Rohlíčky
Kaštanové rohlíčky
- 400 g hladké mouky
- 250 g másla
- 1 smetana ke šlehání
- špetka soli
- mouka na vál
- vejce na potření
- moučkový cukr na posypání
Náplň:
- 250 g upečených a oloupaných kaštanů
- 80 g moučkového cukru
- 50 g másla
- 2 lžíce rumu
Do mísy prosejeme mouku, přidáme nasekané máslo, smetanu, sůl a rychle zpracujeme těsto. Těsto rozdělíme na čtyři díly. Každý díl rozválíme na pomoučeném válu na placku silnou asi 3 mm a rozdělíme rádýlkem na 8 dílků. Na širší konec dáme lžičku náplně a směrem ke středu svineme rohlíčky. Naplněné rohlíčky přeložíme na plech vyložený pečící papírem, potřeme je rozšlehaným vejcem a v dobře vyhřáté troubě upečeme dozlatova. Ještě horké posypeme moučkovým cukrem.
Příprava náplně: upečené oloupané kaštany umeleme nebo rozmixujeme a promícháme se změklým máslem, cukrem a rumem
—————
Makové rohlíčky
32 kousků
- 30 g droždí
- 50 g krupicového cukru
- 350 g polohrubé mouky
- 60 ml mléka
- špetka soli
- 1 vejce
- 125 g rozpuštěného tuku
- 1 vejce na potření
- celý mák na posypání
Náplň:
- 2 lžíce másla
- 250 g mletého máku
- 200 ml mléka
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1/2 lžičky mleté skořice
- asi 1 lžíce rybízové zavařeniny
- 1/2 lžičky strouhané citronové kůry
Do másla přisypeme mák, zalijeme 100 ml vody a za stálého míchání vaříme. Po vypaření vody vlijeme mléko a vaříme do zhoustnutí. Přidáme cukry, skořici, zavařeninu a kůru.
Z droždí, mléka, trochy cukru a mouky připravíme kvásek. Mouku, sůl, vejce, vzešlý kvásek a nakonec tuk smícháme. Vypracujeme těsto, necháme kynout.
Těsto rozdělíme na 4 díly. Každý rozválíme, rozkrájíme na 8 dílů, dáme náplň a svineme. Rohlíčky potřeme vejcem a posypeme mákem. Po 10 minutách kynutí pečeme při 180 °C 20 minut.
—————
Mandlové rohlíčky
12 rohlíčků
- 60 g másla
- 1/8 l mléka
- 20 g droždí
- 300 g hladké mouky
- 1 vejce
- špetka soli
- 2 lžíce cukru
- 1 vejce na potření
Náplň:
- 50 g namletých mandlí
- 3 lžíce nasekaných rozinek
- 2 lžíce másla
Mléko s máslem lehce ohřejeme. Nalámeme do něj droždí a necháme rozpustit. V míse smícháme mouku, mléko s droždím, vejce, sůl a cukr. Vypracujeme těsto. Přikryté necháme 30 minut kynout.
Těsto vyválíme, rozkrájíme na 12 trojúhelníků. Smícháme mandle, rozinky a máslo. Rozdělíme na trojúhelníky. Vytvarujeme rohlíčky.
Vymažeme pečící plech, rohlíčky na něm necháme 20 minut odstát. Potřeme vejcem. Pečeme 8 až 10 minut v předehřáté troubě při 250 °C.
—————
Ořechové rohlíčky
- 400 g hladké mouky
- 250 g másla
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- 1 vejce na potření
- mouka na vál
- čokoládová poleva a moučkový cukr na ozdobu
Náplň:
- 200 g mletých vlašských ořechů
- 100 g cukru
- lžíce rumu
- trochu mléka
Do prosáté mouky nastrouháme máslo, zpracujeme jako drobenku, přidáme smetanu a vypracujeme hladké těsto. Rozdělíme je na 4 bochánky a uložíme alespoň na hodinu do chladničky. Pak každý bochánek dokulata rozválíme asi na 3 mm, rozdělíme na 8 dílků. Na širší okraje dáme po lžičce náplně, stočíme ke středu. Každý rohlíček potřeme ušlehaným vejcem. Přeložíme na pečící papír na plechu a v dobře vyhřáté troubě je upečeme. Hotové ozdobíme rozehřátou polevou a pocukrujeme.
Příprava náplně: Mleté ořechy promícháme s cukrem, rumem a mlékem na polotuhou nádivku.
—————
Rohlíčky s nutelou
16 kousků
- 500 g listového těsta
- 100 g nutely
- 1 vejce na potření
- moučkový cukr na posypání
- pečící papír na vyložení plechu
Těsto rozválíme na plát 30 x 50 cm velký a rozřízneme tak, aby vznikly dva obdélníky o velikosti 15 x 50 cm. Každý obdélník rozdělíme na 8 trojúhelníčků.
Doprostřed každého kousku těsta naneseme trochu nutely. Trojúhelníčky svineme do rohlíčků. Okraje dobře uzavřeme, aby náplň během pečení nevytékala.
Rohlíčky přeneseme na plech a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Při 200 °C je pečeme asi 20 minut. Před podáváním pocukrujeme.
—————
Rybízové rohlíčky
32 kousků
- 300 g hladké mouky
- 270 g másla
- 175 g zakysané smetany
- 150 g rybízové zavařeniny
- 1 vejce na potření
- 30 g mandlových plátků
- hrubý cukr na posypání
- hladká mouka na vál
Na vál prosijeme mouku. Přidáme na kostky nakrájené máslo a zakysanou smetanu. Vypracujeme hladké těsto a na 30 minut ho uložíme do chladna proležet.
Těsto rozdělíme na 4 části, z každé vyválíme kulatý plát. Ten potřeme zavařeninou a nožem rozdělíme na osminky.
Každý trojúhelníček těsta svineme do rohlíčku a na plechu vyloženém pečícím papírem potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme mandlemi, případně hrubým cukrem. Při 180 °C pečeme asi 20 minut.
—————