrubé mouky
  • 500 g hladké mouky
  • 200 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 g povoleného másla
  • 1 lžíce oleje
  • 2 kostičky droždí
  • 3 žloutky
  • 10 g soli
  • citronová kůra
  • 5 dl mléka

Kvásek necháme vyběhnout v teple a zpracujeme s ostatními surovinami. Těsto dáme jednou překynout a pak tvoříme malé bochánky. Na vále potřeném olejem je rozmáčkneme a naplníme (https://www.sedme-nebe.cz/kolacky-satecky-muffinky/naplne-do-kolacku/). Těsto přetáhneme přes okraj náplně, prsty vytvoříme koláček a do středu položíme další náplň. U slavnostních koláčů se nastřihnou na 5 místech okraje, prsty se zmáčknou k sobě, až vznikne květinka. Nastřižením na 2 místech se vytvoří mašličky, jež se uprostřed spojí zbytkem těsta. Po upečení se koláče potírají mlékem a máslem s rumem.

—————

Dvojctihodné koláče

 

 

  • 700 g hladké mouky
  • 300 g polohrubé mouky
  • 3 lžíce rozpuštěného másla
  • 6 lžic oleje
  • o něco více než 1/4 mléka
  • 50 g droždí
  • 3 žloutky
  • lžička soli
  • 150 g cukru
  • citronová kůra
  • vanilkový cukr

Nádivka: 

  • kombinace tvarohu a máku
  • kombinace tvarohu a povidel

 

Do mísy dáme mouku, utvoříme dolíček, vyklepneme žloutky, rozmícháme a přiléváme vykynutý kvásek, přidáme zbytek mléka, cukr, rozpuštěné máslo, olej, citronovou kůru, vanilku a sůl. V míse vypracujeme vláčné těsto, které necháme kynout.

Vykynuté těsto vyklopíme na vál, rozválíme na 1 a 1/2 cm silnou placku. Vykrajujeme kolečka o průměru 6 cm. Kolečka naplníme nádivkou (povidla, mák nebo tvaroh) a dobře uzavřeme. Takto vzniklou buchtičku položíme švem na vymaštěný plech, uděláme důlek a dáme další nádivku. Potřeme vejcem a dáme péci. Nádivky střídáme (dovnitř povidla - navrch tvaroh) nebo obráceně. Můžeme použít na jednu náplň i mák. V horké troubě upečeme, až jsou kraje zlatavé.

—————

Koláče s třešněmi

 

10 kousků

Těsto:

  • 1 kostka droždí
  • 100 g krupicového cukru
  • 500 g prosáté hladké mouky
  • 250 ml vlažného mléka
  • 100 g rozpuštěného másla
  • sůl
  • 2 žloutky
  • 1 vejce na potření

Náplň:

  • 450 g vypeckovaných třešní
  • 5 vajec
  • 300 ml zakysané smetany
  • 50 g krupicového cukru
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • moučkový cukr na posypání

Droždí rozetřeme se lžící cukru, přidáme 2 lžíce mouky a trochu mléka. Vymícháme kvásek, který necháme vzejít.

Ze zbylé mouky, cukru, špetky soli, zbylého mléka, másla, žloutků a kvásku vypracujeme hladké, nelepivé těsto, které necháme vykynout.

Vejce smícháme se smetanou, cukrem a skořicí. Z těsta vytvarujeme kuličky, které na plechu pomocí sklenice stlačíme. Do důlků rozdělíme třešně a náplň. Okraje potřeme vejcem a pečeme při 180 °C asi 25 minut.

—————

Koláčky s hruškami a blumami

1 porce 297 kJ

1 plech (20 ks)

  • 1 listové těsto
  • 2 hrušky
  • 2 blumy
  • šťáva z 1/2 citronu
  • vanilkový cukr na posypání
  • 1 vejce na potření

Troubu rozehřejeme na 180 °C. Hrušky oloupeme, nakrájíme je na plátky a pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědly. Blumy vypeckujeme a také nakrájíme na plátky. Těsto rozválíme na pomoučeném válu na tenký plát a vykrájíme z něj větší kolečka (třeba pomocí hrnku).

Kolečka pak potřeme rozšlehaným vejcem, poklademe plátky hrušek a blum a posypeme vanilkovým cukrem. Přeložíme je na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v rozehřáté troubě asi 20 minut.

—————

Koláčky se švestkami a kokosem

 

Doba přípravy: 60 minut

1 kousek asi 288 kJ/ 1 207 kcal

12 ks

Těsto:

  • 180 g hladké mouky
  • 80 g moučkového cukru
  • 40 g mletého máku
  • 1 vanilkový cukr
  • 120 g tuku
  • 2 žloutky

Náplň:

  • 100 ml kondenzovaného slazeného mléka
  • 100 g kokosu
  • 50 g piškotů
  • 200 g švestek

Mouku prosijeme s moučkovým cukrem. Přidáme mák, vanilkový cukr, na kousky nakrájený tuk a žloutky. Všechno společně zpracujeme na hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme v chladu 30 minut odležet.

Těstem vyplníme formičky o velikosti 8 cm. Dno propícháme vidličkou, aby se při pečení netvořily bubliny. Pečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi 10 minut.

Kondenzované mléko přivedeme k varu a přidáme 80 g kokosu. Necháme vychladnout a vmícháme nastrouhané piškoty. Náplň rozdělíme do předpečených koláčků a na ni rozložíme vypeckované švestky nakrájené na čtvrtky. Povrch posypeme zbylým kokosem.

Dopečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 15 minut. Po upečení necháme ve formičkách mírně vychladnout, pak je vyklopíme a ozdobíme šlehačkou.

—————

Kynuté rybízové koláčky

 

Doba přípravy: 60 minut (bez doby kynutí)

1 kousek asi 209 kcal/ 876 kJ

24 kousků

Těsto: 

  • 42 g droždí
  • 250 ml mléka
  • 100 g krupicového cukru
  • 500 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 4 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • 1 vejce na potření

Náplň: 

  • 200 g rybízu
  • 200 g měkkého tvarohu ( v kostce)
  • 1 vejce
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr

Drobenka: 

  • 50 g hrubé mouky
  • 30 g másla
  • 50 g krupicového cukru

 

Droždí rozmícháme s polovinou vlažného mléka, lžící cukru a lžící mouky. Necháme v teple kynout.

Máslo rozpustíme a necháme zchladnout. Do mísy nasypeme zbylý cukr a prosátou mouku, přidáme žloutky, vanilkový cukr, citronovou kůru a muškátový oříšek. Přilijeme zbylé mléko a vykynutý kvásek, částečně promícháme a přidáme rozpuštěné máslo. Vypracujeme vláčné těsto, které dáme do tepla hodinu kynout (během této doby je jednou prohněteme).

Po vykynutí rozkrájíme těsto na 24 kousků a vytvarujeme z nich kuličky. Dáme je na 2 plechy dostatečně daleko od sebe, necháme opět asi 15 minut kynout, pak kuličky zploštíme a okraje potřeme rozšlehaným vejcem.

Rybíz opláchneme a necháme okapat. Tvaroh utřeme s vejcem, moučkovým a vanilkovým cukrem dohladka. Koláčky naplníme tvarohem a rybízem. Na drobenku prohněteme mouku s máslem a cukrem do malých hrudek a koláčky posypeme. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 12 minut. Na kovové mřížce necháme vychladnout.

—————

Linecké koláčky s broskvemi

Doba přípravy: 60 minut (bez doby odležení)

1 kousek asi 247 kJ/ 59 kcal

40 kousků

Těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 žloutky
  • 80 g másla

Náplň:

  • 100 g broskvové nebo meruňkové marmelády
  • 4 broskve

Dohotovení:

  • 1 balíček dortového želé

Mouku prosijeme s moučkovým cukrem na vál. Přidáme k ní vanilkový cukr, žloutky a na kousky "povolené" nakrájené máslo. Řádně všechno zpracujeme na hladké pevné těsto. Z toho pak uděláme váleček, který uložíme do chladničky přibližně na půl hodiny odležet.

Odleželé těsto ještě jednou rukama důkladně propracujeme. Vytvoříme z něj tenčí váleček, který rozkrájíme na 40 kousků. Z každého kousku potom uděláme kuličku a položíme ji na plech.

Doprostřed každé kuličky uděláme obráceným koncem vařečky důlek a naplníme ho džemem. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě asi 200 °C po dobu 12 minut. Po upečení přendáme na kovovou mřížku a necháme vychladnout.

Broskve umyjeme a nakrájíme na plátky. Naskládáme je na koláčky a navrch potřeme dortovým želé, které připravíme podle návodu na obalu.

 

 

—————

Makové koláče

Makové koláče

30 kousků

Těsto:

  • 30 g droždí
  • asi 170 ml mléka
  • 80 g moučkového cukru
  • 400 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • 70 g másla
  • vejce na potření
  • tuk na plech

Maková náplň:

  • 200 ml mléka
  • 20 g másla
  • 60 g krupicového cukru
  • 200 g máku

Drobenka:

  • 30 g másla
  • 50 g krupicového cukru
  • 50 g hrubé mouky
  • loupané mandle na ozdobu

Droždí rozmícháme s 1/2 vlažného mléka, lžící cukru a lžící mouky. Na teplém místě necháme vzejít kvásek. Zbylou mouku a cukr prosijeme do mísy, přidáme žloutky, vanilkový cukr, citronovou kůru, zbylé vlažné mléko, kvásek a nakonec rozpuštěné máslo.

Vypracujeme vláčné těsto a necháme ho na teplém místě asi 30 minut kynout. Zlehka ho propracujeme a necháme znovu 30 minut kynout. Pak těsto rozkrájíme na 30 kousků. Vyválíme z nich kuličky, rozložíme je na vymaštěné plechy a necháme opět kynout.

Na náplň svaříme mléko s máslem, cukrem a mákem do zhoustnutí. Necháme zchladnout. Drobenku připravíme ze změklého másla, cukru a mouky.

Vykynuté kuličky zploštíme a pak dnem malé sklenky obalené v utěrce vytlačíme důlky, do kterých rozdělíme náplň. Koláčky ozdobíme mandlemi nebo drobenkou a jejich okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme při 180 °C asi 20 minut. Vychladnout je necháme na kovové mřížce.

—————