Koláčky
Bezvaječné koláčky s tvarohem a ořechy
Doba přípravy: 60 minut (bez doby kynutí)
1 kousek asi 155 kcal/ 651 kJ
30 kousků
Těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 25 g droždí
- 200 ml vlažného mléka
- 80 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 120 g rostlinného tuku
- špetka soli
- 50 ml mléka a lžíce cukru na potření
Náplň:
- 250 g měkkého tvarohu
- 150 g moučkového cukru
- 50 ml mléka
- 1 lžíce vanilkového pudinkového prášku
- 100 g vlašských ořechů
Mouku prosijeme do mísy a do středu rozdrobíme droždí. Přidáme lžičku cukru a malé množství vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek, pak přidáme zbylý cukr a mléko, vanilkový cukr, sůl a rozpuštěný tuk. Vypracujeme hladké vláčné těsto, které necháme na teplém místě asi 30 minut kynout.
Vykynuté těsto rozválíme na 1 cm silný plát a rozkrájíme na čtverce 8 x 8 cm. Tvaroh smícháme s cukrem, mlékem, vanilkovým pudinkovým práškem a nastrouhanými ořechy.
Doprostřed každého čtverečku navršíme lžící náplně, cípy těsta povytáhneme a pečlivě spojíme do čtverhranného koláčku. Naplněné koláčky rozložíme na plech a necháme ještě kynout asi 15 minut.
Vykynuté koláčky na povrchu potřeme oslazeným mlékem a pečeme je v předehřáté troubě při teplotě 180 °C přibližně 20 minut. Po upečení je necháme vychladnout na kovové mřížce.
—————
Chodské koláče
Ze 100 g plolohrubé mouky, 200 g cukru, 250 g másla, 60 g droždí, 5 žloutků, 2 lžic rumu, špetky soli a trošky smetany vypracujeme tužší těsto podle postupu na klasické kynuté těsto. Necháme dobře vykynout. Poté těsto rozdělíme na části, každá asi 200 g těžká.
Z každé vyválíme kruhovou placku, okraje potřeme rozšlehaným vejcem. Zdobíme v kruzích od okraje postupně makovou, tvarohovou a povidlovou nádivkou. Nakonec posypeme krájenými mandlemi (makovou část) a hrozinkami (tvarohovou část). Upečeme v teplé troubě dozlatova.
—————
Chodské stříhané koláče
200 malých nebo 10 velkých koláčů
- 500 g polohrubé mouky
- 500 g hladké mouky
- 200 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 250 g povoleného másla
- 1 lžíce oleje
- 2 kostičky droždí
- 3 žloutky
- 10 g soli
- citronová kůra
- 5 dl mléka
Kvásek necháme vyběhnout v teple a zpracujeme s ostatními surovinami. Těsto dáme jednou překynout a pak tvoříme malé bochánky. Na vále potřeném olejem je rozmáčkneme a naplníme (https://www.sedme-nebe.cz/kolacky-satecky-muffinky/naplne-do-kolacku/). Těsto přetáhneme přes okraj náplně, prsty vytvoříme koláček a do středu položíme další náplň. U slavnostních koláčů se nastřihnou na 5 místech okraje, prsty se zmáčknou k sobě, až vznikne květinka. Nastřižením na 2 místech se vytvoří mašličky, jež se uprostřed spojí zbytkem těsta. Po upečení se koláče potírají mlékem a máslem s rumem.
—————
Dvojctihodné koláče
- 700 g hladké mouky
- 300 g polohrubé mouky
- 3 lžíce rozpuštěného másla
- 6 lžic oleje
- o něco více než 1/4 mléka
- 50 g droždí
- 3 žloutky
- lžička soli
- 150 g cukru
- citronová kůra
- vanilkový cukr
Nádivka:
- kombinace tvarohu a máku
- kombinace tvarohu a povidel
Do mísy dáme mouku, utvoříme dolíček, vyklepneme žloutky, rozmícháme a přiléváme vykynutý kvásek, přidáme zbytek mléka, cukr, rozpuštěné máslo, olej, citronovou kůru, vanilku a sůl. V míse vypracujeme vláčné těsto, které necháme kynout.
Vykynuté těsto vyklopíme na vál, rozválíme na 1 a 1/2 cm silnou placku. Vykrajujeme kolečka o průměru 6 cm. Kolečka naplníme nádivkou (povidla, mák nebo tvaroh) a dobře uzavřeme. Takto vzniklou buchtičku položíme švem na vymaštěný plech, uděláme důlek a dáme další nádivku. Potřeme vejcem a dáme péci. Nádivky střídáme (dovnitř povidla - navrch tvaroh) nebo obráceně. Můžeme použít na jednu náplň i mák. V horké troubě upečeme, až jsou kraje zlatavé.
—————
Koláče s třešněmi
10 kousků
Těsto:
- 1 kostka droždí
- 100 g krupicového cukru
- 500 g prosáté hladké mouky
- 250 ml vlažného mléka
- 100 g rozpuštěného másla
- sůl
- 2 žloutky
- 1 vejce na potření
Náplň:
- 450 g vypeckovaných třešní
- 5 vajec
- 300 ml zakysané smetany
- 50 g krupicového cukru
- 1/2 lžičky mleté skořice
- moučkový cukr na posypání
Droždí rozetřeme se lžící cukru, přidáme 2 lžíce mouky a trochu mléka. Vymícháme kvásek, který necháme vzejít.
Ze zbylé mouky, cukru, špetky soli, zbylého mléka, másla, žloutků a kvásku vypracujeme hladké, nelepivé těsto, které necháme vykynout.
Vejce smícháme se smetanou, cukrem a skořicí. Z těsta vytvarujeme kuličky, které na plechu pomocí sklenice stlačíme. Do důlků rozdělíme třešně a náplň. Okraje potřeme vejcem a pečeme při 180 °C asi 25 minut.
—————
Koláčky s hruškami a blumami
1 porce 297 kJ
1 plech (20 ks)
- 1 listové těsto
- 2 hrušky
- 2 blumy
- šťáva z 1/2 citronu
- vanilkový cukr na posypání
- 1 vejce na potření
Troubu rozehřejeme na 180 °C. Hrušky oloupeme, nakrájíme je na plátky a pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědly. Blumy vypeckujeme a také nakrájíme na plátky. Těsto rozválíme na pomoučeném válu na tenký plát a vykrájíme z něj větší kolečka (třeba pomocí hrnku).
Kolečka pak potřeme rozšlehaným vejcem, poklademe plátky hrušek a blum a posypeme vanilkovým cukrem. Přeložíme je na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v rozehřáté troubě asi 20 minut.
—————
Koláčky se švestkami a kokosem
Doba přípravy: 60 minut
1 kousek asi 288 kJ/ 1 207 kcal
12 ks
Těsto:
- 180 g hladké mouky
- 80 g moučkového cukru
- 40 g mletého máku
- 1 vanilkový cukr
- 120 g tuku
- 2 žloutky
Náplň:
- 100 ml kondenzovaného slazeného mléka
- 100 g kokosu
- 50 g piškotů
- 200 g švestek
Mouku prosijeme s moučkovým cukrem. Přidáme mák, vanilkový cukr, na kousky nakrájený tuk a žloutky. Všechno společně zpracujeme na hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme v chladu 30 minut odležet.
Těstem vyplníme formičky o velikosti 8 cm. Dno propícháme vidličkou, aby se při pečení netvořily bubliny. Pečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi 10 minut.
Kondenzované mléko přivedeme k varu a přidáme 80 g kokosu. Necháme vychladnout a vmícháme nastrouhané piškoty. Náplň rozdělíme do předpečených koláčků a na ni rozložíme vypeckované švestky nakrájené na čtvrtky. Povrch posypeme zbylým kokosem.
Dopečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 15 minut. Po upečení necháme ve formičkách mírně vychladnout, pak je vyklopíme a ozdobíme šlehačkou.
—————
Kynuté rybízové koláčky
Doba přípravy: 60 minut (bez doby kynutí)
1 kousek asi 209 kcal/ 876 kJ
24 kousků
Těsto:
- 42 g droždí
- 250 ml mléka
- 100 g krupicového cukru
- 500 g hladké mouky
- 100 g másla
- 4 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- 1 vejce na potření
Náplň:
- 200 g rybízu
- 200 g měkkého tvarohu ( v kostce)
- 1 vejce
- 100 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
Drobenka:
- 50 g hrubé mouky
- 30 g másla
- 50 g krupicového cukru
Droždí rozmícháme s polovinou vlažného mléka, lžící cukru a lžící mouky. Necháme v teple kynout.
Máslo rozpustíme a necháme zchladnout. Do mísy nasypeme zbylý cukr a prosátou mouku, přidáme žloutky, vanilkový cukr, citronovou kůru a muškátový oříšek. Přilijeme zbylé mléko a vykynutý kvásek, částečně promícháme a přidáme rozpuštěné máslo. Vypracujeme vláčné těsto, které dáme do tepla hodinu kynout (během této doby je jednou prohněteme).
Po vykynutí rozkrájíme těsto na 24 kousků a vytvarujeme z nich kuličky. Dáme je na 2 plechy dostatečně daleko od sebe, necháme opět asi 15 minut kynout, pak kuličky zploštíme a okraje potřeme rozšlehaným vejcem.
Rybíz opláchneme a necháme okapat. Tvaroh utřeme s vejcem, moučkovým a vanilkovým cukrem dohladka. Koláčky naplníme tvarohem a rybízem. Na drobenku prohněteme mouku s máslem a cukrem do malých hrudek a koláčky posypeme. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 12 minut. Na kovové mřížce necháme vychladnout.
—————
Linecké koláčky s broskvemi
Doba přípravy: 60 minut (bez doby odležení)
1 kousek asi 247 kJ/ 59 kcal
40 kousků
Těsto:
- 200 g hladké mouky
- 150 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 žloutky
- 80 g másla
Náplň:
- 100 g broskvové nebo meruňkové marmelády
- 4 broskve
Dohotovení:
- 1 balíček dortového želé
Mouku prosijeme s moučkovým cukrem na vál. Přidáme k ní vanilkový cukr, žloutky a na kousky "povolené" nakrájené máslo. Řádně všechno zpracujeme na hladké pevné těsto. Z toho pak uděláme váleček, který uložíme do chladničky přibližně na půl hodiny odležet.
Odleželé těsto ještě jednou rukama důkladně propracujeme. Vytvoříme z něj tenčí váleček, který rozkrájíme na 40 kousků. Z každého kousku potom uděláme kuličku a položíme ji na plech.
Doprostřed každé kuličky uděláme obráceným koncem vařečky důlek a naplníme ho džemem. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě asi 200 °C po dobu 12 minut. Po upečení přendáme na kovovou mřížku a necháme vychladnout.
Broskve umyjeme a nakrájíme na plátky. Naskládáme je na koláčky a navrch potřeme dortovým želé, které připravíme podle návodu na obalu.
—————
Makové koláče
30 kousků
Těsto:
- 30 g droždí
- asi 170 ml mléka
- 80 g moučkového cukru
- 400 g hladké mouky
- 2 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
- 70 g másla
- vejce na potření
- tuk na plech
Maková náplň:
- 200 ml mléka
- 20 g másla
- 60 g krupicového cukru
- 200 g máku
Drobenka:
- 30 g másla
- 50 g krupicového cukru
- 50 g hrubé mouky
- loupané mandle na ozdobu
Droždí rozmícháme s 1/2 vlažného mléka, lžící cukru a lžící mouky. Na teplém místě necháme vzejít kvásek. Zbylou mouku a cukr prosijeme do mísy, přidáme žloutky, vanilkový cukr, citronovou kůru, zbylé vlažné mléko, kvásek a nakonec rozpuštěné máslo.
Vypracujeme vláčné těsto a necháme ho na teplém místě asi 30 minut kynout. Zlehka ho propracujeme a necháme znovu 30 minut kynout. Pak těsto rozkrájíme na 30 kousků. Vyválíme z nich kuličky, rozložíme je na vymaštěné plechy a necháme opět kynout.
Na náplň svaříme mléko s máslem, cukrem a mákem do zhoustnutí. Necháme zchladnout. Drobenku připravíme ze změklého másla, cukru a mouky.
Vykynuté kuličky zploštíme a pak dnem malé sklenky obalené v utěrce vytlačíme důlky, do kterých rozdělíme náplň. Koláčky ozdobíme mandlemi nebo drobenkou a jejich okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme při 180 °C asi 20 minut. Vychladnout je necháme na kovové mřížce.
—————