Muffinky
Broskvové muffiny
Doba přípravy: 50 minut
1 kousek asi 176 kcal/ 738 kJ
18 kousků
- 100 g másla
- 120 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 6 lžic horké vody
- 1 lžíce citronové šťávy
- 4 vejce
- 2 žloutky
- 1 lžíce nastrouhané citronové kůry
- 350 g hladké mouky
- 1/2 balíčku kypřícího prášku do pečiva
- tuk a hrubá mouka na formu
- 200 g broskví
Bílky vyšleháme na pevný sníh. Změklé máslo nakrájíme na menší kousky a vyšleháme s moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem, horkou vodou a citronovou šťávou do pěny.
Za stálého šlehání přidáme postupně všechny žloutky a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků, nastrouhanou citronovou kůru a prosátou mouku s práčkem do pečiva.
Formu na muffiny vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Hotovým těstem naplníme formičky asi do jedné třetiny. Broskve oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Polovinu dáme do středu formičky na těsto a zalijeme zbylým těstem asi do dvou třetin. Na povrch naskládáme zbylé kousky nakrájených broskví.
Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C přibližně 20 minut. Po upečení necháme krátce vychladnout ve formě a pak vyklopíme. Před podáváním pocukrujeme.
—————
Čokoládové muffinky
4 porce
- 100 g hořké čokolády
- 100 g másla
- 90 g hladké mouky
- 80 g cukru krupice
- 2 vejce
- 1 lžíce kakaa
- 1/2 lžičky jedlé sody
- špetka pomerančové kůry
- sůl
- máslo a cukr na vysypání forem
- moučkový cukr na posypání
Formičky vytřete máslem a vysypeme cukrem. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny. Přimícháme rozpuštěné máslo a necháme stát. Z bílků a špetky soli ušleháme sníh. V mikrovlnce rozpustíme čokoládu.
Do krému vmícháme rozpuštěnou čokoládu, kůru a mouku smíchanou s kakaem a sodou. Nakonec po lžících přidáme sníh. Těsto naplníme do 2/3 objemu formiček.
Pečeme při 180 °C asi 17 minut. Důležité je během pečení troubu neotvírat. Pocukrujeme.
—————
Cuketové muffinky
- 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
- 1 hrnek hnědého cukru
- 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- špetka soli
- 1/2 hrnku sekaných vlašských ořechů
- 1 a 1/2 hrnku hrubě nastrouhané cukety (bez slupky)
- 1/3 hrnku rostlinného oleje
- 2 celá vejce
- 1 vanilkový cukr
- papírové košíčky na muffiny
Na ozdobu:
- 4 lžíce másla + 4 lžíce lučiny
- 1 vanilkový cukr
- 1 hrnek moučkového cukru
Do mísy k prosáté mouce přidáme cukr, prášek do pečiva, sůl, sekané vlašské ořechy a vanilkový cukr. Cuketu oloupeme a zbavíme ji semen, nastrouháme na hrubé nudličky a spolu s rozmíchanými vejci a olejem vmícháme do moučné směsi. Naplníme papírové košíčky postavené ve formě na muffinky a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova.
Máslo a lučinu s cukry našleháme ručním šlehačem do pěny s cukrářským sáčkem s trubičkou hotové vychladlé muffiny ozdobíme. Povrch můžeme posypat lentilkami, malými bonbony a podobně.
—————
Drobenkové muffiny s tvarohem
12 kousků
Těsto:
- 120 g polohrubé mouky
- 80 g krupicového cukru
- sůl
- 1 sáček vanilkového cukru
- 100 g másla
- tuk a hrubá mouka na vysypání formiček
Náplň:
- 500 g měkkého tvarohu
- 130 g moučkového cukru
- 3 vejce
- 1 vanilkový pudinkový prášek
- 2 lžíce citronové šťávy
Z prosáté mouky, obou cukrů, špetky soli a změklého másla rukama vypracujeme drobenku. Tvaroh smícháme s moučkovým cukrem. Přidáme vejce, pudink, citronovou šťávu a krém krátce vyšleháme.
Keramické formičky vymažeme a vysypeme. Do jedné třetiny je naplníme drobenkou a do dvou třetin tvarohovou náplní. Povrch posypeme zbylo drobenkou a mírně ji zamáčkneme do náplně.
Muffiny pečeme v troubě při 175 °C asi 30 minut.
—————
Hruškové muffiny s čokoládou
12 kousků
- 200 g hrušek
- 50 g hořké čokolády
- 100 g másla
- 120 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 200 g bílého jogurtu
- 350 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička skořice
- tuk a hrubá mouka na formu
Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny. Zašleháme vejce, jogurt a mouku promísenou s práškem do pečiva a skořicí. Čokoládu nasekáme na malé kousky. Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na malé kostičky. Čokoládu s hruškami zapracujeme do připraveného těsta.
Mističky na muffiny vymažeme máslem, vysypeme moukou a ze dvou třetin naplníme těstem. Muffiny pečeme při 180 °C asi 25 minut. Hotové je vyklopíme na kovovou mřížku a necháme vychladnout.
—————
Jablkové muffiny
- 3 jablka
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 125 g másla nebo tuku na pečení
- 3/4 hrnku mletých ořechů
- 1/2 hrnku cukru
- 1 vanilkový cukr
- mléko podle potřeby
- bílá poleva na ozdobu
Mouku prosejeme s kypřícím práškem do pečiva přidáme jablka nakrájená na kousky, ostatní přísady a vypracujeme těsto. Nalijeme do formiček a pečeme. Zdobíme bílou polevou a podáváme.
—————
Jablkové rumové muffinky s mandlemi
Doba přípravy: 60 minut
14 kousků
- 150 g másla
- 150 g cukru krupice
- 1 sáček vanilkového cukru
- 3 vejce
- 200 g polohrubé mouky
- sůl
- 50 ml rumu
- 800 g jablek
- 80 g nasekaných mandlí
- moučkový cukr na posypání
Změklé máslo utřeme s oběma cukry dohladka. Pak vmícháme vejce, mouku, špetku soli a rum. Oloupaná jablka nakrájíme na menší kousky. Zapékací mističky vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou, naplníme těstem, které bohatě poklademe nakrájenými jablky. Ta do těsta lehce vtlačíme a posypeme nasekanými mandlemi. Pečeme při 160 °C asi 30 minut. Hotové muffinky pocukrujeme.
—————
Kynuté muffiny
Doba přípravy: asi 2,5 hodiny
1 kousek asi 965 kJ/230 kcal
24 kousků
- 750 g mouky (polovina hladké a polovina hrubé mouky)
- sůl
- 140 g moučkového cukru
- 180 g másla
- 1 vanilkový cukr
- asi 500 ml mléka
- 4 kostky cukru
- 40 g droždí
- 4 žloutky
- 50 g mandlí
- 1 vejce na potření
- mouka na vál
- pomerančová marmeláda, šlehačka, mandle a lístky meduňky na ozdobu
Do větší mísy prosijeme mouku. Smícháme oba druhy, přidáme špetku soli, cukr, vanilkový cukr a také na menší kousky nakrájené změklé máslo.
V kastrůlku necháme ohřát trochu mléka, tak aby bylo vlahé, vložíme do něj kostku cukru, rozdrobíme droždí, lehce promícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Mouku zaděláme vzešlým kváskem, přidáme ve zbylém mléce rozšlehané žloutky a vypracujeme tužší vláčné těsto. Nakonec do těsta zapracujeme na jemné nudličky nakrájené mandle. Těsto zakryjeme utěrkou, povrch posypeme trochou mouky a necháme na teple asi hodinu kynout.
Na pomoučený vál vyklopíme dostatečně vykynuté těsto a pomoučenýma rukama vytvarujeme asi 24 stejně velkých bochánků. Ty pak vložíme do speciální teflonové formy na výrobu muffinů, potřeme je rozšlehaným vejcem a upečeme v předehřáté troubě dozlatova. Nemáme-li originál formu na muffiny, upečeme malé bochánky na plechu.
Hotové muffiny můžeme podávat teplé k čaji nebo vychladné zdobíme pomerančovou marmeládou, šlehačkou, mandlemi a lístky meduňky.
—————
Makové muffiny
- 2 a 1/2 hrnku hladké mouky
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 1 hrnek mléka
- 2 vejce
- 3/4 hrnku cukru
- 2 lžíce nemletého máku
- 1/3 hrnku rozpuštěného másla nebo tuku na pečení
- 1 lžička sušené citronové kůry
Do prosáté mouky s kypřícím práškem do pečiva přidáme cukr, mák, citronovou kůru, vejce, rozpuštěný tuk a promícháme. Těsto nalijeme do formiček a upečeme.
—————
Makové muffiny s broskvemi
12 kousků
- 200 g broskví
- 120 g špaldové celozrnné mouky
- 60 g změklého másla
- 50 g moučkového cukru
- 50 g mletého máku
- 50 ml mléka
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- 2 lžíce medu
- 2 vejce
- nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
Máslo utřeme s cukry, medem a vejci do pěny. Přidáme mléko a citronovou kůru. Nakonec vmícháme mouku prosátou s kypřícím práškem a mák.
Broskve omyjeme, osušíme, zbavíme pecek a dužinu nakrájíme na plátky. Papírové košíčky naplníme do dvou třetin těstem. Na ně rozdělíme plátky broskví.
Košíčky s těstem vložíme do předehřáté trouby a při 180 °C pečeme asi 20 minut. Po upečení můžeme vychladlé muffiny přemístit do okrasných košíčků.
—————