Pro děti
Banánové muffiny se skořicí - od 3 let
Doba přípravy: 10 minut
Pečení: 30 minut
6 velkých nebo 12 malých muffinů
- 140 g nízkotučného jogurtu
- 3 lžíce medu
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 vejce
- 1 lžička vanilkové esence
- 2 velké zralé banány, rozmačkané
- 225 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 1 lžička mleté skořice
Troubu předehřejeme na 180 °C. Pečící formu na muffiny vymažeme máslem. V misce spolu promícháme jogurt, med, olej, vejce a vanilkovou esenci. Když se vše dobře spojí, přidáme banány a navrch prosejeme mouku s práškem do pečiva, sodou a skořicí.
Promícháváme opatrně, abychom úplně nerozmačkali křehké banány. Pozor, těsto musí být trochu hrudkovité! Hotovým těstem plníme formu na muffiny a každý posypeme trochou skořice. Na každý muffin položíme kolečko banánu, které předtím sušíme 5 minut v mikrovlnné troubě. Pečeme 25 - 30 minut a podáváme teplé.
TIP: místo banánů můžete použít jakékoliv jiné ovoce. Vyzkoušejte třeba jablíčka, borůvky nebo jahody.
—————
Lehký piškotový zákusek pro děti
- 5 vajec
- 125 g moučkového cukru
- 125 g polohrubé mouky
- jahodová, meruňková či malinová zavařenina
- 100 g másla
- několik kapek citronové šťávy
- 1 balíček vanilkového cukru
- trocha moučkového cukru na posypání
Vejce rozklepneme a rozdělíme na bílky a žloutky. Žloutky ušleháme se 100 g cukru do pěny. Bílky ušleháme se zbývajícím cukrem na tuhý sníh a střídavě s moukou sníh zlehka vmícháme do žloutkové pěny. Troubu předehřejeme na 180 °C. Plech vyložíme papírem na pečení a papír lehounce potřeme máslem. Pomocí zdobícího sáčku nebo jen lžící tvoříme z těsta na papír v dostatečné vzdálenosti od sebe malé hromádky, které trochu zploštíme. Asi 10 - 15 minut pečeme v předehřáté troubě dorůžova a necháme vychladnout.
Změklé máslo utřeme s vanilkovým cukrem a několika kapkami citronové šťávy do krému. Zavařeninu rozmícháme vidličkou se lžící vřelé vody. Polovinu piškotových placiček potřeme zavařeninou a druhou polovinu máslovým krémem. Slepíme k sobě vždy jeden piškot s krémem a jeden se zavařeninou. Nakonec piškotové zákusky podle chuti lehounce pocukrujeme moučkovým cukrem nebo směsí moučkového a vanilkového cukru.
—————
Pudink s ovocným želé
6 porcí
- kvalitní ovocný sirup
- 6 plátků želatiny
- čerstvé ovoce a listky meduňky na ozdobu
Pudinkový krém:
- sáček vanilkového pudinku
- sáček malinového pudinku
- 1 l mléka
- 4 - 6 lžic krupicového cukru
Do kastrůlku nalijeme 450 ml studené vody, ochutíme ji sirupem. Vložíme do ní želatinu, kterou necháme nabobtnat. Směs zahřejeme téměř k bodu varu, želatinu necháme rozpustit. Poté kastrůlek posadíme do nádoby se studenou vodou a želé mícháme do mírného zchladnutí. Rozdělíme ho do pohárků a necháme ztuhnout.
Z mléka, pudinkového prášku a cukru uvaříme dle návodu na obalu zvlášť oba pudinky. Po mírném zchladnutí je rozdělíme do pohárků na želé. Nakonec ozdobíme.
—————