Muffinky

Broskvové muffiny

 

Doba přípravy: 50 minut

1 kousek asi 176 kcal/ 738 kJ

18 kousků 

  • 100 g másla
  • 120 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 6 lžic horké vody
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 4 vejce
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce nastrouhané citronové kůry
  • 350 g hladké mouky
  • 1/2 balíčku kypřícího prášku do pečiva
  • tuk a hrubá mouka na formu
  • 200 g broskví

 

Bílky vyšleháme na pevný sníh. Změklé máslo nakrájíme na menší kousky a vyšleháme s moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem, horkou vodou a citronovou šťávou do pěny.

Za stálého šlehání přidáme postupně všechny žloutky a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků, nastrouhanou citronovou kůru a prosátou mouku s práčkem do pečiva.

Formu na muffiny vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Hotovým těstem naplníme formičky asi do jedné třetiny. Broskve oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Polovinu dáme do středu formičky na těsto a zalijeme zbylým těstem asi do dvou třetin. Na povrch naskládáme zbylé kousky nakrájených broskví.

Vložíme do vyhřáté trouby a  pečeme při 180 °C přibližně 20 minut. Po upečení necháme krátce vychladnout ve formě a pak vyklopíme. Před podáváním pocukrujeme.

—————

Čokoládové muffinky

 

4 porce 

  • 100 g hořké čokolády
  • 100 g másla
  • 90 g hladké mouky
  • 80 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 1 lžíce kakaa
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetka pomerančové kůry
  • sůl
  • máslo a cukr na vysypání forem
  • moučkový cukr na posypání

 

Formičky vytřete máslem a vysypeme cukrem. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny. Přimícháme rozpuštěné máslo a necháme stát. Z bílků a špetky soli ušleháme sníh. V mikrovlnce rozpustíme čokoládu.

Do krému vmícháme rozpuštěnou čokoládu, kůru a mouku smíchanou s kakaem a sodou. Nakonec po lžících přidáme sníh. Těsto naplníme do 2/3 objemu formiček.

Pečeme při 180 °C asi 17 minut. Důležité je během pečení troubu neotvírat. Pocukrujeme.

—————

Cuketové muffinky

  • 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 hrnek hnědého cukru
  • 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1/2 hrnku sekaných vlašských ořechů
  • 1 a 1/2 hrnku hrubě nastrouhané cukety (bez slupky)
  • 1/3 hrnku rostlinného oleje
  • 2 celá vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • papírové košíčky na muffiny

Na ozdobu:

  • 4 lžíce másla + 4 lžíce lučiny
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 hrnek moučkového cukru

Do mísy k prosáté mouce přidáme cukr, prášek do pečiva, sůl, sekané vlašské ořechy a vanilkový cukr. Cuketu oloupeme a zbavíme ji semen, nastrouháme na hrubé nudličky a spolu s rozmíchanými vejci a olejem vmícháme do moučné směsi. Naplníme papírové košíčky postavené ve formě na muffinky a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova.

Máslo a lučinu s cukry našleháme ručním šlehačem do pěny s cukrářským sáčkem s trubičkou hotové vychladlé muffiny ozdobíme. Povrch můžeme posypat lentilkami, malými bonbony a podobně.

—————

Drobenkové muffiny s tvarohem

12 kousků

Těsto:

  • 120 g polohrubé mouky
  • 80 g krupicového cukru
  • sůl
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 100 g másla
  • tuk a hrubá mouka na vysypání formiček

Náplň:

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 130 g moučkového cukru
  • 3 vejce
  • 1 vanilkový pudinkový prášek
  • 2 lžíce citronové šťávy

Z prosáté mouky, obou cukrů, špetky soli a změklého másla rukama vypracujeme drobenku. Tvaroh smícháme s moučkovým cukrem. Přidáme vejce, pudink, citronovou šťávu a krém krátce vyšleháme.

Keramické formičky vymažeme a vysypeme. Do jedné třetiny je naplníme drobenkou a do dvou třetin tvarohovou náplní. Povrch posypeme zbylo drobenkou a mírně ji zamáčkneme do náplně.

Muffiny pečeme v troubě při 175 °C asi 30 minut.

—————

Hruškové muffiny s čokoládou

 

12 kousků 

  • 200 g hrušek
  • 50 g hořké čokolády
  • 100 g másla
  • 120 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 200 g bílého jogurtu
  • 350 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • tuk a hrubá mouka na formu

 

Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny. Zašleháme vejce, jogurt a mouku promísenou s práškem do pečiva a skořicí. Čokoládu nasekáme na malé kousky. Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na malé kostičky. Čokoládu s hruškami zapracujeme do připraveného těsta.

Mističky na muffiny vymažeme máslem, vysypeme moukou a ze dvou třetin naplníme těstem. Muffiny pečeme při 180 °C asi 25 minut. Hotové je vyklopíme na kovovou mřížku a necháme vychladnout.

—————

Jablkové muffiny

 

  • 3 jablka
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 125 g másla nebo tuku na pečení
  • 3/4 hrnku mletých ořechů
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • mléko podle potřeby
  • bílá poleva na ozdobu

 

Mouku prosejeme s kypřícím práškem do pečiva přidáme jablka nakrájená na kousky, ostatní přísady a vypracujeme těsto. Nalijeme do formiček a pečeme. Zdobíme bílou polevou a podáváme.

 

—————

Jablkové rumové muffinky s mandlemi

Doba přípravy: 60 minut

14 kousků

  • 150 g másla
  • 150 g cukru krupice
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 3 vejce
  • 200 g polohrubé mouky
  • sůl
  • 50 ml rumu
  • 800 g jablek
  • 80 g nasekaných mandlí
  • moučkový cukr na posypání

Změklé máslo utřeme s oběma cukry dohladka. Pak vmícháme vejce, mouku, špetku soli a rum. Oloupaná jablka nakrájíme na menší kousky. Zapékací mističky vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou, naplníme těstem, které bohatě poklademe nakrájenými jablky. Ta do těsta lehce vtlačíme a posypeme nasekanými mandlemi. Pečeme při 160 °C asi 30 minut. Hotové muffinky pocukrujeme.

—————

Kynuté muffiny

Doba přípravy: asi 2,5 hodiny

1 kousek asi 965 kJ/230 kcal

24 kousků

  • 750 g mouky (polovina hladké a polovina hrubé mouky)
  • sůl
  • 140 g  moučkového cukru
  • 180 g másla
  • 1 vanilkový cukr
  • asi 500 ml mléka
  • 4 kostky cukru
  • 40 g droždí
  • 4 žloutky
  • 50 g mandlí
  • 1 vejce na potření
  • mouka na vál
  • pomerančová marmeláda, šlehačka, mandle a lístky meduňky na ozdobu

Do větší mísy prosijeme mouku. Smícháme oba druhy, přidáme špetku soli, cukr, vanilkový cukr a také na menší kousky nakrájené změklé máslo.

V kastrůlku necháme ohřát trochu mléka, tak aby bylo vlahé, vložíme do něj kostku cukru, rozdrobíme droždí, lehce promícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Mouku zaděláme vzešlým kváskem, přidáme ve zbylém mléce rozšlehané žloutky a vypracujeme tužší vláčné těsto. Nakonec do těsta zapracujeme na jemné nudličky nakrájené mandle. Těsto zakryjeme utěrkou, povrch posypeme trochou mouky a necháme na teple asi hodinu kynout.

Na pomoučený vál vyklopíme dostatečně vykynuté těsto a pomoučenýma rukama vytvarujeme asi 24 stejně velkých bochánků. Ty pak vložíme do speciální teflonové formy na výrobu muffinů, potřeme je rozšlehaným vejcem a upečeme v předehřáté troubě dozlatova. Nemáme-li originál formu na muffiny, upečeme malé bochánky na plechu.

Hotové muffiny můžeme podávat teplé k čaji nebo vychladné zdobíme pomerančovou marmeládou, šlehačkou, mandlemi a lístky meduňky.

—————

Makové muffiny

 

  • 2 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 1 hrnek mléka
  • 2 vejce
  • 3/4 hrnku cukru
  • 2 lžíce nemletého máku
  • 1/3 hrnku rozpuštěného másla nebo tuku na pečení
  • 1 lžička sušené citronové kůry

 

Do prosáté mouky s kypřícím práškem do pečiva přidáme cukr, mák, citronovou kůru, vejce, rozpuštěný tuk a promícháme. Těsto nalijeme do formiček a upečeme.

 

—————

Makové muffiny s broskvemi

 

12 kousků

  • 200 g broskví
  • 120 g špaldové celozrnné mouky
  • 60 g změklého másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 50 g mletého máku
  • 50 ml mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 lžíce medu
  • 2 vejce
  • nastrouhaná kůra z 1/2 citronu

Máslo utřeme s cukry, medem a vejci do pěny. Přidáme mléko a citronovou kůru. Nakonec vmícháme mouku prosátou s kypřícím práškem a mák.

Broskve omyjeme, osušíme, zbavíme pecek a dužinu nakrájíme na plátky. Papírové košíčky naplníme do dvou třetin těstem. Na ně rozdělíme plátky broskví.

Košíčky s těstem vložíme do předehřáté trouby a při 180 °C pečeme asi 20 minut. Po upečení můžeme vychladlé muffiny přemístit do okrasných košíčků.

—————