Pro děti

Banánové muffiny se skořicí - od 3 let

 

Doba přípravy: 10 minut

Pečení: 30 minut

6 velkých nebo 12 malých muffinů

  • 140 g nízkotučného jogurtu
  • 3 lžíce medu
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 vejce
  • 1 lžička vanilkové esence
  • 2 velké zralé banány, rozmačkané
  • 225 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička mleté skořice

Troubu předehřejeme na 180 °C. Pečící formu na muffiny vymažeme máslem. V misce spolu promícháme jogurt, med, olej, vejce a vanilkovou esenci. Když se vše dobře spojí, přidáme banány a navrch prosejeme mouku s práškem do pečiva, sodou a skořicí.

Promícháváme opatrně, abychom úplně nerozmačkali křehké banány. Pozor, těsto musí být trochu hrudkovité! Hotovým těstem plníme formu na muffiny a každý posypeme trochou skořice. Na každý muffin položíme kolečko banánu, které předtím sušíme 5 minut v mikrovlnné troubě. Pečeme 25 - 30 minut a podáváme teplé.

TIP: místo banánů můžete použít jakékoliv jiné ovoce. Vyzkoušejte třeba jablíčka, borůvky nebo jahody.

—————

Lehký piškotový zákusek pro děti

 

  • 5 vajec
  • 125 g moučkového cukru
  • 125 g polohrubé mouky
  • jahodová, meruňková či malinová zavařenina
  • 100 g másla
  • několik kapek citronové šťávy
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • trocha moučkového cukru na posypání

Vejce rozklepneme a rozdělíme na bílky a žloutky. Žloutky ušleháme se 100 g cukru do pěny. Bílky ušleháme se zbývajícím cukrem na tuhý sníh a střídavě s moukou sníh zlehka vmícháme do žloutkové pěny. Troubu předehřejeme na 180 °C. Plech vyložíme papírem na pečení a papír lehounce potřeme máslem. Pomocí zdobícího sáčku nebo jen lžící tvoříme z těsta na papír v dostatečné vzdálenosti od sebe malé hromádky, které trochu zploštíme. Asi 10 - 15 minut pečeme v předehřáté troubě dorůžova a necháme vychladnout.

Změklé máslo utřeme s vanilkovým cukrem a několika kapkami citronové šťávy do krému. Zavařeninu rozmícháme vidličkou se lžící vřelé vody. Polovinu piškotových placiček potřeme zavařeninou a druhou polovinu máslovým krémem. Slepíme k sobě vždy jeden piškot s krémem a jeden se zavařeninou. Nakonec piškotové zákusky podle chuti lehounce pocukrujeme moučkovým cukrem nebo směsí moučkového a vanilkového cukru.

—————

Pudink s ovocným želé

 

6 porcí

  • kvalitní ovocný sirup
  • 6 plátků želatiny
  • čerstvé ovoce a listky meduňky na ozdobu

Pudinkový krém:

  • sáček vanilkového pudinku
  • sáček malinového pudinku
  • 1 l mléka
  • 4 - 6 lžic krupicového cukru

Do kastrůlku nalijeme 450 ml studené vody, ochutíme ji sirupem. Vložíme do ní želatinu, kterou necháme nabobtnat. Směs zahřejeme téměř k bodu varu, želatinu necháme rozpustit. Poté kastrůlek posadíme do nádoby se studenou vodou a želé mícháme do mírného zchladnutí. Rozdělíme ho do pohárků a necháme ztuhnout.

Z mléka, pudinkového prášku a cukru uvaříme dle návodu na obalu zvlášť oba pudinky. Po mírném zchladnutí je rozdělíme do pohárků na želé. Nakonec ozdobíme.

—————